Güney Amerika'daki Dünya Mirasları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Aşağıdaki liste UNESCO tarafından Güney Amerika'da ilan edilmiş Dünya Mirasları listesidir.

Tablo[değiştir | kaynağı değiştir]

Site – Dünya Miras Komitesi'nin resmi adından almıştır[1]
Konum – alfabetik olarak ülkeye göre sıralanmıştır.
Kriter – Dünya Miras Komitesi'nin belirlediği ölçütler[2]
Alan – tampon bölgeler hariç, hektar ve acre olarak. Sıfır değeri, UNESCO tarafından hiçbir veri yayınlanmamış demektir
Yıl – Dünya Mirasları Listesine eklenme tarihi
Tanım – Mevcutsa, site ile ilgili diğer bilgiler

Dünya Mirası Alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

  † Tehlike altında
  * Sınır-aşan site
Site Fotoğraf Konum Ölçüt Alan
ha (acre)
Yıl Açıklama Kaynaklar
Atlas Ormanları Güneydoğu Rezervleri Forested mountains topped by rocks. BrazilParaná, São Paulo and Rio de Janeiro states,
Brezilya
24°10′G 48°0′B / 24.167°G 48°B / -24.167; -48 (Atlantic Forest South-East Reserves)
Natural:
(vii), (ix), (x)
468,193 (1,156,930); buffer zone 1,223,557 (3,023,480) 1999 [3]
Brasília Human sculptures and a hyperbolic shaped modern building with white ribs and glass. BrazilFederal District,
Brezilya
15°47′G 47°54′B / 15.783°G 47.9°B / -15.783; -47.9 (Brasília)
Cultural:
(i), (iv)
5000000000000000000 1987 [4]
Brezilya'nın Atlas Okyanusu Adaları: Fernando de Noronha ve Atol das Rocas Rocky coast interspersed by sand beaches. BrazilPernambuco and Rio Grande do Norte,
Brezilya
3°51′29″G 32°25′30″B / 3.85806°G 32.425°B / -3.85806; -32.425 (Brazilian Atlantic Islands: Fernando de Noronha and Atol das Rocas Reserves)
Natural:
(vii), (ix), (x)
42,270 (104,500); buffer zone 140,713 (347,710) 2001 [5]
Canaima Ulusal Parkı Table mountain, grassland and forest. VenezuelaBolívar,
Venezuela
5°20′K 61°30′B / 5.333°K 61.5°B / 5.333; -61.5 (Canaima National Park)
Natural:
(vii), (viii), (ix), (x)
3,000,000 (7,400,000) 1994 [6]
Merkezi Amazon Ormanları Satellite image of a wide river and smaller meandering tributaries running through a light green landscape. BrazilState of Amazonas,
Brezilya
2°20′0″G 62°0′30″B / 2.333333°G 62.00833°B / -2.333333; -62.00833 (Central Amazon Conservation Complex)
Natural:
(ix), (x)
5,323,018 (13,153,460) 2000
[nb 1]
[7]
[8]
Orta Surinam Doğa Koruma Alanı Densely wooded mountain landscape. SurinameSipaliwini District,
Surinam
4°0′K 56°30′B / 4°K 56.5°B / 4; -56.5 (Central Suriname Nature Reserve)
Natural:
(ix), (x)
1,600,000 (4,000,000) 2000 [9]
Cerrado Koruma Alanları: Chapada dos Veadeiros ve Emas Milli Parkları Rocky mountain landscape and valley. BrazilCentral Brazil Plateau, State of Goiás,
Brezilya
14°0′20″G 47°41′5″B / 14.00556°G 47.68472°B / -14.00556; -47.68472 (Cerrado Protected Areas: Chapada dos Veadeiros and Emas National Parks)
Natural:
(ix), (x)
367,356 (907,760) 2001 [10]
Chan Chan Antik Kenti Chan Chan PeruLa Libertad,
Peru
8°6′G 79°5′B / 8.1°G 79.083°B / -8.1; -79.083 (Chan Chan Archaeological Zone))
Cultural:
(i), (iii)
600 (1,500) 1986 [11]
[12]
[13]
Chavín de Huantar Antik Kenti Stone ruins and stairs. PeruHuari Province, Ancash,
Peru
9°35′34″G 77°10′42″B / 9.59278°G 77.17833°B / -9.59278; -77.17833 (Chavin (Archaeological Site))
Cultural:
(iii)
5000000000000000000 1985 [14]
[15]
Chiloé Kiliseleri Wooden church with a single central tower covered in shingles. ChileChiloé Province, Los Lagos Region,
Şili
42°30′0″G 73°46′0″B / 42.5°G 73.766667°B / -42.5; -73.766667 (Churches of Chiloé)
Cultural:
(ii), (iii)
5000000000000000000 2000 [16]
Tarihi Cusco Şehri Large stone church with two massive towers and three entrances on the main facade. PeruCuzco,
Peru
13°31′20″G 71°59′0″B / 13.52222°G 71.983333°B / -13.52222; -71.983333 (City of Cuzco)
Cultural:
(iii), (iv)
5000000000000000000 1983 [17]
Tarihi Potosí Şehri City of small simple houses in front of a large conical red mountain. BoliviaPotosí, Potosí Department,
Bolivya
19°35′1″G 65°45′11″B / 19.58361°G 65.75306°B / -19.58361; -65.75306 (City of Potosí)
Cultural:
(ii), (iv), (vi)
130 (320) 1987 [18]
Tarihi Quito Şehri A square with a large white church with one tower and several cuppolas. EcuadorQuito, Quito Canton, Pichincha Province,
Ekvador
0°0′14″K 78°30′0″B / 0.00389°K 78.5°B / 0.00389; -78.5 (City of Quito)
Cultural:
(ii), (iv)
320 (790) 1978 [19]
Ciudad Universitaria de Caracas Abstract sculpture in front of a 20th-century tall building partially painted red. VenezuelaMunicipality of Libertador, Caracas,
Venezuela
10°29′27″K 66°53′26″B / 10.49083°K 66.89056°B / 10.49083; -66.89056 (Ciudad Universitaria de Caracas)
Cultural:
(i), (iv)
5000000000000000000 2000 [20]
Kolombiya'daki Kahve Yetiştiriciliği Bölgesi Coffee plantations in Quinchía. ColombiaKolombiya
5°28′K 75°41′B / 5.467°K 75.683°B / 5.467; -75.683 (Coffee Cultural Landscape of Colombia)
Cultural:
(v), (vi)
141,120 (348,700); buffer zone 207,000 (510,000) 2011 [21]
Coro ve Limanı A street with single-storied colorful houses. VenezuelaFalcón,
Venezuela
11°24′K 69°41′B / 11.4°K 69.683°B / 11.4; -69.683 (Coro and its Port)
Cultural:
(iv), (v)
107 (260); buffer zone 107 (260) 1993 [22]
[23]
Cueva de las ManosRío Pinturas Red and white handprints on a rock face. ArgentinaSanta Cruz Province,
Arjantin
47°9′0″G 70°40′0″B / 47.15°G 70.666667°B / -47.15; -70.666667 (Cueva de las Manos, Río Pinturas)
Cultural:
(iii)
5000000000000000000 1999 [24]
Discovery Sahili'ndeki Atlas Ormanları Small waterfall sided by two large rocks. BrazilAtlantic Coast, Bahia and Espírito Santo states,
Brezilya
16°30′G 39°15′B / 16.5°G 39.25°B / -16.5; -39.25 (Discovery Coast Atlantic Forest Reserves)
Natural:
(ix), (x)
111,930 (276,600) 1999 [25]
Fray Bentos Endüstriyel Peyzajı Aisle between sets of industrial machinery on a factory floor UruguayRío Negro Department,
Uruguay
33°07′04″G 58°19′54″B / 33.117778°G 58.331667°B / -33.117778; -58.331667 (Fray Bentos Cultural-Industrial Landscape)
Cultural:
(ii), (iv)
274 (680); buffer zone 2,128 (5,260) 2015 [26]
Fuerte de Samaipata 150x150px BoliviaFlorida Province, Santa Cruz Department,
Bolivya
18°10′G 63°49′B / 18.167°G 63.817°B / -18.167; -63.817 (Fuerte de Samaipata)
Cultural:
(ii), (iii)
5000000000000000000 1998 [27]
Galapagos Adaları Landscape with little vegetation, rocks and an isthmus. Galápagos Province, Ekvador
0°40′G 90°30′B / 0.667°G 90.5°B / -0.667; -90.5 (Galápagos Islands)
Natural:
(vii), (viii), (ix), (x)
14,066,514 (34,759,110) 1978 [28]
[29]
[30]
[31]
Arequipa Şehrinin Tarihi Merkezi Facade of a very large white church with two tall towers. PeruArequipa,
Peru
16°24′0″G 71°32′0″B / 16.4°G 71.533333°B / -16.4; -71.533333 (Historical Centre of the City of Arequipa))
Cultural:
(i), (iv)
167 (410); buffer zone 165 (410) 2000 [32]
Tarihi Salvador da Bahia Şehri Large three-storied buildings with facades painted in bright colors: light blue and yellow. BrazilBahia state,
Brezilya
12°58′0″G 38°30′0″B / 12.966667°G 38.5°B / -12.966667; -38.5 (Historic Centre of Salvador de Bahia)
Cultural:
(iv), (vi)
5000000000000000000 1985 [33]
Tarihici Santa Ana de los Ríos de Cuenca Şehri Roofs and towers of a small white church and a larger brown brick church with three large white-blue cuppolas. EcuadorAzuay Province,
Ekvador
2°53′0″G 78°59′0″B / 2.883333°G 78.983333°B / -2.883333; -78.983333 (Historic Centre of Santa Ana de los Ríos de Cuenca)
Cultural:
(ii), (iv), (v)
200 (490) 1999 [34]
Tarihi Lima Şehri Large square with a fountain and four storied yellow buildings with large glassed balconies. PeruLima Province,
Peru
12°3′5″G 77°2′35″B / 12.05139°G 77.04306°B / -12.05139; -77.04306 (Historic Centre of Lima))
Cultural:
(iv)
200 (490) 1988
[nb 2]
[35]
[36]
Santa Cruz de Mompox Şehrinin Tarihi Merkezi Facade of a stone church with tower painted in white and yellow. ColombiaBolívar Department,
Kolombiya
9°14′0″K 74°26′0″B / 9.233333°K 74.433333°B / 9.233333; -74.433333 (Historic Centre of Santa Cruz de Mompox)
Cultural:
(iv), (v)
458 (1,130); buffer zone 632 (1,560) 1995 [37]
Tarihi São Luís Şehri A cobblestone street of old single-storied brightly colored houses. BrazilMaranhão state,
Brezilya
2°30′51″G 44°18′9″B / 2.51417°G 44.3025°B / -2.51417; -44.3025 (Historic Centre of Salvador de Bahia)
Cultural:
(iii), (iv), (v)
5000000000000000000 1997 [38]
Diamantina Şehrinin Tarihi Merkezi Old church, cobble stone streets and two-storied houses with white facades. BrazilMinas Gerais,
Brezilya
18°40′0″G 43°36′0″B / 18.666667°G 43.6°B / -18.666667; -43.6 (Historic Centre of the Town of Diamantina)
Cultural:
(ii), (iv)
29 (72) 1999 [39]
Goiás Şehrinin Tarihi Merkezi Facade of a two-storied stone church, largely painted white/beige with red/brownish window frames. BrazilGoiás,
Brezilya
15°56′0″G 50°8′0″B / 15.933333°G 50.133333°B / -15.933333; -50.133333 (Historic Centre of the Town of Goiás)
Cultural:
(ii), (iv)
40 (99); buffer zone 44 (110) 2001 [40]
Tarihi Olinda Şehri White stone church with red tile roof near the sea. BrazilPernambuco,
Brezilya
8°0′48″G 34°50′42″B / 8.01333°G 34.845°B / -8.01333; -34.845 (Historic Centre of the Town of Olinda)
Cultural:
(ii), (iv)
120 (300); buffer zone 920 (2,300) 1982 [41]
Tarihi Sucre Şehri View through an arch onto a paved square with a fountain in the center and a white church on the far side BoliviaOropeza Province, Chuquisaca Department,
Bolivya
19°2′35″G 65°15′33″B / 19.04306°G 65.25917°B / -19.04306; -65.25917 (Historic City of Sucre)
Cultural:
(iv)
114 (280) 1991 [42]
Tarihi Paramaribo Şehri Street with two storied wooden houses. Many of the houses have a balcony along the street side. SurinameParamaribo District,
Surinam
5°49′34″K 55°9′0″B / 5.82611°K 55.15°B / 5.82611; -55.15 (Historic Inner City of Paramaribo)
Cultural:
(ii), (iv)
30 (74); buffer zone 60 (150) 2002 [43]
Colonia del Sacramento Şehrinin Tarihi Bölgesi Stone wall with gate and draw bridge. UruguayColonia Department,
Uruguay
34°28′4″G 57°51′12″B / 34.46778°G 57.85333°B / -34.46778; -57.85333 (Historic Quarter of the City of Colonia del Sacramento)
Cultural:
(iv)
16 (40) 1995 [44]
Valparaíso: Tarihi Liman Şehri Cityscape with some colorful houses on a slope. ChileValparaíso Province,
Şili
33°2′26″G 71°37′41″B / 33.04056°G 71.62806°B / -33.04056; -71.62806 (Historic Quarter of the Seaport City of Valparaíso)
Cultural:
(iii)
23 (57); buffer zone 45 (110) 2003 [45]
Machu Picchu Ruins of a city in the mountains. PeruCuzco,
Peru
13°7′0″G 72°35′0″B / 13.116667°G 72.583333°B / -13.116667; -72.583333 (Historic Sanctuary of Machu Picchu)
Mixed:
(i) (iii), (vii), (ix)
32,592 (80,540) 1983 [46]
[47]
Tarihi Ouro Preto Şehri Two-storied white buildings with red roof tiles lining a square. At the end of the square there is a prominent building with a clock tower. BrazilMinas Gerais,
Brezilya
20°23′20″G 43°30′20″B / 20.38889°G 43.50556°B / -20.38889; -43.50556 (Historic Town of Ouro Preto)
Cultural:
(i), (iii)
5000000000000000000 1980 [48]
Huascarán Milli Parkı High, snow-capped rocky mountain. PeruAncash,
Peru
9°20′G 77°24′B / 9.333°G 77.4°B / -9.333; -77.4 (Huascarán National Park))
Natural:
(vii), (viii)
340,000 (840,000) 1985 [49]
Humberstone ve Santa Laura Güherçile Madeni  Industrial structure in a desert setting. ChileTarapacá,
Şili
20°12′30″G 69°47′40″B / 20.20833°G 69.79444°B / -20.20833; -69.79444 (Humberstone and Santa Laura Saltpeter Works)
Cultural:
(ii), (iii), (iv)
5000000000000000000 2005 [50][51]
Iguaçu Ulusal Parkı  A large horseshoe shaped waterfall. BrazilParaná,
Brezilya
25°41′G 54°26′B / 25.683°G 54.433°B / -25.683; -54.433 (Iguaçu National Park)
Natural:
(vii), (x)
170,086 (420,290) 1986 [52]
Iguazú Ulusal Parkı A large waterfall in a densely vegetated area. ArgentinaMisiones Province, Mesopotamia
Arjantin
25°31′5″G 54°8′0″B / 25.51806°G 54.133333°B / -25.51806; -54.133333 (Iguazú National Park)
Natural:
(vii), (x)
55,000 (140,000) 1984 [53]
Ischigualasto/Talampaya Milli Parkları A red and vertical rock face. ArgentinaSan Juan and La Rioja Province
Arjantin
30°0′G 68°0′B / 30°G 68°B / -30; -68 (Ischigualasto / Talampaya Natural Parks)
Natural:
(viii)
275,369 (680,450) 2000 [54]
Córdoba'daki Cizvit Yapıları Stone church or monastery complex beyond a lake. ArgentinaCórdoba
Arjantin
31°25′14″G 64°11′28″B / 31.42056°G 64.19111°B / -31.42056; -64.19111 (Jesuit Block and Estancias of Córdoba)
Cultural:
(ii), (iv)
5000000000000000000 2000 [55]
La Santísima Trinidad de Paraná ve Jesus de Tavarangue'deki Misyonerlikler Ruins of stone buildings. Paraguay
Paraguay
27°8′G 55°42′B / 27.133°G 55.7°B / -27.133; -55.7 (Jesuit Missions of La Santísima Trinidad de Paraná and Jesús de Tavarangue)
Cultural:
(iv)
5000000000000000000 1993 [56]
Chiquitos Cizvit Misyonerlik Yerleşimleri A wooden bell-tower and a church in three-quarter view. The bell-tower consists of a roof-covered platform supported by four columns with twisted fluting. Clocks are attached to the platform and a spiral staircase leads to it. The facade of the church is white and decorated with orange paintings. The church roof is rather large. BoliviaSanta Cruz Department,
Bolivya
16°0′G 60°30′B / 16°G 60.5°B / -16; -60.5 (Jesuit Missions of Chiquitos)
Cultural:
(iv), (v)
5000000000000000000 1990 [57]
Guaraníler'in Cizvit Misyonerlikleri: San Ignacio Miní, Santa Ana, Nuestra Señora de Loreto, Santa María la Mayor (Arjantin) ve São Miguel das Missões Harabeleri (Brezilya) Ruins of a stone church facade and tower. ArgentinaMisiones Province, Arjantin* and Rio Grande do Sul, Brezilya*
28°32′36″G 54°15′57″B / 28.54333°G 54.26583°B / -28.54333; -54.26583 (Jesuit Missions of the Guaranis: San Ignacio Mini, Santa Ana, Nuestra Señora de Loreto and Santa Maria Mayor (Argentina), Ruins of Sao Miguel das Missoes (Brazil))
Cultural:
(iv)
5000000000000000000 1983
[nb 3]
[58]
[59]
Nazca Çizgileri ve Pampas de Jumana Black and white line engraving of a monkey with a curled tail. PeruNazca,
Peru
14°43′33″G 75°8′55″B / 14.72583°G 75.14861°B / -14.72583; -75.14861 (Lines and Geoglyphs of Nazca and Pampas de Jumana))
Cultural:
(i), (iii), (iv)
5000000000000000000 1994 [60]
[61]
Los Glacieres A glacier calving into the sea or a lake. ArgentinaSanta Cruz Province
Arjantin
50°0′0″G 73°14′58″B / 50°G 73.24944°B / -50; -73.24944 (Los Glaciares)
Natural:
(vii), (viii)
445,900 (1,102,000) 1981 [62]
Los Katíos Milli Parkı  Giant anteater in Los Katíos ColombiaAntioquia and Chocó Departments,
Kolombiya
7°40′K 77°0′B / 7.667°K 77°B / 7.667; -77 (Los Katíos National Park)
Natural:
(ix), (x)
72,000 (180,000) 1994 [63][64]
Malpelo Adası Fauna ve Flora Doğa Koruma Alanı Irregularly shaped rock with smooth surfaces in the sea. ColombiaCauca Department,
Kolombiya
3°58′K 81°37′B / 3.967°K 81.617°B / 3.967; -81.617 (Malpelo Fauna and Flora Sanctuary)
Natural:
(vii), (ix)
857,500 (2,119,000) 2006 [65]
Manú Milli Parkı Trees on yellow soil near a river. PeruMadre de Dios,
Peru
12°15′G 71°45′B / 12.25°G 71.75°B / -12.25; -71.75 (Manú National Park))
Natural:
(ix), (x)
1,716,295 (4,241,060) 1987
[nb 4]
[66]
[67]
[68]
Tierradentro Ulusal Arkeoloji Parkı Interior of a cave with wall paintings of geometrical figures in red, black and white. ColombiaInza, Cauca Department,
Kolombiya
2°35′0″K 76°2′0″B / 2.583333°K 76.033333°B / 2.583333; -76.033333 (National Archeological Park of Tierradentro)
Cultural:
(iii)
5000000000000000000 1995 [69]
Noel Kempff Mercado Ulusal Parkı Large waterfall among rocks covered with vegetation. BoliviaSanta Cruz Department,
Bolivya
14°16′G 60°52′B / 14.267°G 60.867°B / -14.267; -60.867 (Noel Kempff Mercado National Park)
Natural:
(ix), (x)
1,523,446 (3,764,520) 2000 [70]
Pantanal Koruma Alanı Plain with forests, grassland, rivers and many lakes. BrazilMato Grosso do Sul and Mato Grosso,
Brezilya
17°43′G 57°23′B / 17.717°G 57.383°B / -17.717; -57.383 (Pantanal Conservation Area)
Natural:
(vii), (ix), (x)
187,818 (464,110) 2000 [71]
Valdés Yarımadası A group of sea lions including male, female and young animals on a sandy beach. ArgentinaViedma Department
Arjantin
42°30′G 64°0′B / 42.5°G 64°B / -42.5; -64 (Península Valdés)
Natural:
(x)
360,000 (890,000) 1999 [72]
Cartagena'daki Kale, Liman ve Diğer Tarihi Yerler Facade of a yellow stone church with two towers. Above the main entrance there is a human sculpture and higher up a clock. ColombiaBolívar Department,
Kolombiya
10°25′0″K 75°32′0″B / 10.416667°K 75.533333°B / 10.416667; -75.533333 (Port, Fortresses and Group of Monuments, Cartagena)
Cultural:
(iv), (vi)
5000000000000000000 1984 [73]
Quebrada de Humahuaca Mountains with little vegetation cover. ArgentinaJujuy Province
Arjantin
23°12′0″G 65°20′56″B / 23.2°G 65.34889°B / -23.2; -65.34889 (Quebrada de Humahuaca)
Cultural:
(ii), (iv), (v)
172,116 (425,310); buffer zone 369,649 (913,420) 2003 [74]
Qhapaq Ñan, And Yol Sistemi Inca road system near Macchu Picchu, Peru. ArgentinaArjantin
BoliviaBolivya
ChileŞili
ColombiaKolombiya
EcuadorEkvador
PeruPeru
Cultural:
(ii), (iii), (iv), (vi)
300,000,000 (740,000,000) 2014 [75]
Rio Abiseo Milli Parkı PeruSan Martín,
Peru
7°45′G 77°15′B / 7.75°G 77.25°B / -7.75; -77.25 (Rio Abiseo National Park))
Mixed:
(iii), (vii), (ix), (x)
274,520 (678,400) 1990
[nb 5]
[76]
[77]
Rio de Janeiro: Dağ ve Deniz Arasındaki Carioca Manzarası  Human sculptures and a hyperbolic shaped modern building with white ribs and glass. BrazilRio de Janeiro,
Brezilya
24°50′G 43°11′B / 24.833°G 43.183°B / -24.833; -43.183 (Rio de Janeiro)
Cultural:
(vi)
7,249 (17,910); buffer zone 8,621 (21,300) 2012 [78]
Caral-Supe Kutsal Şehri Ruins of two pyramids in a desert landscape. PeruLima,
Peru
10°53′30″G 77°31′17″B / 10.89167°G 77.52139°B / -10.89167; -77.52139 (Sacred City of Caral-Supe))
Cultural:
(ii), (iii), (iv)
626 (1,550); buffer zone 14,620 (36,100) 2009 [79]
San Agustín Arkeoloji Parkı Several stone figures carrying a large flat stone on their heads. ColombiaSan Augustin and San José de Isnos, Huila Department,
Kolombiya
1°55′0″K 76°14′0″B / 1.916667°K 76.233333°B / 1.916667; -76.233333 (San Agustín Archaeological Park)
Cultural:
(iii)
5000000000000000000 1995 [80]
Bom Jesus do Congonhas Bazilikası Stairs leading to a white stone church with two towers. Sculptures are placed on walls in front of the church. BrazilCongonhas, Minas Gerais,
Brezilya
20°29′59″G 43°51′28″B / 20.49972°G 43.85778°B / -20.49972; -43.85778 (Sanctuary of Bom Jesus do Congonhas)
Cultural:
(i), (iv)
5000000000000000000 1985 [81]
Sangay Ulusal Parkı  Forested mountain landscape. EcuadorMorona Santiago, Chimborazo and Tungurahua Provinces,
Ekvador
1°50′G 78°20′B / 1.833°G 78.333°B / -1.833; -78.333 (Sangay National Park)
Natural:
(vii), (viii), (ix), (x)
271,925 (671,940) 1983 [82]
São Cristóvão'daki São Francisco Meydanı Square of São Francisco BrazilSão Cristóvão, Sergipe,
Brezilya
11°0′58″G 37°12′36″B / 11.01611°G 37.21°B / -11.01611; -37.21 (São Francisco Square in the Town of São Cristóvão)
Cultural:
(ii), (iv)
3.00 (7.4); buffer zone 2,500 (6,200) 2010 [83]
Serra da Capivara Milli Parkı Rock painting in red of a four legged animal, a smaller four legged animal and a human figure. BrazilPiauí,
Brezilya
8°25′0″G 42°20′0″B / 8.416667°G 42.333333°B / -8.416667; -42.333333 (Serra da Capivara National Park)
Cultural:
(iii)
5000000000000000000 1991 [84]
Sewell Maden Şehri Large three-storied houses on a slope painted in light blue. ChileMachalí, Cachapoal Province, O'Higgins Region
Şili
34°5′4″G 70°22′58″B / 34.08444°G 70.38278°B / -34.08444; -70.38278 (Sewell Mining Town)
Cultural:
(ii)
17 (42); buffer zone 33 (82) 2006 [85]
Tiwanaku: Tiwanaku Kültürü'nün Ruhani ve Siyasi Merkezi Simple stone gate decorated with a flat repeating checkered pattern of small figures and a larger figure in relief at the center top. BoliviaIngavi Province, La Paz Department,
Bolivya
16°33′30″G 68°40′40″B / 16.55833°G 68.67778°B / -16.55833; -68.67778 (Tiwanaku: Spiritual and Political Centre of the Tiwanaku Culture)
Cultural:
(iii), (iv)
5000000000000000000 2000 [86]

See also[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Extended in 2003 to include the Amana Sustainable Development Reserve, the Demonstration area of the Mamirauá Sustainable Development Reserve and the Anavilhanas Ecological Station; and name change from Jaú National Park, Brazil to the present name.
  2. ^ Extended in 1991 to include "the area protected by national legislation."
  3. ^ Extended in 1984 to include the four Argentinian missions making it a trans-border site; and name change from The Ruins of São Miguel das Missões to the present name.
  4. ^ Minor modification of boundaries in 2009 to include all of the National Park in the World Heritage Site.
  5. ^ In 1992 inscription under cultural criteria (iii) in addition to original inscription as natural site based on criteria (vii), (ix), (x).

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel
Notlar
  1. ^ "World Heritage List". UNESCO. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170623082726/http://whc.unesco.org/en/list/. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  2. ^ "The Criteria for Selection". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170630072319/http://whc.unesco.org/en/criteria. Erişim tarihi: 10 September 2011. 
  3. ^ "Atlantic Forest South-East Reserves". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705163440/http://whc.unesco.org/en/list/893. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  4. ^ "Brasília". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705135844/http://whc.unesco.org/en/list/445. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  5. ^ "Brazilian Atlantic Islands: Fernando de Noronha and Atol das Rocas Reserves". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705232557/http://whc.unesco.org/en/list/1000. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  6. ^ "Canaima National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705221518/http://whc.unesco.org/en/list/701. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  7. ^ "Central Amazon Conservation Complex". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705222427/http://whc.unesco.org/en/list/998. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  8. ^ "Decision - 27COM 8C.10 - Central Amazon Conservation Complex (Brazil)". UNESCO. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160304034601/http://whc.unesco.org/en/decisions/705. Erişim tarihi: 26 September 2011. 
  9. ^ "Central Suriname Nature Reserve". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705145919/http://whc.unesco.org/en/list/1017. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  10. ^ "Cerrado Protected Areas: Chapada dos Veadeiros and Emas National Parks". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705221701/http://whc.unesco.org/en/list/1035. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  11. ^ "Chan Chan Archaeological Zone". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705083451/http://whc.unesco.org/en/list/366. Erişim tarihi: September 23, 2010. 
  12. ^ "Chan Chan Archaeological Zone – Threats to the Site". UNESCO. 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170302114046/http://whc.unesco.org/en/list/366/threats/. Erişim tarihi: September 23, 2010. 
  13. ^ "Historia" (Spanish). Complejo Arqueologico de Chan Chan. Patrimonio Mundial de la Humanidad. 23 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20120723014627/http://www.chanchan.gob.pe/historia.html. Erişim tarihi: September 23, 2010. 
  14. ^ "Chavín (Archaeological Site)". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170630024434/http://whc.unesco.org/en/list/330. Erişim tarihi: September 22, 2010. 
  15. ^ "Chavín de Huantar, Peru". Global Heritage Network. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160307033945/http://globalheritagefund.org/index.php/what_we_do/overview/current_projects/chavin_de_huantar_peru. Erişim tarihi: October 24, 2010. 
  16. ^ "Churches of Chiloé". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705161644/http://whc.unesco.org/en/list/971. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  17. ^ "City of Cuzco". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705230921/http://whc.unesco.org/en/list/273. Erişim tarihi: September 21, 2010. 
  18. ^ "City of Potosí". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705084518/http://whc.unesco.org/en/list/420. Erişim tarihi: 8 September 2011. 
  19. ^ "City of Quito". UNESCO. 20 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170620214158/http://whc.unesco.org/en/list/2. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  20. ^ "Ciudad Universitaria de Caracas". UNESCO. 28 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170628101640/http://whc.unesco.org/en/list/986. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  21. ^ "Coffee Cultural Landscape of Colombia". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705145952/http://whc.unesco.org/en/list/1121. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  22. ^ "Coro and its Port". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705053509/http://whc.unesco.org/en/list/658. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  23. ^ 29th session 2005, ss. 102–103
  24. ^ "Cueva de las Manos, Río Pinturasa". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705131244/http://whc.unesco.org/en/list/936. Erişim tarihi: 8 September 2011. 
  25. ^ "Discovery Coast Atlantic Forest Reserves". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705222715/http://whc.unesco.org/en/list/892. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  26. ^ "Fray Bentos Cultural-Industrial Landscape". UNESCO. 21 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170621085450/http://whc.unesco.org/en/list/1464. Erişim tarihi: 6 July 2015. 
  27. ^ "Fuerte de Samaipata". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705224356/http://whc.unesco.org/en/list/883. Erişim tarihi: 8 September 2011. 
  28. ^ "Galápagos Islands". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705033735/http://whc.unesco.org/en/list/1. Erişim tarihi: 26 June 2011. 
  29. ^ 30th session 2006, ss. 70–71
  30. ^ 31st session 2007, ss. 68–69
  31. ^ 34th session 2010, ss. 34–35
  32. ^ "Historical Centre of the City of Arequipa". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705230718/http://whc.unesco.org/en/list/1016. Erişim tarihi: September 28, 2010. 
  33. ^ "Historic Centre of Salvador de Bahia". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705232547/http://whc.unesco.org/en/list/309/. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  34. ^ "Historic Centre of Santa Ana de los Ríos de Cuenca". UNESCO. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170623161519/http://whc.unesco.org/en/list/863. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  35. ^ "Historic Centre of Lima". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170630032014/http://whc.unesco.org/en/list/500. Erişim tarihi: September 23, 2010. 
  36. ^ "Decision - 15COM XV.E - Extension: Historic Centre of Lima (Peru)". UNESCO. 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170302113327/http://whc.unesco.org/en/decisions/3545. Erişim tarihi: September 23, 2010. 
  37. ^ "Historic Centre of Santa Cruz de Mompox". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705220908/http://whc.unesco.org/en/list/742. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  38. ^ "Historic Centre of São Luís". UNESCO. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170623214852/http://whc.unesco.org/en/list/821. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  39. ^ "Historic Centre of the Town of Diamantina". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705131255/http://whc.unesco.org/en/list/890. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  40. ^ "Historic Centre of the Town of Goiás". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705140901/http://whc.unesco.org/en/list/993. Erişim tarihi: 10 September 2011. 
  41. ^ "Historic Centre of the Town of Olinda". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705131629/http://whc.unesco.org/en/list/189. Erişim tarihi: 10 September 2011. 
  42. ^ "Historic City of Sucre". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705221726/http://whc.unesco.org/en/list/566. Erişim tarihi: 8 September 2011. 
  43. ^ "Historic Inner City of Paramaribo". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705221552/http://whc.unesco.org/en/list/940. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  44. ^ "Historic Quarter of the City of Colonia del Sacramento". UNESCO. 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170707054421/http://whc.unesco.org/en/list/747. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  45. ^ "Historic Quarter of the Seaport City of Valparaíso". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170630063827/http://whc.unesco.org/en/list/959. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  46. ^ "Historic Sanctuary of Machu Picchu". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705231641/http://whc.unesco.org/en/list/274. Erişim tarihi: September 21, 2010. 
  47. ^ "Machu Picchu". Archaeological Sites. Minnesota State University. October 14, 2004. 2010-08-27 tarihinde kaynağından arşivlendi. https://web.archive.org/web/20100827010019/http://www.mnsu.edu/emuseum/archaeology/sites/south_america/machupicchu.html. Erişim tarihi: September 21, 2010. 
  48. ^ "Historic Town of Ouro Preto". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705135831/http://whc.unesco.org/en/list/124. Erişim tarihi: 10 September 2011. 
  49. ^ "Huascarán National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705230209/http://whc.unesco.org/en/list/333. Erişim tarihi: September 23, 2010. 
  50. ^ "Humberstone and Santa Laura Saltpeter Works". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705083729/http://whc.unesco.org/en/list/1178. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  51. ^ 29th session 2005, ss. 142–143
  52. ^ "Iguaçu National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705221731/http://whc.unesco.org/en/list/355. Erişim tarihi: 10 September 2011. 
  53. ^ "Iguazu National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705135740/http://whc.unesco.org/en/list/303. Erişim tarihi: 8 September 2011. 
  54. ^ "Ischigualasto / Talampaya Natural Parks". UNESCO. 28 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170628221226/http://whc.unesco.org/en/list/966. Erişim tarihi: 8 September 2011. 
  55. ^ "Jesuit Block and Estancias of Córdoba". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705123421/http://whc.unesco.org/en/list/995. Erişim tarihi: 8 September 2011. 
  56. ^ "Jesuit Missions of La Santísima Trinidad de Paraná and Jesús de Tavarangue". UNESCO. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170623232356/http://whc.unesco.org/en/list/648. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  57. ^ "Jesuit Missions of the Chiquitos". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705220804/http://whc.unesco.org/en/list/529. Erişim tarihi: 8 September 2011. 
  58. ^ "Jesuit Missions of the Guaranis: San Ignacio Mini, Santa Ana, Nuestra Señora de Loreto and Santa Maria Mayor (Argentina), Ruins of Sao Miguel das Missoes (Brazil)". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705224626/http://whc.unesco.org/en/list/275. Erişim tarihi: 8 September 2011. 
  59. ^ "Jesuit Missions of the Guaranis". UNESCO. 27 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170227042053/http://whc.unesco.org/archive/repcom84.htm. Erişim tarihi: 8 September 2011. 
  60. ^ "Lines and Geoglyphs of Nazca and Pampas de Jumana". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705215403/http://whc.unesco.org/en/list/700. Erişim tarihi: September 27, 2010. 
  61. ^ Brown, David & Helaine Silverman. "New evidence for the date of the Nazca lines". Antiquity 65 (247): 208–220. http://www.antiquity.ac.uk/Ant/065/Ant0650208.htm. Erişim tarihi: September 27, 2010. 
  62. ^ "Los Glaciares". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705220223/http://whc.unesco.org/en/list/145. Erişim tarihi: 8 September 2011. 
  63. ^ "Los Katíos National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705215622/http://whc.unesco.org/en/list/711. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  64. ^ 33rd session 2009, s. 83
  65. ^ "Malpelo Fauna and Flora Sanctuary". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705220740/http://whc.unesco.org/en/list/1216. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  66. ^ "Manú National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705145935/http://whc.unesco.org/en/list/402. Erişim tarihi: September 23, 2010. 
  67. ^ "Decision - 33COM 8B.39 - Natural properties - Examination of minor boundary modifications - Manú National Park (Peru)". UNESCO. 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170302113239/http://whc.unesco.org/en/decisions/2230. Erişim tarihi: September 23, 2010. 
  68. ^ "Conservation". The Living Edens – Manu. Public Broadcasting Service. 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170302194002/http://www.pbs.org/edens/manu/conserve.htm. Erişim tarihi: September 23, 2010. 
  69. ^ "National Archeological Park of Tierradentro". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705133311/http://whc.unesco.org/en/list/743. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  70. ^ "Noel Kempff Mercado National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705231559/http://whc.unesco.org/en/list/967. Erişim tarihi: 8 September 2011. 
  71. ^ "Pantanal Conservation Area". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705153836/http://whc.unesco.org/en/list/999. Erişim tarihi: 10 September 2011. 
  72. ^ "Península Valdés". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705220136/http://whc.unesco.org/en/list/937. Erişim tarihi: 8 September 2011. 
  73. ^ "Port, Fortresses and Group of Monuments, Cartagena". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705161831/http://whc.unesco.org/en/list/285. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  74. ^ "Quebrada de Humahuaca". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705220439/http://whc.unesco.org/en/list/1116. Erişim tarihi: 8 September 2011. 
  75. ^ "Qhapaq Ñan, Andean Road System". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705151603/http://whc.unesco.org/en/list/1459. Erişim tarihi: 2 August 2014. 
  76. ^ "Rio Abiseo National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705220615/http://whc.unesco.org/en/list/548. Erişim tarihi: September 24, 2010. 
  77. ^ "Decision - 16COM X.A - Inscription: Rio Abiseo National Park (Peru)". UNESCO. 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170302112819/http://whc.unesco.org/en/decisions/3449. Erişim tarihi: September 24, 2010. 
  78. ^ "Rio de Janeiro: Carioca Landscapes between the Mountain and the Sea". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705221021/http://whc.unesco.org/en/list/1100. Erişim tarihi: July 2, 2011. 
  79. ^ "Sacred City of Caral-Supe". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705143341/http://whc.unesco.org/en/list/1269. Erişim tarihi: September 28, 2010. 
  80. ^ "San Agustín Archaeological Park". UNESCO. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170623193142/http://whc.unesco.org/en/list/744. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  81. ^ "Sanctuary of Bom Jesus do Congonhas". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705221945/http://whc.unesco.org/en/list/334. Erişim tarihi: 10 September 2011. 
  82. ^ "Sangay National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705140849/http://whc.unesco.org/en/list/260. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  83. ^ "São Francisco Square in the Town of São Cristóvão". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705155402/http://whc.unesco.org/en/list/1272. Erişim tarihi: 10 September 2011. 
  84. ^ "Serra da Capivara National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705161519/http://whc.unesco.org/en/list/606. Erişim tarihi: 10 September 2011. 
  85. ^ "Sewell Mining Town". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705231500/http://whc.unesco.org/en/list/1214. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  86. ^ "Tiwanaku: Spiritual and Political Centre of the Tiwanaku Culture". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170630164136/http://whc.unesco.org/en/list/567. Erişim tarihi: 8 September 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]