Fort Hood silahlı saldırısı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Saldırı sırasında yaralanan bir Amerikan askeri, masa yardımıyla ambulansa taşınıyor.

5 Kasım 2009 tarihli, Teksas eyaletinin Killeen şehrine bağlı ve dünya üzerindeki en büyük üs konumundaki Fort Hood ABD ordusu kışlasında gerçekleşen saldırı. Saldırganın Müteyakkiz Askerler Merkezi'nde açtığı ateş sonucu 13 kişi ölmüş 30 kişi yaralanmıştır.

Saldırganın ABD ordusu subayı Binbaşı Nidal Malik Hasan olduğundan şüphe edilmektedir. Saldırı esnasında sivil polis tarafınca 4 yerinden vurulan meşkuk ağır korumayla yoğun bakıma alınmıştır. Saldırıyı teşvik eden unsurlar henüz bilinmemektedir.

Saldırı[değiştir | kaynağı değiştir]

Haber ajanslarının geçtiği kadarıyla saldırgan FN Five-Seven yarı otomatik ve 0.357 Magnum çekirdekli Smith & Wesson tabancayla askerler ve aileleri için düzenlenen ve yarım saat önce toplanmış mezuniyet töreni kalabalığına yerel saatle 13.34 gibi ateş açtı. Asker tanıkların ifadesine göre saldırgan ateşe başlamadan önce Allahu Ekber diye bağırdı. Saldırgana müdahalede bulunan bir sağlık görevlisinin belirttiğine göre saldırganın cepleri ful şarjörlerle doluydu.

11 kişi olay yerinde can verirken hastaneye kaldırılan 2 kişi kurtarılamadı. Saldırı neticesinde 30 kişi de yaralanırken, bacağından yaralanan ve saldırganı 4 yerinden vuran Komiser muavini Kimberly Munley kahraman olarak karşılandı.

Tepki[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel teğmen Robert W. Cone olayı "afallattıcı dehşet bir trajedi" olarak nitelendirirken Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) saldırıyı kınayarak kurbanların yakınlarına başsağlığı diledi.

Saldırı henüz hiçbir resmî kaynak tarafından terörist olarak adlandırılmamıştır.