Fonksiyon gaspı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Fonskiyon gaspı sayfasından yönlendirildi)

Fonksiyon gaspı, Görev gaspı veya İşlev gaspı,[1] yasama, yürütme ve yargı organlarından herhangi birisinin, bir diğerinin yetkisini hakkı olmadığı halde kullanmasıdır.[2] İdarenin fonksiyon gaspı işlemleri, yok hükmünde sayılır.[1]

Fonksiyon gaspı genel olarak yasama organının yetkisinde olması sebebiyle gasp teşkil eden işlemler ve yargı organının yetkisinde olması sebebiyle gasp teşkil eden işlemler olarak ikiye ayrılır. Yasama organının yetkisinde bulunan fonksiyon gaspına en iyi örnek vergi ile ilgili uyuşmazlıklarda yaşanan sorunlardır.[2] Çünkü vergi koymak, yalnızca Türkiye'de yasama organı olan TBMM'nin yetkisindedir. Yargı organının yetkisinde olması sebebiyle gasp teşkil eden eyleme ise; köy muhtarı seçilen bir kişi hakkında İlçe İdare Kurulu'nun bu kişinin muhtar seçilmeden önce hüküm giymesi nedeniyle görevden alması örnek gösterilebilir. Çünkü bu gasp eyleminde, söz konusu muhtarın muhtarlıktan alınması görevi İlçe İdare Kurulu'nun değil, Seçim Kurulu'nun görevidir.[1] Terim, zaman zaman "yetki gaspı" ile karıştırılmaktadır. Yetki gaspı, fonksiyon gaspından farklı olarak; idarenin yetkisinde bulunan bir alanda keyfiyet veya benzer başka nedenlerden dolayı yetkisini kötüye kullanmasıdır.

Terim Türkiye'de özellikle, yargının yasamaya ve yasamanın da yargıya müdahale etmesi şeklinde de son zamanlarda sıkça kullanılmaktadır.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Çakır, Hüseyin Melih (2010). "Danıştay Kararları Çerçevesinde Yokluk Teorisi". İstanbul: academia. Erişim tarihi: 8 Mart 2014. 
  2. ^ a b "İdare Hukuku Kavramları" (PDF). politics.ankara.edu.tr. 23 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Mart 2014. 
  3. ^ "HSYK'nın yaptığı fonksiyon gaspı". hurriyet. 30 Temmuz 2009. Erişim tarihi: 8 Mart 2014.