Fu (şiir)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
MÖ 2. yüzyılda Liang Prensi Liu Wu'nun sarayındaki edebi toplantısının resmi

Fu (Çince: ; pinyin: ; "heyecan"), Han Hanedanı döneminde (MÖ 206-MS 220) baskın edebi biçim olan bir Çin kafiyeli düzyazı biçimidir. Fu, şiir ve düzyazı arasında bir yerin, nesnenin, duygunun veya başka bir konunun mümkün olduğu kadar çok açıdan ayrıntılı bir şekilde tanımlandığı ve heyecan edildiği ara parçalardır. Fu'nun karakteristik özellikleri arasında değişen kafiye ve düzyazı, değişen satır uzunluğu, yakın aliterasyon, onomatopoeia, gevşek paralellik ve konularının kapsamlı kataloglanması yer alır. Genellikle mümkün olduğunca geniş bir kelime dağarcığı kullanılarak oluşturuldular ve bu nedenle klasik fu genellikle birçok nadir ve arkaik Çince kelimeyi içerir. Şarkı gibi söylenmeseler de okunurlar veya söylenirler.

Fu türü, MÖ 3. ila 2. yüzyıllar arasında ortaya çıktı ve Song Hanedanı'nda (960-1279) düzenli olarak kullanılmaya devam etti. Fu, imparatorluk sarayları, saraylar ve şehirler için büyük övgüler olarak kullanıldı, ancak aynı zamanda herhangi bir yerin, nesnenin veya duygunun ayrıntılı bir şekilde anlatıldığı "nesneler üzerine fu" yazmak için de kullanıldı. En büyük tarihi fu koleksiyonları, Wen Xuan, Han Kitabı, Yeşim Terasından Yeni Şarkılar ve resmi hanedan tarihleridir.

Batı edebiyatında fu türünün muadili veya benzeri bulunmamaktadır. 20. yüzyılın büyük bir bölümünde fu şiir, Çinli bilim adamları tarafından aşırı süslü, gerçek duygudan yoksun ve ahlaki mesajlarında belirsiz olduğu için sert bir şekilde eleştirildi. Bu tarihsel çağrışımlar nedeniyle, Çin'de fu şiiri üzerine yapılan araştırmalar, 1949'da Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulması ile Kültür Devrimi'nin 1976'daki sonu arasında neredeyse tamamen sona erdi. O zamandan beri, fu çalışması yavaş yavaş önceki seviyesine döndü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Cao, Daoheng; Knechtges, David R. (2010). "Han Fu 賦 (Fu of the Han)". Knechtges, David R.; Chang, Taiping (Ed.). Ancient and Early Medieval Chinese Literature: A Reference Guide, Part One. Leiden: Brill. ss. 317-333. ISBN 978-90-04-19127-3. 
  • Gong, Kechang (1997). 漢賦研究 (Çince). New Haven: American Oriental Society. 
  • Idema, Wilt; Haft, Lloyd (1997). A Guide to Chinese Literature. Ann Arbor: Center for Chinese Studies, University of Michigan. ISBN 0-89264-123-1. 
  • Kern, Martin (2010). "Early Chinese literature, Beginnings through Western Han". Owen, Stephen (Ed.). The Cambridge History of Chinese Literature, Volume 1: To 1375. Cambridge: Cambridge University Press. ss. 1-115. ISBN 978-0-521-11677-0.