Fuadiye

Vikipedi, özgür ansiklopedi
21.30, 20 Eylül 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17622334 numaralı sürüm (düzeltme AWB ile)
Fuadiye
Harita
Yozgat'ın Türkiye'deki konumu
Yozgat'ın Türkiye'deki konumu
Yozgat üzerinde Fuadiye
Fuadiye
Fuadiye
Fuadiye'nin Yozgat'taki konumu
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlYozgat
İlçeÇekerek
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Rakım1300 m
Nüfus
 (2014)
 • Toplam70
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0354
Resmî site
[1]

Fuadiye, Yozgat ilinin Çekerek ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köyün ilk yerleşimcileri 1864 sürgününden hızlanan Kafkasya’dan göç dalgalarının birine kapılarak buraya gelmişlerdir. Yerleşim için seçilen bölge, daha önceki medeniyetlerden de izler taşımaktadır. Bu halklar hakkında her ne kadar kesin bilgi bulunmamakta ise de mevcut antik mezar kalıntıları ve bazı bölgelerde rastlanan eşya parçacıkları bu eski kültürler üzerine bize fikir vermektedir.

Köy halkı Abazinler (Kuzey Abazaları)’in Aşuwa koluna mensuptur. Bugün yaşamakta oldukları Karaçay – Çerkes bölgesine (Gumlovkıt-KRASNOVOSTOCHNYY) göçmeden önce Krasnador bölgesinde Adler, Lazarev ve Tuapse rayonları ile Abhazya’ nın kuzey bölgesini kapsayan bir coğrafyada yaşamakta olana Abazalar, zamanla daha kuzeydeki topraklar göç etmişlerdir. Buralarda da 16. yy’dan başlayarak yeni yerleşim bölgeleri kuran Abazalar, diğer Abhaz ve Adige topluluklarıyla birlikte Rus işgaline karşı topraklarını savunmak için sonu gelmeyen savaşlara katılmışlardır. Ancak 1864’de kazanan tarafın Ruslar olarak kesinleşmesiyle Abazalar da diğer Çerkes boylarıyla birlikte Osmanlı topraklarına göç etme durumunda bırakılmışlardır.

Yakın tarihte köyün tarihi camisi yanmıştır. Tarihi dokusuna uygun olarak yeniden yapılmış ve 2016 yılında kullanıma açılmıştır.

Coğrafya ve ulaşım

Köy, 1800 m yüksekliğe sahip Danlıdağı eteklerine kurulmuştur. Rakım yaklaşık olarak 1400 m’dır. Doğu –batı doğrultusunda uzanan bir vadi içerisinde bulunan köyde yapılar tek veya çift katlı olarak inşa edilmiş betonarme yahut kerpiç yapılı kiremit çatılı evler göze çarpar.Araziyapısı engebeli ve oldukça yüksektir. Etrafı ormanlıklarla kaplı bir alanda yer alan köyün bitki örtüsü ağırlıklı olarak Karadeniz iklimini yansıtırken sert iklim özellikleri ise İç Anadolu karasal iklimini vurgulamaktadır. Köyün doğusunda Çayırözü, kuzeyinde ise Ağıllı adlı Abaza köyleri vardır.

Nüfus

1870’li yıllarda kurulan köy, bir dönem 80 haneye kadar ulaşmışsa da 1960’li yıllarda hız kazanan yoğun bir kente göç hareketiyle ciddi oranda bir nüfus kaybı yaşamıştır. Bugün köyde nüfus yaz aylarında 25 hane civarında iken bu rakam kış döneminde 10-12 haneye kadar düşmektedir.

Ekonomi

Fuadiye’nin başlıca geçim kaynakları tarım ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliğidir. Özellikle zengin meraları büyükbaş hayvancılık için idealdir. Orman köyü olması nedeniyle kanuni çerçevede yapılan yıllık ya da mevsimlik ağaç kesimi de bir diğer önemli gelir kalemini oluşturur. Buğday, arpa, nohut gibi tarım ürünlerinin yetiştiriciliğiyle birlikte çok sınırlı olarak sebzecilik de yapılır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak eğitim-öğretim yapılmamaktadır. Köyde yaşayan öğrenciler 10 km yakında bulunan Bayındırhüyük İlköğretim okulunda taşımalı eğitimden yararlanmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı yoktur, sağlık evi vardır ancak faal değildir. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Kültür ve Eğitim

Köy ilkokulunun 1935 gibi çok erken sayılabilecek bir tarihte açılmış olması nedeniyle okuryazar oranı % 95 civarındadır. Gelenekler yaşatılmaya çalışılmaktaysa da birçok tarihi-kültürel değerin yitirilmiş olduğu da bir gerçektir. Yaşlıların hatıralarında eskiye duyulan özlem sık sık dile getirilir. Cenaze merasimleri ve düğünler belki de kaybolmakta olan gelenek ve göreneklerin kendini gösterdiği son alanlardır.Halen köyde bulunan