Flanders kırmızı ale

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rodenbach aracılığıyla üretilen Flandre tipi kırmızı ale.

Flanders red ale ya da Flandre kırmızı ale, kökeni Belçika'nın Flandre bölgesine dayanan meyvemsiliği yüksek, ekşi bir bira türüdür.[1]

Gelişim süreci[değiştir | kaynağı değiştir]

Flandre tipi kırmızı ale biraların kökeni Belçika'nın kuzey batısında bulunan Batı Flandre bölgesine dayanmaktadır. İlk olarak 1820'li yıllarda seri üretimine başlanan bu biralar, 19. yüzyılın ilk çeyreğinde Batı Flandre'de şekillenmiştir.

Pedro, Alexander, Ferdinand ve Constantijn adlı dört kardeş tarafından Belçika'da kurulan Rodenbach Brouwerij 1821'den bu yana Flandre kırmızı ale üretmektedir.[2]

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Flandre kırmızı ale üretiminde Saccharomyces cerevisiae adlı maya dışında ekşimsi bir tat yaratmak için laktik asit bakterileri olarak bilinen Lactobacillus da kullanılır. Dinlendirme süresi diğer bira türlerine göre oldukça uzundur. Belçika'da üretilen Duchesse de Bourgogne adlı bira, tam 18 ay boyunca dinlendirilmektedir.[3]

Genellikle meşe fıçılarda süren uzun dinlendirme süreleri, ekşimsiliği sağlamak için gerçekleştirilir.

Biraya kırmızı rengini veren şey, üretiminde kullanılan kırmızı malttır. Flandre'deki bira üreticileri genellikle orta derecede fırınlanmış malt kullanırlar. Flandre kahverengi ale gibi Flandre kırmızı ale de yaygın olarak olgun birayla genç biranın harmanlanarak şişelenmesiyle üretilir.

Flandre'de pek yaygın olmamasına karşın, fermentasyonda zaman zaman saf buğday da kullanılmaktadır. Maltlaştırılmamış buğdaydaki nişastalar, arpadakilere kıyasla daha kompleks bir yapıya sahiptir. Bu da biranın içindeki mayalar ve bakteriler için uzun süreli bir yakıt, dolayısıyla uzun süreli bir fermentasyon anlamına gelmektedir.

Fermentasyon sıcaklığı diğer ale türlerinde olduğu gibi 20-22 °C arasındadır. Uzun süreli fermentasyon için daha düşük sıcaklıklar söz konusu olabilmektedir.

Şerbetçi otu kullanımı diğer bira türlerine göre düşük oranlardadır. Flandre kırmızı ale ekşi ve asitli bir biradır. Dolayısıyla hem ekşi hem acı, hoş olmayan bir kombinasyon anlamına geleceği için üreticiler düşük oranlarda ve düşük alfa asitine sahip şerbetçi otları kullanmayı yeğlerler.[4]

Flandre kırmızı ale, meyvemsiliği oldukça yüksek bir biradır. Erik, kuru erik, kuru üzüm ve ahududu benzeri aromalar ön plandadır. Şerbetçi otu acılığı düşüktür ancak tanen oranı yüksektir. Bu nedenle bira türleri arasında kırmızı şaraba en çok benzetilen bira olarak tanımlanmaktadır.

Belçika'da Verhaeghe aracılığıyla üretilen Duchesse De Bourgogne adlı %6,20 alkollü Flandre tipi kırmızı ale bira.

Flandre tipi kırmızı ale ve Flandre tipi kahverengi ale biralar her ne ölçüde birbirine benzetilse de tat ve karakter olarak aynı biralar değillerdir. Bu iki bira türü arasındaki bazı benzerlik ve ayrılıklar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

Flandre Tipi Kırmızı Ale Flandre Tipi Kahverengi Ale
Köken Belçika - Batı Flandre Belçika - Doğu Flandre
SRM (Renk) 10 - 16 15 - 22
Tat Ekşimsi Ekşimsi
Denge Meyvemsi tatlar baskın. Malt tadı baskın.
Malt Karakteri Orta derecede fırınlanmış kırmızı malt. Yüksek derecede fırınlanmış kahverengi malt.
Fermentasyon Üst Fermentasyon (Ale Tipi Bira) Üst Fermentasyon (Ale Tipi Bira)
IBU (Acılık) 10 - 25 20 - 25
Dinlendirme Genellikle meşe fıçılar kullanılır. Genellikle çelik tanklar kullanılır.
Orijinal Gravite 1046 - 1054 1043 - 1077
Final Gravite 1008 - 1016 1012 - 1016
Gravite Farkı 30 - 46 27 - 65
Ortalama Alkol Oranı %5,00 - %6,20 %4,00 - %8,00

Üretim[değiştir | kaynağı değiştir]

A.B.DKaliforniya'da bulunan ve genellikle ekşi bira ile Belçika stili biralar üreten The Lost Abbey, Red Poppy Ale adında Flandre tipi kırmızı ale bira üretmektedir. Yine Kaliforniya'da bulunan The Bruery adındaki biracılık ise sezonluk olarak ürettiği Oude Tart adındaki birayla Dünya Bira Kupası ve Büyük Amerikan Bira Festivali'nde altın madalya kazanmıştır. Missouri'de Side Project Brewing aracılığıyla üretilen Blueberry Flanders diğer önemli örneklerden biridir.

Belçika — Rodenbach aracılığıyla üretilen ve %7,00 oranında alkol içeren Caractère Rogue, %6,00 oranında alkol içeren Grand Cru ve %5,00 oranında alkol içeren Alexander en önemli örneklerdendir. Bunun dışında Verhaeghe aracılığıyla üretilen Vichtenaar ve 8 ile 18 aylık biraların karıştırılmasıyla oluşturulan Duchesse De Bourgogne Belçika'da üretilen diğer popüler Flandre tipi kırmızı ale bira örneklerindendir.

Kanada — Driftwood aracılığıyla üretilmiş olan Bird of Prey ve Storm Brewing aracılığıyla üretilmiş olan Imperial Flanders Red Ale ülkedeki en önemli örneklerdendir.[5]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bouckaert, Peter (2012). The Oxford Companion to Beer (Oxford University Press bas.). s. 119-120. 
  2. ^ "Roeselare". Wikipedia. 24 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2017. 
  3. ^ "Duchesse de Bourgogne (beer)". Wikipedia. 21 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2017. 
  4. ^ Sparrow, Jeff (2007). "Flanders Red Ale". Brew Your Own. 21 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2017. 
  5. ^ "Flanders Red Ale". BeerAdvocate. 18 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]