Furrina

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Furina veya Furrina, işlevi MÖ 1. yüzyılda belirsiz hale gelen eski bir Roma tanrıçasıydı . Kültü, kendi flamenine sahip on beş tanrıdan biri olduğu için Roma din tarihinin en erken dönemine dayanıyordu.[1] Furrina'nın suyla ilişkilendirildiğine dair bazı kanıtlar var.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Varro [2] ve Georges Dumézil'e göre Furrina bir yaylar tanrıçasıydı. Onun adı Hint-Avrupa kökü * bhr-un kelimesinden gelir, Sanskritçe bhurvan ile ilişkilidir ve suyun hareketini ya da köpürmesini ifade eder. [3].

Dini yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tanrıçanın Roma'da [4] Tiber'in sağ yakasında, Janiculum Dağı'nın güneybatı yamaçlarında bulunan kutsal bir pınarı ve bir tapınağı vardı. Site, Villa Sciarra'nın bahçeleri içinde yer alan bir koru şeklinde günümüze kadar gelmiştir. 1910 yılında yapılan sitede kazılar bir kuyu ve yer altı kanalları sisteminin yanı sıra Jüpiter Heliopolitanus ve Agatis'e adanmış bazı yazıtlar ve kamusal yapılar belirledi. Ancak bu bulgular daha sonraki bir tarihe (MS 2. yüzyıl) ait gibi görünüyor ve belki de kuyu orijinal kaynak değildir.[5] Gaius Gracchus, Furrina Korusu'nda öldürülmüştür.

Cicero'ya göre, Furrina kültüne adanmış bir başka kutsal alan Satricum yakınlarında bulunuyordu. Burası çok bilinen yer değildir, Arpınum yakınlarındaki bir mezra idi.[6]

Festival[değiştir | kaynağı değiştir]

Furrina'nın festivali 25 Temmuz'da düzenlenen Furrinalia'ydı . Roma takviminde, üç gün arayla ayrılmış festivaller birbirine bağlıydı ve aynı işleve aitti. Temmuz ayının ikinci yarısında, iki Lucaria 19 ve 17'de, Neptunalia 23'ünde ve Furrinalia 25'inde yapılır.

Martianus Capella'ya göre, Furrina, dağ zirvelerinin hemen üzerinde oturan düşük rütbeli bir tanrıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Varro Lingua Latina VI 13.
  2. ^ De Lingua Latina VI 13.
  3. ^ G. Dumézil Fêtes romaines d'eté et d'automne Paris, 1975.
  4. ^ Cicero Ad Quintum fratrem 3, 1, 12.
  5. ^ Samuel B. Platner (and T. Ashby) A Topographical Dictionary of Ancient Rome, 1927 s.v.
  6. ^ Cicero Ad Quintum Fratrem 3, 1.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]