Fortune Global 500 listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Fortune Global 500, en büyük gelire sahip, 500 kurumun sıralı listesidir. Bu liste, her yıl Fortune dergisi tarafından hazırlanır ve yayınlanır. Fortune 500’den ayrıldığı taraf, Fortune 500’ün sadece Amerikan kurumlarından oluşmasıdır.

2020 listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki liste, 2020 yılında yayınlanmış olup, sıralamanın en üstündeki on kurumu içerir. Bu çalışma, 2020 ya da daha önce sona eren mali dönem sonu raporları göz önüne alınarak yapılmıştır[1].

Global 500
sırası
Kurum Ülke Sektör
1 Walmart 🇺🇲 ABD Perakende
2 Sinopec 🇨🇳 Çin Petrol
3 State Grid 🇨🇳 Çin Elektrik ve Enerji
4 China National Petroleum 🇨🇳 Çin Petrol
5 Royal Ducth Shell 🇳🇱 Hollanda Petrol
6 Saudi Aramco 🇸🇦 Suudi Arabistan Petrol
7 Volswagen 🇩🇪 Almanya Otomotiv
8 BP 🇬🇧 Birleşik Krallık Petrol
9 Amazon 🇺🇲 ABD E-Ticaret
10 Toyota Motor Corporation
トヨタ自動車株式会社
🇯🇵 Japonya Otomativ
11 Exxon Mobil 🇺🇲 ABD Petrol
12 Apple 🇺🇲 ABD Teknoloji
13 CVS Health 🇺🇲 ABD Sağlık
14 Berkshire Hathaway 🇺🇲 ABD Tekstil, Sigorta, Mobilya, Şekerleme, Katalogdan Satış Şirketi, İç Çamaşırı Şirketi
15 UnitedHealt Group 🇺🇲 ABD Sağlık ve Sigorta
16 McKesson 🇺🇲 ABD Sağlık
17 Glencore 🇨🇭 İsviçre Hammadde
18 China State Construction Engineering 中国建筑集团有限公司 🇨🇳 Çin İnşaat
19 Samsung Electronics 🇰🇷 Güney Kore Teknoloji
20 Daimler 🇩🇪 Almanya Otomotiv
21 Ping An İnsurance 🇨🇳 Çin Finans ve Sigorta
22 AT&T 🇺🇲 ABD Telekominikasyon
23 AmerisourceBergen 🇺🇲 ABD İlaç
24 Industrial & Commercial Bank of China 🇨🇳 Çin Bankacılık, Finansal Hizmetler, Yatırım Hizmetleri
25 Total 🇫🇷 Fransa Petrol

Fortune Global verilerine göre yıllık gelir bakımından en yüksek 25 Şirketin 7 tanesi petrol, 3 tanesi sağlık , 3 tanesi otomotiv , 3 tanesi çok alanlı , 2 tanesi teknoloji, 7 tanesi diğer şirketlerdir.

2020 ülkelere göre dağılım[değiştir | kaynağı değiştir]

Global 500 listesinde en çok şirketin bulunduğu ülkeler derlenmiştir[2].

Sıra Ülke Şirketlerin sayısı
(2020)[3]
Şirketlerin sayısı
(2019)[4]
Şirketlerin sayısı
(2018)[5]
Şirketlerin sayısı
(2017)[6]
1 🇨🇳 Çin 124 119 120 109
2 🇺🇲 ABD 121 121 126 133
3 🇯🇵 Japonya 53 52 52 51
4 🇫🇷 Fransa 31 31 28 29
5 🇩🇪 Almanya 27 29 32 29
6 🇬🇧 Birleşik Krallık 22 18 21 21
7 🇰🇷 Güney Kore 14 16 16 15
8 🇨🇭 İsviçre 14 14 14 13
9 🇨🇦 Kanada 13 13 12 Veri Belirtilmemiş
10 🇳🇱 Hollanda 13 12 15 15

Asya ilk 50 (2009)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Kurum Global 500
sırası
Gelirler
($ milyon)
Ülke
1 Sinopec 9 207,814  Çin
2 Toyota Motor 10 204,352  Japonya
3 Japan Post Holdings 11 198,700  Japonya
4 China National Petroleum 13 181,123  Çin
5 State Grid 15 164,136  Çin
6 Samsung Electronics 40 110,350  Güney Kore
7 Nippon Telegraph & Telephone 44 103,684  Japonya
8 Honda Motor 51 99,652  Japonya
9 Hitachi 52 99,544  Japonya
10 Nissan Motor 67 83,982  Japonya
11 LG 69 82,082  Güney Kore
12 SK Holdings 72 80,810  Güney Kore
13 Panasonic 79 77,298  Japonya
14 Petronas 80 76,965  Malezya
15 Sony 81 76,945  Japonya
16 Hyundai Motor 87 72,542  Güney Kore
17 Industrial & Commercial Bank of China 92 70,568  Çin
18 Nippon Life Insurance 96 66,621  Japonya
19 Toshiba 97 66,239  Japonya
20 China Mobile Communications 99 65,015  Çin
21 Nippon Oil 101 64,198  Japonya
22 Indian Oil 105 62,993  Hindistan
23 Hon Hai Precision Industry 109 61,861  Tayvan
24 Mitsubishi 114 61,182  Japonya
25 PTT 118 59,985  Tayland
26 Tokyo Electric Power 124 58,605  Japonya
27 China Construction Bank 125 57,977  Çin
28 Mitsubishi UFJ Financial Group 128 56,514  Japonya
29 Seven & I Holdings 129 56,107  Japonya
30 Mitsui 131 55,098  Japonya
31 China Life Insurance 133 54,534  Çin
32 Dai-ichi Mutual Life Insurance 139 52,012  Japonya
33 AEON 140 51,945  Japonya
34 Bank of China 145 51,317  Çin
35 Agricultural Bank of China 155 48,063  Çin
36 Nippon Steel 157 47,479  Japonya
37 Fujitsu 161 46,714  Japonya
38 Sinochem 170 44,457  Çin
39 Koç Holding 172 44,168  Türkiye
40 NEC 182 41,962  Japonya
41 China Southern Power Grid 185 41,083  Çin
42 Marubeni 189 39,839  Japonya
43 Canon 190 39,611  Japonya
44 JFE Holdings 194 38,903  Japonya
45 Meiji Yasuda Life Insurance 197 38,082  Japonya
46 POSCO 199 37,976  Güney Kore
47 Nippon Mining Holdings 203 37,533  Japonya
48 GS Holdings 213 36,503  Güney Kore
49 Mitsubishi Electric 215 36,483  Japonya
50 Sumitomo Life Insurance 217 36,308  Japonya

Türkiye[değiştir | kaynağı değiştir]

Sene Global 500
sırası
Kurum Ülke Gelirler
($ milyon)
Kaynak
2013 217 Koç Holding  Türkiye $ 47,129,000,000 [1]17 Mart 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
2012 222 Koç Holding  Türkiye $ 45,097,600,000 [2]19 Şubat 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
2011 248 Koç Holding  Türkiye $ 35,713,000,000 [3]16 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
2010 273 Koç Holding  Türkiye $ 28,845,000,000 [4]29 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
2009 172 Koç Holding  Türkiye $ 55,665,665,675 [5]12 Temmuz 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
2008 186 Koç Holding  Türkiye $ 39,392,000,000 [6]28 Şubat 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
2007 190 Koç Holding  Türkiye $ 34,389,800,000 [7]3 Kasım 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
2006 358 Koç Holding  Türkiye $ 18,083,700,000 [8]4 Temmuz 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
2005 389 Koç Holding  Türkiye $ 15,578,800,000 [9]16 Şubat 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Fortune Global 500 Listesi". Fortune Global. 29 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Fortune Global 500". Fortune Global. 29 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Fortune Global 2020". Wikipedia. 5 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Fortune Global 2019". Wikipedia. 5 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Fortune Global 2018". Wikipedia. 5 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Fortune Global 2017". Wikipedia. 5 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]