Güney Kore'deki şehirler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
  Özel şehir
  Metropolitan özerk şehir
  Metropolitan şehirler
  Özel şehirler
  İdarî şehirler
  Şehirler

Bu liste, Güney Kore'deki şehirler listesi 'dir. Ülkenin başkenti olan Seul özel şehir (특별시 teukbyeolsi) statüsüne sahip olup diğer altı büyük şehir ise metropolitan şehir (광역시 gwangyeoksi) statüsündedirler. Diğer küçük şehirler ise si (시) olarak adlandırılmaktadır.

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

2015 yılı itibarı ile Güney Kore'de 85 adet şehir bulunmaktadır.

Şehir Hangıl Hanja İl Nüfus (2015)
1 Seul 서울특별시 Seul 9,904,312
2 Busan 부산광역시 釜山廣域市 Busan 3,448,737
3 Incheon 인천광역시 仁川廣域市 Incheon 2,890,451
4 Daegu 대구광역시 大邱廣域市 Daegu 2,466,052
5 Daejeon 대전광역시 大田廣域市 Daejeon 1,538,394
6 Gwangju 광주광역시 光州廣域市 Gwangju 1,502,881
7 Suwon 수원시 水原市 Gyeonggi 1,194,313
8 Ulsan 울산광역시 蔚山廣域市 Ulsan 1,166,615
9 Changwon 창원시 昌原市 Güney Gyeongsang 1,059,241
10 Goyang 고양시 高陽市 Gyeonggi 990,073
11 Yongin 용인시 龍仁市 Gyeonggi 971,327
12 Seongnam 성남시 城南市 Gyeonggi 948,757
13 Bucheon 부천시 富川市 Gyeonggi 843,794
14 Cheongju 청주시 淸州市 Kuzey Chungcheong 833,276
15 Ansan 안산시 安山市 Gyeonggi 747,035
16 Jeonju 전주시 全州市 Kuzey Jeolla 658,172
17 Cheonan 천안시 天安市 Güney Chungcheong 629,062
18 Namyangju 남양주시 南楊州市 Gyeonggi 629,061
19 Hwaseong 화성시 華城市 Gyeonggi 608,725
20 Anyang 안양시 安養市 Gyeonggi 585,177
21 Gimhae 김해시 金海市 Güney Gyeongsang 534,124
22 Pohang 포항시 浦項市 Kuzey Gyeongsang 511,804
23 Pyeongtaek 평택시 平澤市 Gyeonggi 457,873
24 Jeju 제주시 濟州市 Jeju 451,758
25 Siheung 시흥시 始興市 Gyeonggi 425,184
26 Uijeongbu 의정부시 議政府市 Gyeonggi 421,579
27 Gumi 구미시 龜尾市 Kuzey Gyeongsang 421,075
28 Paju 파주시 坡州市 Gyeonggi 415,345
29 Gimpo 김포시 金浦市 Gyeonggi 352,683
30 Jinju 진주시 晋州市 Güney Gyeongsang 349,788
31 Gwangmyeong 광명시 光明市 Gyeonggi 338,509
32 Wonju 원주시 原州市 Gangwon 330,854
33 Asan 아산시 牙山市 Güney Chungcheong 319,929
34 Gwangju 광주시 廣州市 Gyeonggi 310,278
35 Iksan 익산시 益山市 Kuzey Jeolla 301,723
36 Yangsan 양산시 梁山市 Güney Gyeongsang 297,532
37 Gunpo 군포시 軍浦市 Gyeonggi 285,721
38 Chuncheon 춘천시 春川市 Gangwon 281,596
39 Gyeongsan 경산시 慶山市 Kuzey Gyeongsang 278,500
40 Gunsan 군산시 群山市 Kuzey Jeolla 275,155
41 Yeosu 여수시 麗水市 Güney Jeolla 273,761
42 Suncheon 순천시 順天市 Güney Jeolla 265,390
43 Gyeongju 경주시 慶州市 Kuzey Gyeongsang 262,310
44 Geoje 거제시 巨濟市 Güney Gyeongsang 261,371
45 Mokpo 목포시 木浦市 Güney Jeolla 239,524
46 Gangneung 강릉시 江陵市 Gangwon 215,677
47 Osan 오산시 烏山市 Gyeonggi 213,840
48 Chungju 충주시 忠州市 Kuzey Chungcheong 211,005
49 Icheon 이천시 利川市 Gyeonggi 209,003
50 Yangju 양주시 楊州市 Gyeonggi 205,988
51 Sejong 세종특별자치시 世宗特別自治市 Sejong 204,088
52 Anseong 안성시 安城市 Gyeonggi 194,765
53 Guri 구리시 九里市 Gyeonggi 180,063
54 Seosan 서산시 瑞山市 Güney Chungcheong 169,221
55 Andong 안동시 安東市 Kuzey Gyeongsang 168,581
56 Dangjin 당진시 唐津市 Güney Chungcheong 163,762
57 Pocheon 포천시 抱川市 Gyeonggi 163,388
58 Uiwang 의왕시 儀旺市 Gyeonggi 154,879
59 Hanam 하남시 河南市 Gyeonggi 154,838
60 Seogwipo 서귀포시 西歸浦市 Jeju 153,861
61 Gwangyang 광양시 光陽市 Güney Jeolla 144,414
62 Gimcheon 김천시 金泉市 Kuzey Gyeongsang 137,540
63 Tongyeong 통영시 統營市 Güney Gyeongsang 137,208
64 Jecheon 제천시 堤川市 Kuzey Chungcheong 136,350
65 Nonsan 논산시 論山市 Güney Chungcheong 124,246
66 Gongju 공주시 公州市 Güney Chungcheong 113,542
67 Sacheon 사천시 泗川市 Güney Gyeongsang 113,335
68 Jeongeup 정읍시 井邑市 Kuzey Jeolla 110,627
69 Yeoju 여주시 驪州市 Gyeonggi 109,937
70 Yeongju 영주시 榮州市 Kuzey Gyeongsang 109,266
71 Miryang 밀양시 密陽市 Güney Gyeongsang 103,069
72 Boryeong 보령시 保寧市 Güney Chungcheong 101,852
73 Sangju 상주시 尙州市 Kuzey Gyeongsang 98,760
74 Yeongcheon 영천시 永川市 Kuzey Gyeongsang 97,669
75 Dongducheon 동두천시 東豆川市 Gyeonggi 97,424
76 Naju 나주시 羅州市 Güney Jeolla 92,582
77 Donghae 동해시 東海市 Gangwon 90,255
78 Gimje 김제시 金堤市 Kuzey Jeolla 84,269
79 Namwon 남원시 南原市 Kuzey Jeolla 80,499
80 Sokcho 속초시 束草市 Gangwon 79,846
81 Mungyeong 문경시 聞慶市 Kuzey Chungcheong 71,863
82 Samcheok 삼척시 三陟市 Gangwon 69,509
83 Gwacheon 과천시 果川市 Gyeonggi 64,817
84 Taebaek 태백시 太白市 Gangwon 46,715
85 Gyeryong 계룡시 鷄龍市 Güney Chungcheong 39,243

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]