Francis Robbins Upton

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Francis R. Upton
Francis Upton'un üst kenar boşluğundaki imzasıyla sepya tonlu bir fotoğrafı
Doğum1852
Peabody, Massachusetts
Ölüm10 Mart 1921
Orange, New Jersey
MeslekFizikçi ve matematikçi
Tanınma nedeniDuman dedektörü
İmza

Francis Robbins Upton (1852; Peabody, Massachusetts - 10 Mart 1921; Orange, New Jersey) Amerikalı bir fizikçi ve matematikçiydi. Upton, akkor ampullerin, elektrik jeneratörlerinin ve elektrik güç dağıtımının geliştirilmesinde Thomas Edison'la birlikte çalıştı.

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Francis Upton, Elijah Wood Upton ve Lucy Elizabeth Winchester'ın oğluydu.

Francis Upton Berlin Üniversitesi ve Princeton Üniversitesi'ne de katıldı. Francis, Princeton Üniversitesi'nden resmi olarak doktora derecesini alan ilk öğrenci oldu. Upton daha sonra Thomas Edison tarafından işe alındı.

İki yıl Edison'un Boston doğumlu mezunu Bowdoin Koleji ve hesap uzmanı Princeton, Berlin Üniversitesi'nde Herman von Helmholtz ile bir yıl lisansüstü eğitim gördü.

Upton, 1879 Eylül'inde Brunswick, Maine'de Elizabeth F. Perry ile evlendi. Kızları Elizabeth Fenno Upton, 24 Ağustos 1880'de dünyaya geldi.

Sonraki yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1894'te Francis Robbins Upton, ayrılmasına kadar yönettiği Edison'un işini bıraktı. Upton dört yıl sonra döndü. O ve Thomas, Upton'un beton imalatçılarına sattığı cevher öğütme kumu üzerinde çalışmaya başladı. Upton 1911'de sonunda iş bıraktı ancak hala tuğla ve beton satmaya devam etti.

3 Şubat 1918'de Edison Öncüleri Upton'u ilk Başkanları seçtiler.

Francis Robbins Upton 10 Mart 1921'de Orange, New Jersey'de öldü.