Friedrich Goltz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Friedrich Goltz
DoğumFriedrich Leopold Goltz
14 Mayıs 1834(1834-05-14)
Poznań, Polonya
Ölüm5 Mayıs 1902 (67 yaşında)
Strazburg, Fransa
Vatandaşlık Almanya
EğitimStrasbourg Üniversitesi
Kariyeri
DalıNörofizyoloji

Friedrich Goltz (14 Ağustos 1834 - Posen, Grand Duchy of Posen – 5 Mayıs 1902, Strazburg, Fransa), psikolog ve yazar Bogumil Goltz'un yeğenidir.

Goltz, Königsberg, Halle, Strazburg ve Almanya'da çeşitli üniversitelerde pozisyonlar elde etti. Nörofizyoloji alanındaki deneyleriyle tanınırdı ve bir köpek üzerinde hemisferektomi uygulamış ilk kişiydi.

1870'te iç kulaktaki yarı dairesel kanallara ilişkin "hidrostatik konsept"i ve bu kanalların konum algısını iletme yeteneği sayesinde denge hissi sağlamaya yardımcı oldukları fikrini ortaya attı. Goltz, bu kanalların esas olarak başın denge hissiyle ilgilendiğini ve bedenin hareketlerinin bir kişinin başının boşluktaki konumundan dolayı sahip olduğu bilinçle düzenlendiğini savundu.[1]

Goltz 1881'de Londra'daki International Medical Congress'te beyin fonksiyonlarının bütünsel bir görünümünü elde etti. Burada bir köpeğin beyin zarının bazı bölümlerinin çıkartılması halinde, yine de işlevini sürdüreceğini gösterdi.

Basılı eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Nervenzentren des Frosches, 1869
  • Gesammelte Abhandlungen über die Verrichtungen des Großhirns, 1881

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ [1] 9 Temmuz 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Text-book of physiology By Edward Albert Sharpey-Schäfer

Dış bağlatılar[değiştir | kaynağı değiştir]