Güney Karolina Türkleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Güney Karolina Türkleri, 19. yüzyılda Güney Carolina Sumter County bölgesinde yaşayan bir topluluktu . 20. yüzyılın başlarında, bu topluluğun esas olarak Amerika yerlileri ile karışmış Türklerden oluştuğu düşünülüyordu. Yanlışlıkla Charleston'da yaşayan, bir 'özgür siyahi melez' ailesiyle ilişkilendirildiler.

Sumter şehrinin vergi tahsildarı, Güney Karolina Renkli Nüfus Komitesine gönderdiği, '7 Aralık 1858 tarihli dilekçesinde, Sumter'da ikamet eden "Mısırlı ve Kızılderili torunları"nın "Özgür siyahlar, melez ve karışıklar" olarak mı, yoksa beyaz ırkından biriler olarak mı mükellef olacağını sordu. 20. yüzyılın sonlarından beri, bu topluluğun muhtemelen beyazlar ve özgür, köleleştirilmiş ya da işçi kölesi olarak getirilen Afrikalılar veya Afrikalı-Amerikalılardan oluşan grupların torunları olduğu görüşü yaygın olarak benimsendi.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Melez olan bu topluluğun atalarının General Thomas Sumter altında "keşif" alayı olarak hizmet veren askerler olarak atıfta bulunulur; ancak Sumter'ın keşifçi olarak yararlandığı kimseler hakkında mevcut tek bilgi, bu amaç için sık sık Catawba Kızılderililerinin hizmetinden yararlanmış olması yönündedir. Daha önce komutasında hizmet veren bu Kızılderililerin onu "sık sık ziyaret" ettiği ifade edilir. Amerikan İhtilalinden sonra General Thomas Sumter'in Scott ve Joseph Benenhaley'ye (esas soyadının Ben Ali olduğuna inanılıyor) kendi çiftliğin yakınında toprak verdiği bilinir. 1850'lerde ve 1860'larda, "Türk" topluluğunun bazı üyeleri, Catawba kabilesinden Kızılderili kökenli olduklarını iddia ederek Sumter Yerel Mahkemesine dilekçe sundu.

1880'lerin sonlarında hevesli bir yerel tarihçi olan McDonald Furman, Sumter'in melez aileleri hakkında çok sayıda makale yayınladı. Furman, kökenlerini "önemli oranda Kızılderili" olarak nitelendirdi ve topluluğun "Catawba Kızılderililerinden" geldiğini söyledi. Güney Karolina Türkleri arasında günümüzde Benenhaley, Oxendine, Scott, Hood, Buckner, Lowery, Goins ve Ray gibi soyadları yaygın. Bu soyadlarından bazıları Meluncan ve Brass Ankles olarak bilinen melez birer topluluğun mensuplarında da görülür.[1] Şecere kayıtları, atalarının birçoğunun Amerika yerlileri ile evlendiğini göstermektedir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "SCRoots—L Archives". 23 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2011. 

Daha fazla[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ray, Celeste; Thomas, Jr., James G. (2007). The New Encyclopedia of Southern Culture. Jackson: University of Mississippi Press.
  • Trillin (8 Mart 1969). "U.S. Journal: Sumter County, S.C. Turks". The New Yorker. s. 104. 19 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2020. 
  • Hill, S. Pony (2012). Strangers In Their Own Land: South Carolina's State Tribes. Columbia: BackInTyme Press.