Göçebeler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nomadinae
Nomada fulvicornis
Scientific classification Edit this classification
Kingdom: Animalia
Phylum: Arthropoda
Class: Insecta
Order: Hymenoptera
Family: Apidae
Subfamily: Nomadinae

Latreille, 1802
Tribes

Ammobatini Ammobatoidini Biastini Brachynomadini Caenoprosopidini Epeolini Hexepeolini Neolarrini Nomadini Townsendiellini

Nomadinae, Apidae familyasındaki arıların bir alt familyasıdır. Genellikle guguklu arılar olarak bilinirler.[1]

Bu alt aile tamamen kleptoparazitiktir.[2] Dünya çapında görülürler ve konakçı olarak birçok farklı arı türü kullanırlar. Parazitler olarak, polen taşıyan bir skopadan yoksuldurlar ve genellikle olağanüstü derecede yaban arısı görünümündedirler. Bilinen tüm türler, konakçı yokken konakçı yuvalarına giren ve yumurtalarını konakçı hücrenin duvarına sokan dişilerin davranış özelliğini paylaşır; larva paraziti, hücre konakçı dişi tarafından kapatıldıktan sonra ortaya çıkar ve konakçı larvayı öldürür. Göçebelerin birinci instar larvaları bunun için özel olarak uyarlanmıştır ve konakçı larvayı öldürmek için kullandıkları uzun alt çenelere sahiptir, ancak bu alt çeneler larva ikinci instara erir ermez kaybolur ve bu noktada sadece polen / nektar hükümleriyle beslenir. Çeşitli cinslerden yetişkinlerin, geri dönecek bir yuvaya sahip olmayan diğer birçok arı türünün erkekleriyle paylaştığı davranışsal bir alışkanlık, bitki saplarını veya yapraklarını yalnızca alt çeneleriyle kavrayarak sık sık dinlenmeleridir.

Ammobatlar muticus
Sphecodopsis sp. Güney Afrika'da
Epeolus lectoides

sistematik[değiştir | kaynağı değiştir]

Kabileler ve cinsler şunları içerir:[3]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Nomadinae. 6 Nisan 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. UniProt.
  2. ^ Roig-Alsina, A. (1991). Cladistic analysis of the Nomadinae s. str. with description of a new genus (Hymenoptera: Anthophoridae). 12 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Journal of the Kansas Entomological Society 64(1) 23-37.
  3. ^ Nomadinae. 12 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Integrated Taxonomic Information System (ITIS)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Michener, CD (2000). Dünyanın Arıları, Johns Hopkins University Press.

Şablon:Brood parasite