Freikorps Oberland

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bund Oberland (Nürnberg, 1923)

Freikorps Oberland (ayrıca Bund Oberland veya Kameradschaft Freikorps und Bund Oberland), Weimar Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında Komünist ve Polonyalı isyancılara karşı savaşan gönüllü bir paramiliter örgüt idi. 1921'deki Annaberg Muharebesi'nde başarılı oldu. Örgütün bazı üyeleri daha sonra Nazilere katıldı.

Grup "Thule Topluluğu" başkanı Rudolf von Sebottendorf tarafından Nisan 1919'da kuruldu. Johannes Hoffmann (SPD) kabinesi Bavyera Sovyet Cumhuriyeti'nden Bamberg'e kaçmıştı. Binbaşı Albert Ritter von Beckh (1870-1958) askeri kontrolü üstlendi. Gönüllülerin çoğu Bavyera'dan geliyordu ve bu nedenle Edelweiß sembolü seçildi. Doğrudan öncüsü Thule Cemiyeti içindeki "Kampfbund" idi ve o da Bavyera Sovyet cumhuriyetine karşıydı.

Mayıs 1919'da Freikorps Oberland Bavyera Sovyet Cumhuriyeti'ne karşı savaştı. Freikorps'un unsurları Freikorps Epp ile birleşerek 1920'de Ruhr'un İşgali'nde savaşan Reichswehr tugayı 21'i oluşturdu. Freikorps'un kendisi 21 Ekim 1919'da feshedildi. Ancak tüm üyeler Escherich Örgütü'ne gitti.

Freikorps hızlı bir şekilde büyüdü. 1921 Silezya Ayaklanmalarında Yukarı Silezya'daki Annaberg'de bulunan isimsiz bir tepenin fethine katıldı. Yukarı Silezya'da Freikorps'un bir propaganda birimi de vardı. Bu birimin bazı cinayet ve kaçırma olaylarının emrini verdiğine inanılmaktadır.[1] Bavyera'daki radikal sağcı örgütlerle yakın bağlantıları vardı.[2] Oberland'ın bazı üyeleri muhtemelen USPD politikacısı Karl Gareis'in (1889-1921) öldürülmesine karışmıştır.[3]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ulrike Claudia Hofman: Verräter verfallen der Feme! Fememorde in Bayern in den zwanziger Jahren. Böhlau, Köln 2000, S. 125.
  2. ^ Horst Möller: Die Weimarer Republik. Eine unvollendete Demokratie. dtv, München 2004, S. 152.
  3. ^ Ulrike Claudia Hofman: Verräter verfallen der Feme! Fememorde in Bayern in den zwanziger Jahren. Böhlau, Köln 2000, S. 118 f.