Formosa Cumhuriyeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Formosa Cumhuriyeti (台灣民主國), Tayvan adası üzerinde 1895 yılında kısa bir süre var olan bağımsız devlet.

Formosa Cumhuriyeti bayrağı 1895

Birinci Çin-Japon Savaşı sonrası ağır yenilgiye uğratılan Çin ordusunun, yapılan Shimonoseki Antlaşması gereği kabul ettiği ağır şartlardan birini de Formosa adasının Japon birliklere teslimini içermekteydi.

Bu duruma isyan eden Qing Hanedanı yanlısı bir grup protesto gösterilerinde bulunarak, adada ayaklanmalara sebep olmuştu.

Adanın hanedanlığa bağlılığını kaybetmemesi için Çin yanlısı bir ülkenin kurulduğunu 24 Mayıs 1895 tarihinde adada bulunan diğer ülke elçiliklerine gönderilen İngilizce bağımsızlık bildirisi ile ilan etmişlerdir. Bağımsızlık bildirisinden bir gün sonra 25 Mayıs tarihinde Formosa Cumhuriyeti'nin kurulduğu resmen ilan edilmiş, bu ilan ile bir taraftan adanın Çin ile bağlantısının olmadığı ifade edilmiş, diğer yandan da Qing Hanedanı'na bağlılığını gösterir şekilde ülkenin ilk devlet başkanlığı görevine kendi rızası dışında o güne kadar hanedanın adadaki valisi olarak görev yapan Tang Ching-sung getirilmiştir.

Yaşanan bu olaylar karşısında Japon birlikler Mayıs sonunda adaya saldırmış, 3 Haziran 1895 tarihinde de Keelung şehrini ele geçirmişlerdir. Bu esnada adadan kaçan Tang'ın yerine Liu Yung-fu devlet başkanlığı görevine getirilmiş, ancak Liu 'da adanın Ekim sonunda Japon birlikler tarafından tamamen ele geçirilmesini ve ülkenin varlığına son verilmesini engelleyememiştir.

21 Ekim 1895 tarihinde Japonya tüm ada üzerindeki kontrolü sağlayarak 184 günlük devletin bağımsızlığına son vermiştir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]