Güdül, Doğankent

Vikipedi, özgür ansiklopedi
21.30, 29 Ekim 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17763945 numaralı sürüm (→‎top: Vikipedi:Anlam ayrımı gereği kaldırıldı AWB ile)
Güdül
Harita
Giresun
Giresun
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlGiresun
İlçeDoğankent
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Rakım500 m
Nüfus
 (2000)
 • Toplam430
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0454
Posta kodu28510
Resmî site
YerelNET

Güdül, Giresun ilinin Doğankent ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köyün adı, 1600 yıllarında Gümüşhana'ye baglı olan "GODİL" köyü'nden esinlenerek alınmıştır. GÜDÜL'e ilk gelen Hacıgaralı Sülalesi olmuştur. (Hacı Kara Mustafa) bu alana yerleşerek, GODİL ismini GÜDÜL olarak yaşatmışlardır.

Kültür

Köyün gelenekolarak ,Kadınları yemeni ve Peştemal giyerler.Düğünlerde kadın erkek birlikte halka oluşturup kemençe çalgısı eşliğinde horon teperler. Diğer ilçe köylerine göre daha çağdaş bir yaşam tarzları vardır.Misafirperverdirler.Bundan 30 yıl öncesine kadar yaylacılık vaz geçilmez bir tutku olmasına ragmen 1980'li yıllardan 1990'lı yıl ortalarına kadar o şevkini kaybetmişti.Ancak son yıllarda tekrar canlanmştır.ve yemekleri Genelde Kara lahananın Çorbası,Unlaması,Döşemesi,sarması,alaçorbası,Vs. yapılmaktadır.Pazı yemeği,Fasulye turşusu,Mıhlama,Isırgan yemeği,Galdirik turşusu ve kızartması,iç fasileli Ezelteri kavurması,Vs. dir.

Coğrafya

Giresun iline 87 km, Doğankent ilçesine 5 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2000 430
1990 418

Ekonomi

Köyün ekonomisi:Tarım ve hayvancılık yoktur.Çünkü arazi çok bayır olduğu için ne tarım ne de hayvancılık yapma imkânı vardır.Köylünün geçim kaynağı Emek gücüne dayalıdır.1970 yılından itibaren köyden eğitim göçü başlamıştır.Köyün gençlerine okuma yolunu açan 1960'lı yılın başlarında öğretmen olarak hayata atılan Mustafa BAYRAM ve Mehmet TÜFEKÇİ'dir.Bu iki değerli insanla birlikte gençlerin kaderi değişmiş ve yetişen gençler Üniversitelerin çok önemli bölümlerini bitirerek köyden gitmişlerdir.Şu anda köyde genç nüfus yok denecek kadar azdır.90 haneli köyde her evden mutlaka bir üniversite mezunu vardır.Şu an Devlete; kamu ve özel sektörlerde hizmet etmektedirler.Çocukluk arkadaşları bile birbirlerini ancak bayramdan bayrama görebilmektedirler.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köye yeni yol genişlemesi, betonlama, elektrık yenilemesi yapılıyor. Trafo 2'ye ayrıldı ve cami inşaatı yapılıyor.

Dış bağlantılar