Güneydeki Siyah Metalürji İşletmelerinin Restorasyonu Madalyası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Güneydeki Siyah Metalürji İşletmelerinin Restorasyonu Madalyası
Madalyanın önden görünüşü
 Sovyetler Birliği tarafından verilir
TürSivil Madalya
Olası Hak
Sahipleri
SSCB Vatandaşları
GerekçeBu madalya Güneydeki siyah metalürji işletmelerinin restorasyonu için seçkin çalışmalara katkı yapan kişilere verildi.
Tanım18 Mayıs 1948
İstatistikler
Toplam Verilişi68,710

Güneydeki Siyah Metalürji İşletmelerinin Restorasyonu Madalyası (RusçaМедаль «За восстановление предприятий чёрной металлургии юга»), 18 Mayıs 1948'de SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığı kararı ile kurulan Sovyetler Birliği devletinin sivil madalyasıydı.[1] Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında yok edilen Sovyetler Birliği Kara Metalurji İşletmelerinin restorasyonundaki kişisel başarılarını tanımak amacıyla yaratıldı. On üç yüksek fırın, kırk dokuz açık ocak fırını, yirmi dokuz tesviye değirmeni ve altmış sekiz kok fırını pil etkili veya olağanüstü üretim hızlarına geri döndü. Madalya tüzüğü 18 Temmuz 1980'de SSCB № 2523-X Yüksek Sovyet Başkanlığı kararı ile değiştirildi.[2]

Güneydeki Siyah Metalürji İşletmelerinin Restorasyonu Madalyasının arkası

Ödül Tüzüğü[değiştir | kaynağı değiştir]

"Güneydeki Siyah Metalürji İşletmelerinin Restorasyonu Madalyası" ile işçiler, katipler, mühendisler ve iş adamları olağanüstü iş, yüksek üretim performansı ve güneydeki siyah metalurji endüstrisinin restorasyonundaki başarıları için ödüllendirildi. "Güney'in Kara Metalurji İşletmelerinin Restorasyonu İçin" madalyanın ödülüne ilişkin tavsiyeler iş liderleri, parti ve sendika örgütleri tarafından yapıldı. Potansiyel alıcıların listesi, SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığı adına SSCB Metalürji ve SSCB Ağır Sanayi İnşaat Bakanlığı tarafından gözden geçirildi. Ödül alan "Güneydeki Siyah Metalürji İşletmelerinin Restorasyonu Madalyası" ödülü, ödül alanların topluluklarında Sovyetlerin bölgesel yürütme komitelerinin Yüksek Sovyet Başkanlığı adına yapıldı.[3] Madalyanın onurla giyilmesi, yüksek farkındalık örneği ve kamu görevlerinin icrasında emek disiplini ve dürüstlüğün bir örneği olarak kullanılması idi.

"Güneydeki Siyah Metalürji İşletmelerinin Restorasyonu Madalyası" göğüsün sol tarafında ve Sovyetler Birliği'nin "Askerî İşbirliğini Güçlendirme Madalyası"ndan hemen sonra bulunan diğer madalyalarının bulunduğu sırada giyildi. Rus federasyonunun emir ve madalyaları eşliğinde giyilirse, ikincisi önceliğe sahiptir.[4]

Madalya Tanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

"Güneydeki Siyah Metalürji İşletmelerinin Restorasyonu Madalyası", yükseltilmiş bir jantlı 32 mm çaplı pirinç dairesel bir madalyondu. Ön yüzünde, sol tarafın öyeniden inşa edilen bir yüksek fırının kabartma görüntüsü, sağ tarafta arka planda yükselen Güneş, ışınlar yükselen tapholes için bir araç ile bir işçi vardır. Madalya tarafı ve üst çevresi boyunca, "Güneydeki siyah metalürjik işletmelerin restorasyonu için" (Rusça: "За восстановление предприятий чёрной металлургии юга") kabartma yazıtları, altta defne çelengi üzerinde beş sivri bir yıldızın kabartma görüntüsü vardır. Tersinde, çeçik ve orakların kabartma görüntüsü vardır.[5] Bunun altında iki satırda belirgin harflerle "SSCB'DE EMEK - ONUR MESELESİDİR" (Rusça: "ТРУД В СССР - ДЕЛО ЧЕСТИ") yazıtları vardır.

Madalyon süspansiyon halkası vasıtasıyla bir çemberle, örtüşen 24 mm'lik bir ipek moıé şeridi ile örtülü standart bir Sovyet beşgen kulağına sabitlendi.[6] Kurdele 8 mm genişliğinde merkezi mavi şerit ile sınırlanmış 1 mm genişliğinde beyaz çizgilerle kendilerini 5 mm genişliğinde açık mavi çizgilerle sınırlandırılmış, 2 mm genişliğinde mavi kenar çizgileri tamamlanmıştır.

Onurlananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki kişiler, "Güneydeki Siyah Metalürji İşletmelerinin Restorasyonu Madalyası"sının alıcılarıydı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2017. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2017. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]