Flotilla

Vikipedi, özgür ansiklopedi
José de Bustamante y Guerra'nın filosunu durduran dört İngiliz firkateyni

Flotilla, filonun parçası olabilecek küçük savaş gemilerinin oluşumudur. Flotilla genellikle fırkateynler, muhripler, torpido botları, denizaltılar, savaş gemileri veya mayın tarama gemileri gibi aynı sınıf savaş gemisinin homojen bir grubundan oluşur. Birden fazla ana gemi içeren oluşumlar, ör. Man-of-war, çeşitli gemi tipleri içeren savaş gemileri ve uçak gemileri ve onunla birlikte hareket eden savaş gemileri, filo veya görev gücü olarak sınıflandırılır.

Flotilla, komutanın önemine bağlı olarak genellikle Tümamiral, Tuğamiral veya bir kaptan tarafından komuta edilir (koramiral normalde bir filoya komuta eder). Flotilla genellikle, her biri en kıdemli komutan, neredeyse her zaman en azından bir teğmen tarafından komuta edilebilecek iki veya daha fazla bölüme ayrılır. Flotilla zorunlu olmamakla birlikte genellikle kalıcı bir oluşumdur.

Modern donanmalarda, flotilla birkaç eskadra içeren birimlerdi. Ancak savaş gemileri büyüdükçe, birçok donanmada muhrip, fırkateyn ve denizaltı oluşumları için flotilla terimi yavaş yavaş eskadra teriminin yerini almıştır.[1]

Flotillanın kara birliğinde doğrudan bir eşdeğeri yoktur, ancak benzetecek olursak bir tugay veya alay düzeyinde kabul edebiliriz.

Rus Donanması[değiştir | kaynağı değiştir]

Rus Donanması'nda flotilla kelimesi, okyanuslarda ve başka büyük denizlerde değil, iç denizlerde veya nehirlerde faaliyet gösteren deniz birimleri için kullanılır. Kullanıldıkları filolar Hazar Flotillası, Satakundskaya Flotillası, Aral Filosu,[2] Don Flotillası (200 yılda birkaç kez tekrar oluşturuldu), Dinyeper Flotillası (18. ve 20. yüzyıllarda da mevcuttu) Danube Flotillası (Sovyet döneminde mevcuttu) ve Volga Flotillasıdır. 18. yüzyılda Rusya'da flotilla terimi, henüz çok fazla deniz varlığının olmadığı denizlerde faaliyet gösteren Okhotsk Flotillası gibi nispeten küçük filolar için de geçerliydi.

Askerî olmayan kullanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Flotilla kelimesi ticari veya başka türlü küçük bir gemi filosuna atıfta bulunmak için de kullanılmıştır.[3] Aynı rotada birlikte yelken açan bir grup kiralık yatın olduğu tatil türüne flotilla tatili adı verilir.

Kaynak[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "military unit." Encyclopædia Britannica. 2010. Encyclopædia Britannica Online. 16 Oct. 2010 <http://www.britannica.com/EBchecked/topic/1346160/military-unit 30 Ekim 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.>: "Administratively, several ships of the same type (e.g., destroyers) are organized into a squadron. Several squadrons in turn form a flotilla, several of which in turn form a fleet. For operations, however, many navies organize their vessels into task units (3–5 ships), task or battle groups (4–10 ships), task forces (2–5 task groups), and fleets (several task forces)."
  2. ^ Ram Rahul. "March of Central Asia". Published 2000. Indus Publishing. 81-7387-109-4. p.160. On Google Books 3 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ "OCSC Sailing School". OCSC. 11 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2018.