Gülünç İlişkiler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Gülünç ilişkiler sayfasından yönlendirildi)
Gülünç ilişkiler
Ridicule
YönetmenPatrice Leconte
YapımcıFrédéric Brillion
Philippe Carcassonne
Gilles Legrand
SenaristRémi Waterhouse
Michel Fessler
Eric Vicaut
OyuncularCharles Berling
Jean Rochefort
Fanny Ardant
Judith Godrèche
Carlo Brandt
MüzikAntoine Duhamel
Görüntü yönetmeniThierry Arbogast
DağıtıcıMiramax Films
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i9 Mayıs 1996 (1996-05-09)  Fransa
30 Ocak 1998 (1998-01-30)  Türkiye
Süre102 Dakika
Ülke Fransa
DilFransızca
Bütçe8.3 milyon $
Hasılat20 milyon $[1]

Gülünç ilişkiler (Orijinal başlık: Ridicule) yönetmenliğini Patrice Leconte'un üstlendiği 1996 yapımı bir fransız tarihsel dönem filmidir. Filmde Kral XVI. Louis dönemindeki dekadan hayat anlatmaktadır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

1780'li yıllarda Dombes bölgesi kırsalında yaşayan aristokrat Marquis Ponceludon de Malavoy, bölgeye hastalık getiren bataklığı kurutmak istemektedir. Bataklığın getirdiği sinekler bölgenin insanlarını hasta etmektedir. Bu konuya bir çözüm bulmak adına Versailles'a orada kral XVI. Louis'den maddi yardım istemek üzere yola çıkar. Ancak Ponceludon'un kralın huzuruna çıkması yalnızca ince zekasını gösterip sivri şakalar sonrası kendini kanıtlaması ile mümkündür. Entrika ve ayıplama üzerine kurulu kelime savaşları, saray içerisinde bir sanat kabul edilmektedir.

Soylu doktor Marquis de Bellegarde kırsaldan gelen Ponceludon'u soyguna uğrayıp yaralandıktan sonra tedavi eder. Bu sayede tanışırlar ve Bellegarde, Ponceludon'a saray hayatının inceliklerini öğretmeye başlar. Espri ruhunu kavrayan Ponceludon yavaş yavaş ünlenmektedir. Ponceludon, burada geçirdiği zaman zarfında doktorun kızına aşık olsa da, sarayda yeni dul kalan Madam de Blayac ile bir ilişkiye başlar. Onun etkisiyle kral ile görüşebilmeyi ummaktadır.

Nihayet kral ile görüşme şansı yakalayan Ponceludon, yaptığı bir yorum nedeniyle bir topçu askeri tarafından hakarete uğrar ve bunun karşısında bir düello ister. Ponceludon düelloyu kazanmayı başarsa da, şimdi de kral askerlerinden birini öldüren birisi ile görüşmek istememektedir. Bu olaylar üzerine Ponceludon madam de Blayac'ı terk ederek doktorun kızı ile yeni bir hayat sürmeye başlar. Yaşananlardan aşırı derecede kırılmış olan madam de Blayac bir intikam planı yaparak davet ettiği bir baloda Ponceludon'u komik duruma düşürür. Ayağa kalkıp salonu terk etmeden önce Ponceludon saray hayatındaki düşmüşlüğü ağır eleştiren bir konuşma yapar. Baloya katılanlar onu sessizce dinlemiş gibi görünseler de, o salonu terk ettikten sonra madam de Blayac hariç herkes dansına devam etmektedir.

Çekimlerin bir kısmının yapıldığı Vaux-le-Vicomte Şatosu

Filmin sonunda verilen bilgiye göre bataklığın kurutulması ancak Fransız Devrimi sonrası gerçekleştirilebilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ JP. "Ridicule (1996)- JPBox-Office". www.jpbox-office.com. 1 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]