Güney Georgia ve Güney Sandwich Adaları

Koordinatlar: 54°15′G 36°45′B / 54.250°G 36.750°B / -54.250; -36.750
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Güney Sandwich Adaları sayfasından yönlendirildi)
Güney Georgia ve Güney Sandwich Adaları
South Georgia and the South Sandwich Islands
Slogan
"Leo Terram Propriam Protegat"  (Latin)
"Let the Lion protect his own land"
or "May the Lion protect his own land"
Güney Georgia ve Güney Sandwich Adaları haritadaki konumu
Güney Georgia ve Güney Sandwich Adaları konumu
BaşkentKing Edward Point
Resmî dil(ler)İngilizce
HükûmetBritanya Denizaşırı Toprakları
• Kral
III. Charles
• Komiser
Nigel Phillips
Tarihçe 
• Falkland Adaları'ndan Ayırma
3 Ekim 1985
Nüfus
• 2006 tahminî
30
Para birimiPound sterling (GBP)
Zaman dilimiUTC-2
Trafik akışısol
İnternet alan adı.gs

Güney Georgia ve Güney Sandwich Adaları, Güney Atlantik'te bulunan Birleşik Krallık'a bağlı adalar.[1] Güney Georgia Falkland Adaları'nın yaklaşık 1300 km doğu-güneydoğusunda yer alırken[2] Güney Sandwich Adaları, Güney Georgia'nın yaklaşık 640 km güneydoğusunda bulunmaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

1775'te Kaptan James Cook, Güney Georgia'nın İngiliz Tacı'na bağlı olduğunu ileri sürdü ve ada 1908'de Birleşik Krallık'a katıldı. 1927'de Arjantin, Güney Georgia üzerinde hak iddia etti. Falkland Adaları'nın bağımlılığı 1985'e kadar devam etti, adalar aynı zamanda Falkland Adaları'nın valisi de olan bir Komisyoner tarafından yönetilen bir Britanya Denizaşırı Toprak alanıdır. 1993'te Birleşik Krallık hükûmeti, adaları çevreleyen sulardaki yargılama yetkisini 12 deniz milinden 200 deniz miline çıkardığını açıkladı, buna karşılık Arjantin hükûmeti de bölgenin suları için balıkçılık ruhsatı vermeye başladı. Antarctic Survey adalarda bilimsel araştırmalar yaptırmaktadır; 1982'deki kısa bir Arjantin işgalinin ardından yerleştirilen küçük Britanya garnizonunun yakın zamanda ayrılması planlanmaktadır. Ekonomi balıkçılık ve çevre-turizmi güdümlüdür. Güney Georgia'yı ziyaret başvuruları, ziyaretçilere bir enformasyon bülteni sunan Komisyoner'e yazılı olarak yapılmaktadır. 16 yaşından büyük her şahıs 50 sterlin ayakbastı parası ödemek zorundadır. Grytviken'da bir balina avcılığı müzesi mevcuttur. Isles Koyu fok ve kuş gözlemciliği için pek çok fırsat sunar.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekonomi balıkçılık ve çevre turizmi güdümlüdür. Güney Georgia'yı ziyaret başvuruları, ziyaretçilere bir enformasyon bülteni sunan Komisyoner'e yazılı olarak yapılmaktadır. Grytviken'da bir balina avcılığı müzesi mevcuttur. Isles Koyu fok ve kuş gözlemciliği için pek çok fırsat sunar.

İletişim[değiştir | kaynağı değiştir]

Bütün telefon, faks ve e-posta iletişimleri uluslararası uydu sistemleri vasıtasıyla kullanılmaktadır. Halka açık telefon ve faks imkânları yoktur. Güney Georgia'yla yapılacak telefon görüşmelerinin uluslararası operatör tarafından kaydının alınması gerekir. Güney Georgia pulları kullanılarak posta gönderilebilir, fakat postanın ulaşması iki aya kadar uzayabilir.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Menutti, Adela; Menutti, María Mercedes (1980). Geografía Argentina y Universal (İspanyolca). Buenos Aires: Edil. 
  2. ^ Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410.