Güney Çin kaplanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Güney Çin kaplanı
Bir dişi Güney Çin kaplanı
Bir Güney Çin kaplanı su içerken...
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Carnivora (Etçiller)
Alt takım: Feliformia (Kedimsiler)
Familya: Felidae (Kedigiller)
Alt familya: Pantherinae (Büyük kediler)
Cins: Panthera
Tür: P. tigris (Kaplan)
Alt tür: P. t. amoyensis
Panthera tigris amoyensis
Hilzheimer, 1905

Güney Çin kaplanı (Panthera tigris amoyensis), Çin'in yoğun ormanlarında dar bir alanda rastlanan Panthera tigris türünün bir üyesidir. Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Uzmanlar doğal yaşam alanlarında bu kaplanlardan yaklaşık 50 tane kaldığını savunmaktadır. Dünya çapındaki Güney Çin Kaplan'ı sayısı esaret altındakiler ile beraber (144-150) 180-200 arasındadır.

Morfoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Güney Çin kaplanı, en küçük kaplan alt türlerinden biridir. Erkeklerin uzunlukları baştan kuyruğu kadar 2,6 metredir. Ağırlıkları ise yaklaşık 150 kg'dır. Dişiler ise daha küçüktür. Uzunlukları 2,3 metre civarındadır. Ağırlıkları ise yaklaşık olarak 110 kg'dır.

Beslenme[değiştir | kaynağı değiştir]

Güney Çin kaplanları, diğer tüm kaplan alttürleri gibi etçildir. Toynaklılar en önemli besinleridir. En çok da sığır ve keçilerle beslenirler. Saatte yaklaşık 35 km hız yaparlar. Mecbur kaldıklarında böcek ve Gaurları da avlarlar. Hatta Güney Çin kaplanlarının saldırısı sonucu ölen birçok vaka kaydedilmiştir.

Habitat[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu kaplanlar Çin'in tropikal ve muson iklime sahip ormanlık bölgelerinde yaşarlar. Çizgileri sayesinde ormanlık bölgelerin ağaçlı kamuflajından mükemmel biçimde yararlanırlar.