Güç kaynağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Güç kaynak sayfasından yönlendirildi)
İki veya dört çıkışlı ayarlanabilir, laboratuvar kullanımına uygun güç kaynakları

Güç kaynağı, bir sistem ya da düzeneğin gereksinimi olan enerjiyi sağlamak için kullanılan birimlerin genel adı.[1] Cep telefonu ya da el feneri pili, bir pili doldurmak için kullanılan adaptör, bir bilgisayarın gereksinimi olan gücü üreten donanım birer güç kaynağıdırlar.

Bilgisayar güç kaynağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bilgisayar güç kaynağı, genellikle metal bir kasa yerleştirilmiş, içinde transformatör ve/veya elektronik devreler bulunan, bilgisayar birimlerinin çalışmaları için gereksinim duyulan farklı gerilim değerlerinde doğru akım sağlayan donanımdır.[2] Sıradan bir bilgisayarın kullandığı güç kaynağı yaklaşık 300-600 Watt güçtedir.

Yarı iletken teknolojisindeki gelişmeler sayesinde günümüz güç kaynaklarında, pahalı olan ve çok yer kaplayan transformatörler genellikle kullanılmamaktadır. Bilgisayar güç kaynakları: +3,3 V, +5 V, +12 V, -12 V, -5 V gibi gerilimleri aynı anda ve belirli bir sapma aralığında üretim yapar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Güç Kaynağı Nedir". Elektrikrehberiniz.com. 7 Ekim 2015. 13 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2020. 
  2. ^ "Güç Kaynağı Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?". Selim Ateş. Bilgihanem.com. 18 Aralık 2017. 9 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2020.