Göztepe (kadın voleybol takımı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Göztepe
{{{ad}}} arması
LigTürkiye Kadınlar Birinci Voleybol Ligi
Kuruluş1962
Salonİzmir Atatürk Spor Salonu
Renkler Sarı-Kırmızı
KoçTürkiye İlker Alkan
KaptanTürkiye Duygu Ertaş Güncü
2022-20231.
Web sitesigoztepe.org.tr
İç Saha
Deplasman
Göztepe SK Şubeleri

Futbol Takımı

Voleybol (Erkek)

Voleybol (Kadın)

Hentbol (Erkek)

Basketbol (Erkek)
Göztepe SK faal olmayan şubeleri

Basketbol (Erkek)

Voleybol (Erkek)

Göztepe SK'nün kadın voleybol şubesidir. Forma renkleri sarı-kırmızıdır. Göztepe kadın voleybol takımı, 1962’de kurulmasına rağmen, 2006 yılındaki finansal çöküş sebebi ile kapatılmıştır. 2019 yılında tekrar faaliyet göstererek Türkiye Kadınlar Voleybol 1. Ligi’nde yarışmaya başlamıştır. Tekrar faaliyete başladığı ilk senesi (2019-20)’nde 7 galibiyet, 15 mağlubiyet, 20 puan ile ligde kalmayı başarmıştır. 2020-2021 sezonunda 14 galibiyet, 8 mağlubiyet, 41 puan ile normal sezonu 4. tamamlayarak Türkiye Kadınlar Voleybol 1. Ligi Play-Off’larında yarışma hakkı kazanmıştır. Play-Off A grubunda sırası ile Edremit Belediyesi Altınoluk, Nevşehir Belediyesi ve Sigorta Shop Kalecik Belediyesi’ne yenilerek Play-Off’lara veda etmiştir. 2021-2022 sezonunu 9 galibiyet, 12 mağlubiyet, 25 puan ile 7.bitirmiştir. Göztepe kadın voleybol takımı 2022-2023 sezonunda da Türkiye Kadınlar Voleybol 1. Ligi 'nde yarışmıştır. Kendi Grubunu lider olarak bitirmiştir. Fakat Play-Off Mücadelesinde Elenmiştir.2023-2024 sezonuna Tekrardan TVF Kadınlar 1.Ligi'nde Devam Edecektir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Göztepe SK'nün voleybola yatırımını 1960 sonrası yapmaya başlamasıyla birlikte kulübün erkek ve kadın voleybol şubeleri oluşturuldu. Kadın voleybol takımı 1962 yılından itibaren organize edilen İzmir Mahalli liginde mücadele etmeye başladı ve bu ligde 1968-69 sezonunda şampiyonluğu kazanmıştır. Ancak kulübün maddi imkansızlıklar yaşaması nedeniyle 1972 yılında kapatılmıştır.

Uzun bir süre kadın voleybol şubesi kapalı kalan kulüp 1990'ların ikinci yarısından itibaren tekrar takım kurarak mahalli liglerde mücadele etmeye başladı ve bu mücadelenin sonucunda 1997 yılında Türkiye Bayanlar 2. Ligi'ne yükselmiştir. Kulüp başarılı performansını bu ligde de devam ederek 1 sezon sonra Türkiye Deplasmanlı bayanlar Voleybol Ligi'ne yükselmiştir.

Çok kısa sürede mahalli ligden Sultanlar Ligi'ne kadar yükselen kulüp bu ligde de başarılı performansını sürdürmeye devam etmiştir. İlk sezonunda normal ligi 10. sırada tamamlayan kulüp, play-off ön eleme turunda Galatasaray kulübüne elenmiştir. İkinci sezonunda ligde çok başarılı maçlar çıkarmaya devam eden kulüp normal sezonu 5. sırada tamamlamış ve play-off öne eleme turunda bir önceki sezon play-off ön eleme turunda elendiği Galatasaray kulübüyle tekrar eşleşmiş ve bu sefer rakibini eleyerek play-off çeyrek final turuna yükselmiştir. Play-off çeyrek finalinde bir başka büyük İstanbul takımı olan Beşiktaş ile eşleşmiş ancak rakibine elenmiştir.Ancak kulüp normal sezonu 5. sırada tamamladığı için Türkiye'yi Konfederasyon Kupası'nda temsil hakkı kazanmıştır.

2000-01 sezonunda bir önceki sezon kadar başarılı maçlar çıkaramasa da normal sezonu 9. sırada tamamlamayı başarmıştır. Play-off ön eleme turunda bu sefer bir başka İstanbul ekibi olan Deniz Nakliyat ekibiyle eşleşmiş ve müthis çekişmeli maçlar oynamasına rağmen rakibine elenmekten kurtulamamıştır. 2001-02 sezonunda istediği sonuçları elde edemeyen kulüp bu sezonun sonunda 13. sırayı alarak bir alt lige düşmüştür.

Alt ligde geçen 2 sezonun ardından 2004-05 sezonunda tekrar Türkiye Deplasmanlı Bayanlar Voleybol Ligi'ne yükselmiştir. Bu sezon orta sıralarda yer alan takım normal lig sezonunu 13. sırada tamamlamıştır. Ancak kulüp bir sezon sonraki lige katılım payını ödeyemediği için mahalli lige düşürülmüştür. 2007 yılında Türkiye Bayanlar İkinci Voleybol Ligi'ne tekrar yükselen kulüp, normal sezonu grubunda 1. sırada, final grubunu da 2. sırada bitirerek Türkiye Kadınlar Birinci Voleybol Ligi'ne yükselme hakkı kazanmışsa da kulüp maddi imkansızlıklar nedeniyle kadın voleybol şubesini kapatma kararı almıştır.

Yaklaşık 10 yıllık bir aradan sonra 2019 yılında Türkiye Kadınlar Birinci Voleybol Ligi'nde yer alan İzmir ekiplerinden birisi olan Rota Koleji'nin ligden çekilmesi üzerine bu kulübün katılım haklarını satın alarak tekrar voleybol sahalarına dönmüştür. Kulüp halen Türkiye Kadınlar Birinci Voleybol Ligi'nde mücadelesini sürdürmektedir.

Kulüp dereceleri[değiştir | kaynağı değiştir]