Fransa-İspanya sınırı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fransa-İspanya sınırının fizikî haritası.

Fransa-İspanya sınırı, Fransa ve İspanya'yı 1659'dan beri ayıran sınırdır. Hendaye ve Irun'dan başlayıp Pireneler doğrultusunda devam eden sınır, Cerbère ve Portbou'dan doğru Akdeniz'de sona erer.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana sınır[değiştir | kaynağı değiştir]

Portalet d'Aneu'de Fransa ve İspanya arasındaki sınır

Fransa-İspanya sınırı, güneybatı Fransa ile kuzeydoğu İspanya'yı 656.3 km boyunca ayırır. Batıda Biskay Körfezi'nde, Fransız şehri Hendaye ve İspanyol şehri Irun'da başlar. Sınır doğuya doğru Pireneler boyunca Andorra'ya kadar devam eder. İspanya ile 63.7 km, Fransa ile ise 56 km sınırı bulunan ve Fransa-İspanya sınırı üzerinde bulunan Andorra'nın bitiminin ardından sınır, Cerbère ve Portbou'ya kadar devam edip Akdeniz'de sona erer.

Batıdan doğuya sınır yerleşimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Llívia[değiştir | kaynağı değiştir]

Pyrénées-Orientales'daki Llivia, Fransa sınırları içinde yer alsa da bir İspanyol eksklavıdır.

Faisans Adası[değiştir | kaynağı değiştir]

Batı sınırının başlamasından kısa bir süre sonra, Bidasoa Nehri'nin ortasında yer alan Faisans Adası, yılın altı ayı boyunca Fransa'da, altı ayı boyunca ise İspanya'da kalmaktadır.[1]

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

İspanyol çiftçilerin Fransız tarafındaki tarlalarına erişmeleri için sınır geçiş izni.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Fransız-İspanyol sınırının resmi düzeni, 1659'da İspanya ve Fransa krallıkları arasında Pireneler Antlaşması'nın imzalanmasına kadar uzanmaktadır. Bu antlaşmayı ise Querol Vadisi'ndeki birkaç köyü Fransa'ya devreden Llivia Antlaşması izlemektedir. Empordá ve Le Perthus arasındaki sınır 1764'te Perpignan'da imzalanan antlaşmayla, Luzaide ve Aldudes arasındaki sınır ise 1785'teki Elizondo Antlaşması ile kesinleşmiştir.[2][2]

Bayonne Antlaşmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Büyük bölümü halen yürürlükte olan nihai sınır, 1856 ve 1868 yılları arasında Bayonne Antlaşmalarının imzalanmasıyla yapılmıştır. İspanya Kraliçesi II. Isabel ve Fransız imparatoru III. Napolyon'un görev süresi boyunca iki ülke arasında sınırın oluşturulduğu çeşitli anlaşmalar imzalandı.[3]

  • 1856'da İspanya'nın Guipúzcoa ilinden Navarra'ya kadar uzanan sınırı belirleyen antlaşma
  • 1862'de İspanya'nın Huesca ve Lérida illerinin sınırlarını belirleyen antlaşma.
  • 1866'da Andorra'dan Akdeniz'e kadar sınırı belirleyen antlaşma.
  • 1868'de imzalanan Nihai Sınır Yasası.

Sonrasındaki değişiklikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Nihai sınırın belirlenmesinin ardından sınır, birkaç kez daha değişmiştir. 1980'de Bielsa-Aragnouet tünelindeki sınırı, 1984'te Roncal Vadisi ve 1984'te Arette arasındaki yolun yapımının ardından bu yoldaki sınırı belirlemek amacıyla sınırda değişiklikler yapılmış ve 2710 m2'lik toprak el değiştirmiştir.[4][5]

1995 yılında Schengen Anlaşması'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte insanlar ve mallar için sınır kontrolleri kaldırılarak sınır ötesi hareket serbestisi sağlanmıştır.

İşaretler[değiştir | kaynağı değiştir]

Vera de Bidasoa ve Biriatou arasında bir sınır işareti.

Bayonne Antlaşmalarının hükümlerini takiben sınır, 602 adet sütun ile işaretlenmiştir. İlki Bidasoa ve sonuncusu Cerbére Burnu'nda bulunan sütunlar, batıdan doğuya doğru harfler ve sayılarla işaretlenmiştir.

Bunların dışında 45 adet sütun, eksklav Llívia çevresindeki sınırı işaretlerken bu sütunlar RD-68 karayolunun girişindeki 1 numaralı sütundan itibaren saat yönünün tersine doğru numaralandırılmıştır.[3][6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "España asume la jurisdicción de la isla de los Faisanes, la más pequeña del mundo". Elmundo.es. 3 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2019. 
  2. ^ a b Cantillo, Alejandro del (1843). Tratados, convenios y declaraciones de paz y de comercio: que han hecho con las potencias estranjeras los monarcas españoles de la casa de Borbon : desde el año de 1700 hasta el dia. Alegria y Charlain. Erişim tarihi: 22 Ocak 2019 – Internet Archive vasıtasıyla. 
  3. ^ a b Treaties of Bayonne of 1856, 1862, 1866 and 1868 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Fama2.us.es
  4. ^ "Convenio de 25 de abril de 1980 entre España y Francia para fijar la delimitación de la frontera en el interior del túnel transpirenaico Bielsa Aragnouet, hecho en París". Noticias Jurídicas. 21 Aralık 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2019. 
  5. ^ "United Nations - Office of Legal Affairs". Legal.un.org. 18 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2019. 
  6. ^ "United Nations - Office of Legal Affairs". Legal.un.org. 18 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2019.