Fordyce noktaları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Penis gövdesi üzerinde Fordyce Noktaları
Vulva üzerinde Fordyce Noktaları

Fordyce noktaları (aynı zamanda Fordyce granülleri[1] veya Fordyce benekleri olarak da anılan)[1][2] birçok yetişkin bireyde mevcut olan görülebilen yağ bezleridir. Üreme organları ve/veya yüzde ve ağızda görünür. 1 ile 3 mm çapında küçük, ağrısız, soluk, kırmızı veya beyaz benekler veya kabartılar şeklinde görünür. Skrotum, penis yanal yüzeyi veya labiada görünebileceği gibi, yüzde dudakların vermilion sınırında ve iç yüzeyinde (retromolar mucosa) de görünebilir. Herhangi bir hastalık veya rahatsızlıkla ilişkili olmadığı gibi bulaşıcı da değildir, daha ziyade vücuttaki doğal oluşumlardır. Bu nedenle, bireyin kozmetik kaygıları olmadığı sürece, tedaviye gerek duyulmaz. Bu durumu deneyimleyen kişiler bazen, cinsel yolla bulaşan hastalık (özellikle genital siğiller) veya bazı kanser formlarına sahip olmalarından endişelenerek, bir dermatologa danışırlar.[3]

Nedenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Normalde, yağ bezeleri yalnızca bir saç folikülüyle birlikte bulunur.

Yağlı cilt tipine sahip kişilerde, bazı romatizmal rahatsızlıkları olan kişilerde ve kalıtsal polip dışı kolorektal kanserli kişilerde daha belirgin görünmektedir. İkincisinde, Fordyce lekelerinin en yaygın görüldüğü bölgeler genital bölgeler, dudaklar, diş etleri ve vestibüler mukozadır.

Prognoz[değiştir | kaynağı değiştir]

Fordyce benekleri tamamen iyi huyludur[1] ve tedaviye gerek yoktur. Sıklıkla, gerçek bir tıbbî durumdan çok normal bir anatomik değişiklik olarak görülür.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerikalı bir dermatolog olan John Addison Fordyce'den sonra adlandırıldı.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Scully C (2013). Oral and maxillofacial medicine : the basis of diagnosis and treatment (3. bas.). Edinburgh: Churchill Livingstone. s. 170, 392. ISBN 978-0-7020-4948-4. 
  2. ^ James, William; Berger, Timothy; Elston, Dirk (2005). Andrews' Diseases of the Skin: Clinical Dermatology. (10th ed.). Saunders. ISBN 0-7216-2921-0.[sayfa belirt]
  3. ^ Palo Alto Medical Foundation 2 Ocak 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Bettina McAdoo , M.D. Retrieved June 24, 2006.
  4. ^ Fordyce first described this condition in 1896.synd/1510 ; ("İsmini Kimden Aldı" websitesi) Whonamedit?