Gültepe, Kâğıthane

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gültepe
Gültepe,Ortabayır Meydan (Şubat,2012)
Kâğıthane İlçesi
Kâğıthane İlçesi
ÜlkeTürkiye Türkiye
BölgeMarmara
İlİstanbul
İlçeKâğıthane
Nüfus
 (2015)
 • Toplam13,449[1]
Zaman dilimiUTC+03.00 (UDAS)
Posta kodu
34410
Alan kodu212
Plaka kodu34

Gültepe, İstanbul ilinin Kâğıthane ilçesinde yer alan bir semt ve mahalle.

Konum[değiştir | kaynağı değiştir]

Semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, Ortabayır, Telsizler, Gültepe,Harmantepe ve Yahya Kemal mahallelerinin bulunduğu alana yayıldığı ve semtin ana aksını oluşturan Talatpaşa Caddesi üzerinde yer aldığı söylenebilir.

Kâğıthane ilçesinde ortalama deniz seviyesinden yükseklik 30-40 metre olmakla birlikte Google Earth verilerine göre Ortabayır,Telsizler ve Gültepe mahallelerinin Talatpaşa Caddesi üzerindeki yükseklikleri 100 metre ile 130 metre arasında değişmekte olup buralar hem ilçenin hem de semtin en yüksek bölgeleridir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Gültepe (kısmen),İstanbul Sapphire Seyir Terası'ndan Görünüm (Ağustos,2011)

50 yıl öncesine kadar fundalıklar, dutluklar, sebze ve çiçek bahçeleriyle kaplı olan Kâğıthane'nin 1950’de o dönemler İstanbul Nazım Planını hazırlayıp uygulayan Fransız kentbilimci Prof.Henri Prost'un danışmanlığında toplanan İmar Müşavirliği Heyetince hazırlanan sanayi planı ile Haliç kıyılarının Atatürk Köprüsü kuzeyinden Kâğıthane ve Alibeyköy derelerine dek olan kesiminde ve 1955'te yapılan ek planla da Levent’te sanayiye açıldığının ilan edilmesiyle birlikte, bu alanların çevresinde yer alan denetimsiz ve düşük değerli araziler de spekülatörlerce kullanıma açıldı. Kâğıthane ile Büyükdere Caddesi arasındaki alanın yoğunluk kazanmasıyla Kâğıthane Vadisi’ne inen yamaçlar üzerinde 1955-1960 arasında kurulan mahallelerden biri de Gültepe oldu ve bu bölgeler kısa zamanda gecekonduyla apartman arasında, adlandırılması oldukça güç konutlarla doldu.

1957 senesine kadar tek bir evin dahi olmadığı, tamamen fundalık olan ve kuzu,sığır ve dana gibi hayvanların otlatıldığı bir yer olan Gültepe'nin 1980'ler ve özellikle 1990'lar sonrası hızla değiştiği semtin ilk sakinleri tarafından anlatılmaktadır.

Semtin ilk kurulduğu o dönemlerde Eski Büyükdere Caddesin'de herkesin eşini dostunu ailesini alıp gittiği, etrafında ufak ufak güller bulunan,ferah,güzel ve ayrıca şehir dışında olduğundan havası da temiz olan Gültepe Kır Gazinosu'nun olduğu ve bu gazinonun yakınlarında da tadına doyulmaz çileklerin yetiştirildiği çilek tarlalarının bulunduğu yine semtin ilk sakinleri tarafından anlatılmaktadır.

Bugün[değiştir | kaynağı değiştir]

Daha çok dar sokakları ile bilinen ve oldukça yoğun nüfusu olan semt Levent, Çeliktepe, Mecidiyeköy, Esentepe semtleriyle komşudur. Son yıllarda çevresindeki alışveriş ve iş merkezlerinin verdiği ivmeyle gelişmektedir. Levent, Beşiktaş, Maslak ve Mecidiyeköy gibi semtlere çok yakın olması ve Büyükdere Caddesi üzerindeki işyeri ve ofislere komşu olması önemini daha da artırmaktadır.

Semtin Büyükdere Caddesi'ne yakın olan bölgeleri Kanyon, Metrocity, İstanbul Sapphire, ÖzdilekPark İstanbul gibi alışveriş merkezlerine yürüme mesafesinde olup yine bu cadde tarafındaki bölgesinde Levent Loft, Tekfen Tower, İş Kuleleri,Sabancı Center gibi [[İstanbul'daki gökdelenler]]'den bazıları yer almaktadır.

Soldaki ve ortadaki yerleşim bölgesi Gültepe (kısmen). Arkada soldan sağa İstanbul Sapphire, Levent Loft, Tekfen Tower, İş Kuleleri, Kanyon, Metrocity. Öndeki yeşil bölge Zincirlikuyu Mezarlığı (Eylül 2011)

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Büyükdere Caddesi, Gültepe Kavşağı, sağda M2 Levent İstasyonu plazalar çıkışı

Büyükdere Caddesi üzerindeki bağlantı yolları vasıtasıyla semtin 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne ve İstanbul 1. Çevre Yolu (O-1) ile İstanbul 2. Çevre Yolu (O-2) bağlantıları kolay bir şekilde sağlanabilmektedir.

İETT'nin 62, 62G, 65A ve 65G numaralı hatları ile Kabataş, Beşiktaş, Şişli, Zincirlikuyu, Seyrantepe, Çağlayan, Hamidiye, Nurtepe, Kağıthane Merkez ve Darülaceze Perpa semtlerine ulaşılmaktadır.

Kabataş'ta F1 Taksim - Kabataş Füniküler Hattı, T1 Bağcılar - Kabataş Tramvay Hattı ve İDO Kabataş Terminali'ne; ayrıca Zincirlikuyu'da Metrobüs hattına; Kâğıthane'de ise M7 Mecidiyeköy - Mahmutbey Metro Hattı'na bağlantı sağlanır.

M2 Yenikapı - Hacıosman Metrosu'nun Levent İstasyonu'ndan Gültepe semtine yaya giriş çıkışı vardır.

Beşiktaş, Şişli, Levent semtlerine dolmuş hatları da ayrıca mevcuttur.

Görüntüler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "2015 genel nüfus sayımı verileri" (Doğrudan bir kaynak olmayıp ilgili veriye ulaşmak için sorgulama yapılmalıdır). Türkiye İstatistik Kurumu. 25 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]