Gabrielle Belz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gabrielle Belz
MilliyetAvustralyalı
EğitimUniversity of Queensland
ÖdüllerBurnet Prize
Gottschalk Medal
NHMRC Elizabeth Blackburn Fellowship
Kariyeri
DalıTıp
İmmünoloji
Veterinerlik
Çalıştığı kurumlarWalter and Eliza Hall Institute of Medical Research
Doktora
danışmanı
Professor Trevor Heath

Gabrielle T. Belz, Avustralyalı bir moleküler immünolog ve viral immünologdur. Moleküler İmmünoloji bölümünde Walter ve Eliza Hall Tıbbi Araştırma Enstitüsü'nün öğretim üyesidir.[1] Belz, özellikle virüslere karşı bağışıklık tepkisinin moleküler ve hücresel sinyal yollarıyla ilişkili olarak bağışıklık sistemi işlevinin anlaşılmasına önemli katkılarda bulunmuştur. Araştırmaları, influenza ve herpes virüsleri gibi patojen enfeksiyonlara karşı koruyucu bağışıklığın ilk gelişimini yönlendiren sinyalleri anlamaya odaklanmıştır.[2] Bu, sitotoksik T hücrelerinin (virüsle enfekte olmuş hücreleri ve tümör hücrelerini yok eden bir tür T lenfositi ), enfeksiyondan sonra vücuttan virüsle enfekte olmuş hücreleri nasıl tanıdığını ve çıkardığını araştırmayı içerir. Enfeksiyon sırasında spesifik faktörlerin tanımlanması ve tepkinin araştırılması, bulaşıcı hastalıklar için uzun vadeli aşıların geliştirilmesine ve otoimmün hastalıklar için daha iyi tedavilerin geliştirilmesine katkıda bulunacaktır.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Belz, veterinerlik eğitimi aldı ve lisans eğitimini Queensland Üniversitesi'nde 1990 yılında Veteriner Biyoloji Lisansı, ardından 1993 yılında Birinci Sınıf Onur Derecesi ile Veterinerlik Bilimleri Lisansı ile tamamladı. 1997 yılında Queensland Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı. Doktora eğitiminin ardından, ABD Memphis'teki St Jude Çocuk Araştırma Hastanesi'nde Nobel Ödüllü Profesör Peter Doherty ile viral immünoloji alanında Doktora Sonrası Bursu aldı. 2000 yılında Walter ve Eliza Hall Tıbbi Araştırma Enstitüsü'nde görev almak için Avustralya'ya döndü.

Belz, 2016 yılına kadar İmmünoloji ve Hücre Biyolojisi Genel Yayın Yönetmeni idi ve şu anda editör yardımcısıdır.

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

2007'de Belz, dendritik hücrelerin ve sitotoksik T hücrelerinin vücudu viral enfeksiyonlardan korumak için nasıl birlikte çalıştığını araştırdığı için Burnet Ödülü'ne (Avustralyalı virolog Sir Macfarlane Burnet adına verilen) layık görüldü.[3] 2008 yılında Belz, bağışıklık sisteminin virüslerle nasıl başa çıktığını aydınlatan bir dizi öncü keşfe katkılarından dolayı Avustralya Bilim Akademisi tarafından Gottschalk Madalyası ile ödüllendirildi.[4] 2012'de Belz, NHMRC Elizabeth Blackburn Bursları ödülüne layık görüldü (Avustralya-Amerikalı biyoloji araştırmacısı ve Nobel Ödülü sahibi Profesör Elizabeth Blackburn adına verilen). 2018'de Avustralya Sağlık ve Tıp Bilimleri Akademisi Üyesi seçildi.[5]

Seçilmiş Yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

 

  1. ^ "Laboratory heads - Professor Gabrielle Belz". 14 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Elizabeth Blackburn Fellowship - Biomedical 2012". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Burnet Prize". 17 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2014. 
  4. ^ "Gottschalk Medal - Dr Gabrielle Belz". 12 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2014. 
  5. ^ "Fellowship of the Australian Academy of Health and Medical Sciences" (PDF). Australian Academy of Health and Medical Sciences. October 2016. 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2019.