Gökçeler, Gölpazarı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
11.41, 29 Ekim 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17758024 numaralı sürüm (Vikipedi:Anlam ayrımı gereği kaldırıldı, yazış şekli: tarafindan → tarafından (2) AWB ile)
Gökçeler
Harita
Bilecik
Bilecik
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlBilecik
İlçeGölpazarı
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam154
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0228
Posta kodu11700
Resmî site
[1]

Gökçeler, Bilecik ilinin Gölpazarı ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köyün adının tam olarak nereden geldiği ve geçmişi hakkında kesin bir bilgi yoktur.Ancak Bazı rivayetlere göre Osmanlının kuruluş yıllarında yaşamış olan ve Osman beyinde saygı duyduğu, bilgi danışdığı bilge bir şahsiyet olan Gökçe hatundan geldiği tahmin edilmektedir. Bilecikte bulunan köylerden sadece gökçe isminde iki köy bulunmaktadır bunlar; "Gökçeözü ve Gökçeler". Lakin köyümüzün eski isminin Gökçe köyü olması isminin Gökçe hatundan gelme olasılığını artırmaktadır.Tarık Buğranın Osmancık romanında da bahsettiği Gökçe hatunun yöremizde yaşımış olma ihtimali tüm bunlar göze alınarak bakıldığında kuvvetle muhtemeldir.(Köyün ismi hakkında ek Bilgi: Aşıklardan Cihat) Bilecik'ten gocerek gelen yasli bir aileden aldigim bilgileri bu sayfaya aktarmayi uygun gordum,cunku yetismekte olan genc nesil kusagimizi aydinlatacagi icin olumlu olacaktir,anlattıklarına gore koyumuzun eski yerlesim alaninın yaklasik 2ya da 3 km asagisinda bulunan yerel adi ile gokcekoy mevkisi ve solarustu diye adlandirilan bolgede bulunmakta olup,yasam sartlarının zorlasması zamanla koyun buyukleri tarafından bir araya gelip iki mevkiyi birlestirerek hem topluca bir arada bulunmak hem de tarim arazilerinin kullanimini arttirmak amaciyla simdiki bulundugu Hasan dagi eteklerine dogru tasinarak adini gokceler koyu olarak almistir.Bu eski iki mevkide bizimde buyuklerimizden kalan tarlalarimiz vardir bunlarin surulmesi esnasinda topraktan eski kiremit parcalari ve koseli buyuk taslar cikmakta oldugundan bu anlatilanlari dogrulamaktadir,ayrıca koyumuzun tarim arazilerinin hakikaten kisitli olduguda gercektir

Kültür

Köyün genelinde sosyal etkinliklerine katılım yüksektir. Kandillerde erfene adı verilen bir etkinlik vardır. Köy camiinin önüne akşam ezanından sonra toplanılır. Herkes evden bir şey getirir ve yenir. Mevlütler renkli geçer. İnsanlar sıcak ve samimidir. Düğünler çok renklidir

Coğrafya

Bilecik iline 54 km, Gölpazarı ilçesine 10 km uzaklıktadır.

Köy halkı lakaplarından tanınır. Mesela Çakırlar, Yaldırlar, Memetler, Karallar, Mecitler, Aşıklar, Kalenderler, Sofular, Hadimecikler, Çakmaklar, Hacıefendiler, Mazinler, Azimeler, Elifler, Hacılar, Aşağıkılar, Deliağalar ,Mollalar,Şadiyeler, Tombullar ve diğerleri.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2009 200
2000 154
1997

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılmamaktadır ve taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Û#YÖNLENDİRME== Dış bağlantılar == Şablon:Portal

Gökçeler koyu adinin tam olarak nerden geldıgı bılınmemekle beraber,1880 yillarda koyumuze Bilecik'ten gocerek gelen yasli bir aileden aldigim bilgileri bu sayfaya aktarmayi uygun gordum,cunku yetismekte olan genc nesil kusagimizi aydinlatacagi icin olumlu olacaktir,anlattıklarına gore koyumuzun eski yerlesim alaninın yaklasik 2ya da 3 km asagisinda bulunan yerel adi ile gokcekoy mevkisi ve solarustu diye adlandirilan bolgede bulunmakta olup,yasam sartlarının zorlasması zamanla koyun buyukleri tarafından bir araya gelip iki mevkiyi birlestirerek hem topluca bir arada bulunmak hem de tarim arazilerinin kullanimini arttirmak amaciyla simdiki bulundugu Hasan dagi eteklerine dogru tasinarak adini gokceler koyu olarak almistir.Bu eski iki mevkide bizimde buyuklerimizden kalan tarlalarimiz vardir bunlarin surulmesi esnasinda topraktan eski kiremit parcalari ve koseli buyuk taslar cikmakta oldugundan bu anlatilanlari dogrulamaktadir,ayrıca koyumuzun tarim arazilerinin hakikaten kisitli olduguda gercektir.