Fugitive of the Judoon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
291 – "Fugitive of the Judoon"
Doctor Who bölümü
Ekip
Yol arkadaşları
Diğerleri
Prodüksiyon
Senarist
YönetmenNida Manzoor
DramaturgFiona McAllister
YapımcıNikki Wilson
Yürütücü yapımcı(lar)
  • Chris Chibnall
  • Matt Strevens
Bölümün müzik bestecisiSegun Akinola
Seri12. sezon
Süre50 dakika
Tarih26 Ocak 2020 (2020-01-26)
Kronoloji
← Önceki
Sonraki →
"Nikola Tesla's Night of Terror"
"Praxeus"

"Fugitive of the Judoon", Birleşik Krallık yapımı bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun on ikinci sezonunun beşinci bölümü. İlk kez 26 Ocak 2020 tarihinde BBC One kanalında yayınlanmıştır. Vinay Patel ve baş yazar Chris Chibnall'ın yazdığı bölümün yönetmenliğini Nida Manzoor üstlenmiştir.

Bölümün başrolleri On Üçüncü Doktor rolüyle Jodie Whittaker ve onun yol arkadaşları Graham O'Brien rolüyle Bradley Walsh, Ryan Sinclair rolüyle Tosin Cole ve Yasmin Khan rolüyle Mandip Gill olmuştur. Ayrıca Kaptan Jack Harkness rolüyle John Barrowman geri dönmüştür.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekimler, Gloucester Katedrali'nin de yer aldığı Gloucester çevresinde yapılmıştır.

Judoon, Gloucester'a iner ve kaçaklardan birini aramak üzere şehri güç alanı ile kilitler. Lee ve Ruth Clayton'ın apartman dairesine saldırmak üzerelerken Doktor, buna müdahale eder ve çifti sorgulamak için saldırıyı durdurur. Bu arada Graham, Kaptan Jack Harkness'ın pilotluk yaptığı çalıntı bir uzay gemisine Harkness tarafından ışıklanır. Harkness, Graham'i Doktor sanır. Clayton'ların dairesinde küçük bir uzaylı kutusunu keşfeden Doktor, ona gerçeği söylemesi için baskı yapar ancak Lee reddeder. Herkes kaçarken Lee, Judoon'a teslim olur ve kaçağı avlamak için Judoon'la sözleşme yapan Gat tarafından öldürülür. Ryan ve Yaz de Harkness'ın gemisine ışınlanır ve gemi, çalınan kişiler tarafından saldırıya uğrar.

Doktor ve Ruth, Gloucester Katedrali'ne kaçar ancak etrafları Judoon ile çevrilir. Kontrol edemediği bir içgüdüyle Ruth, Judoon'u bastırır ve onları gitmeleri için zorlar. Ruth daha sonra eylemlerini açıklayamaz ve Judoon'a saldırdığında kendi vücudunun kontrolünde olmadığını söyler. Lee'den gelen mesaj, Ruth'un anısını tetikler ve Doktor'la beraber kendisinin büyüdüğü bir deniz fenerine gider. Judoon'un güç alanı nedeniyle Doktor'u gemiye ışınlayamayan Harkness, yol arkadaşlarına gelecekten bir mesaj verir: "yalnız siberadamdan" sakınmak ve ona istediğini vermemek. Geminin hırsızlık önleme sistemi nedeniyle ışınlanmak zorunda kalır ve bu arada yol arkadaşları da önceki bulunduğu yere ışınlanır.

Doktor ve Ruth, deniz fenerine vardıktan sonra Ruth dışarıda bir alarm kutusu bulur ve Doktor dışarıda araştırma yapar. Ruth, camı kırar ve enerjiyi yutar. Bu arada Doktor, dışarıda toprağa gömülmüş bir TARDIS bulur. Ruth görünür ve gerçek kimliğini açıklayarak Doktor'un bir rejenerasyonu olduğunu söyler. İç kısmı Doktor'unkinden farklı olan TARDIS'e girerler ve sonik tornavida ikisini aynı kişi olarak okumasına rağmen birbirlerini geçmişi olarak hatırlamazlar. Ruth bir zamanlar Gat için çalıştığını ve kendisini bukalemun kemeri aracılığıyla Gat'tan gizlediğini, Lee'nin de kendisinin koruyucusu olduğunu açıklar. TARDIS, Ruth'un Gat'le yüzleştiği Judoon gemisine getirilir. Ruth'un uyarısına rağmen Doktor, kimliğini açıklar. Gat, Ruth'un Gallifrey'ye geri döndürülmesi emrini verdiğini söyler. Onlar için Gallifrey hâlâ yerindedir ve Doktor, bulundukları konumun Ruth ile kendisinin geçmişi olması gerektiği sonucuna varır. Doktor, Gat'e Gallifrey'nin yok edildiği anılarını gösterir. Buna şoke olan Gat olanlara inanmaz ve Ruth'a ateş eder, ancak ateş geri teper ve Gat'i öldürür. Ruth, Doktor'u Gloucester'a geri döndürür ve ikisinin yolları ayrılır. Yol arkadaşları, Doktor'la bir araya gelir ve ona Harkness'ın mesajını iletir. Usta, Harkness ve Ruth ile yaşadığı son olaylardan sonra şaşkın olan Doktor, kendisi için bir şeyin geleceğini hissettiğini söyler.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

"Fugitive of the Judoon" bölümünde Jo Martin (solda), Doktor'un bilinmeyen önceki bir yüzü olarak gösterilirken; on yıl aradan sonra John Barrowman, Kaptan Jack Harkness rolüyle geri dönmüştür.

Gelişmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

"Fugitive of the Judoon", önceki sezon "Demons of the Punjab" bölümünün senaristi Vinay Patel ve baş yazar Chris Chibnall tarafından yazılmıştır.[1][2]

Ekip[değiştir | kaynağı değiştir]

Jo Martin, Ruth Clayton adlı bir karakterle görünmüş;[2][3] daha sonra Doktor'un bilinmeyen bir rejenerasyonu olduğu ortaya çıkmıştır.[4] Ayrıca ekipte yer alan Neil Stuke, Judoon rolünü oynamıştır.[2][5] Ekip kadrosunun daha geniş versiyonu Ocak 2020'nin başında yayımlanan Doctor Who Magazine 547. sayısında gösterilmiştir.[2] Bölümde John Barrowman, on yıllık bir aradan sonra Jack Harkness rolüyle geri dönmüştür. Barrowman'ın görünüşü bölüm yayınlanmadan önce duyurulmamıştır.[4]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Nida Manzoor, üçüncü blokta yer alan dördüncü ve beşinci bölümleri yönetmiştir.[2][6] Çekimler 22 Mayıs ve 23 Mayıs 2019 tarihinde Gloucester'ta yapılmıştır. Daha önce Gloucester'da 2008 özel bölümü "The Next Doctor" çekilmiştir.[7]

Yayınlanma ve tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Televizyon[değiştir | kaynağı değiştir]

"Fugitive of the Judoon", ilk kez 26 Ocak 2020 tarihinde yayınlanmıştır. The Daily Telegraph'a göre the BBC, bölümün yayınlanmasından sadece birkaç saat öncesine kadar basın önizlemelerini durdurmuş ve bölüm içindeki sürprizlerin açığa çıkmamasını istemiştir.[4]

Reytingler[değiştir | kaynağı değiştir]

"Fugitive of the Judoon", yayınlandığı gece 4,21 milyon seyirci tarafından izlenerek Birleşik Krallık'ta o gün en çok izlenen altıncı program olmuştur.[8] Bölümün Audience Appreciation Index skoru 83 olarak belirlenmiştir.[9] Bölüm, tüm BK kanallarında 5,57 milyon seyirciye ulaşmıştır.[10]

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, Rotten Tomatoes'den %100'lük bir skor elde etmiş ve 18 yorum içinde 8,25/10 puan almıştır.[11]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Doctor Who Series 12: writers announced". CultBox. 13 Kasım 2019. 13 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2019. 
  2. ^ a b c d e Laford, Andrea (9 Ocak 2020). "Doctor Who Series 12: new episode titles, writers and descriptions". Cult Box. 11 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2020. 
  3. ^ "Doctor Who films scenes in Gloucester". BBC News. 24 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2020. 
  4. ^ a b c Hogan, Michael (26 Ocak 2020). "Doctor Who: Fugitive of the Judoon, recap: the best episode of the series, with surprise returns and killer twists". The Daily Telegraph. 19 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2020. 
  5. ^ "The Judoon return in Series 12". DWTV. 21 Mayıs 2019. 30 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2019. 
  6. ^ Laford, Andrea (22 Kasım 2019). "Goran Višnjić and Robert Glenister to appear in Doctor Who series 12 episode". Cultbox. 27 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2019. 
  7. ^ Norris, Phil (21 Ocak 2020). "Doctor Who in Gloucester: This is probably the strangest thing you'll ever see in a cafe". Gloucester Live. 26 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2020. 
  8. ^ Marcus (27 Ocak 2020). "Judoon - Overnight Viewing Figures". Doctor Who News. 27 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2020. 
  9. ^ "Ratings Guide". Doctor Who News. 11 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2020. 
  10. ^ Marcus (3 Şubat 2020). "Fugitive of the Judoon - Official Ratings". Doctor Who News. 3 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2020. 
  11. ^ "Doctor Who - Season 12 Episode 5". Rotten Tomatoes. 14 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]