Futbol holiganlığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
1. FC Lokomotive Leipzig taraftarları, takımlarının 1990'da Doğu Almanya FDGB-Pokal'da SG Dynamo Schwerin ile karşılaşmasından önce.

Futbol holiganlığı, futbol karşılaşmalarında seyirciler tarafından gerçekleştirilen şiddet ve diğer yıkıcı davranışları içeren bir toplumsal olay biçimidir. Futbol holiganlığı, genellikle diğer takımların taraftarlarını korkutmak ve onlara saldırmak için kurulan çeteler arasındaki çatışmayı içerir. Bazı kulüplerin diğer kulüplerle uzun süredir devam eden rekabetleri bulunması aralarındaki maçlarla ilgili holiganlık daha şiddetli olabilmektedir.[1]

İki grup arasındaki şiddet maçlardan önce, maçlar sırasında veya sonrasında gerçekleşebilmektedir. Gruplar, polis tarafından tutuklanmamak için genellikle stadyumlardan uzaktaki yerleri seçerler, ancak çatışma stadyumun içinde veya çevresindeki sokaklarda da kendiliğinden patlak verebilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sean Ingle & Mark Hodgkinson (13 Aralık 2001). "When did football hooliganism start?" (İngilizce). The Guardian. 9 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2017.