İçeriğe atla

Fundalık

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fundalık

Fundalık, çoğunlukla serbest drenajlı, kısır, asidik topraklarda bulunan ve açık, alçak büyüyen odunsu bitki örtüsüyle karakterize edilen bir çalılık yaşam alanıdır. Kıraç araziler genellikle yüksek zemin fundalıklarıyla ilişkilidir.[1]

Fundalıklar dünya çapında yaygındır ancak hızla yok olmaktadır ve Avrupa'da nadir bir yaşam alanı olarak kabul edilmektedir.[2] Avustralya'nın nemli ve yarı nemli bölgelerinde, fundalıkların bakımı için tekrarlayan yanmaların gerekli olduğu yangın rejimlerinde geniş ve oldukça çeşitli topluluklar oluştururlar.[3] Daha da çeşitli ancak daha az yaygın fundalık toplulukları Güney Afrika'da görülür. Geniş fundalık toplulukları ayrıca Teksas çalılığında, Yeni Kaledonya'da, Şili'nin merkezinde ve Akdeniz kıyılarında da bulunabilir. Bu geniş fundalık alanlarına ek olarak, bitki örtüsü türü Antarktika hariç tüm kıtalarda dağınık yerlerde de bulunur.

  1. ^ Polunin, Oleg; Walters, Martin (1985). A Guide to the Vegetation of Britain and Europe. Oxford University Press. s. 220. ISBN 0-19-217713-3. 
  2. ^ Anon. "Heath and Moorland". Field Studies Council. FSC. 4 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2013. 
  3. ^ Specht, R.L. 'Heathlands' in 'Australian Vegetation' R.H. Groves ed. Cambridge University Press 1988

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]