First Blood (roman)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
First Blood
First Blood
İlk baskı
YazarDavid Morrell
ÜlkeABD
Dilİngilizce
KonularAksiyon kurgu, gerilim
TürRoman
Yayım1972
YayımcıRowman & Littlefield
Sayfa252 sayfa
ISBN0-214-66814-2

First Blood David Morrell'in 1982 yapımı First Blood filmine uyarlanmış, Sylvester Stallone'un Vietnam Savaşı gazisi John Rambo rolünde oynadığı 1972 Amerikan aksiyon gerilim romanıdır.[1]

Romanın konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Hikâye, Vietnam Savaşı gazisi olan serseri Rambo'nun Madison County, Kentucky'ye otostop çekmesiyle başlar ve baş belası olduğuna inanan Polis Şefi Wilfred Teasle tarafından durdurulur. Teasle onu bir polis arabasıyla şehir dışına çıkarır ve onu şehir sınırlarında bırakır. Rambo defalarca geri döndüğünde, Teasle sonunda onu tutuklar ve karakola götürür. Serserilik ve tutuklamaya direnmekle suçlanır ve 35 gün hapis cezasına çarptırılır. Klostrofobik bir hücrenin içinde kalan Rambo, Vietnam'daki bir savaş esiri olarak geçirdiği günlere bir geri dönüş yaşar ve saçını kesip tıraş etmeye çalışan polise saldırır, bir memura da sözlü olarak saldırır ve diğerini düz ustura ile karnını soyar. Kıyafetsiz bir şekilde kaçar, motosiklet çalar ve yakındaki dağlarda saklanır. Birçok polis memurunun, sivilin ve Ulusal Muhafızların ölümüyle sonuçlanan bir insan avının odak noktası haline gelir.

Sonunda Rambo'nun Vietnam'daki seçkin bir Özel Kuvvetler biriminin üyesi olduğu, düşmanı avlamak ve öldürmek için eğitildiği ve her türlü yöntemle hayatta kalacağı ortaya çıkar. Rambo'nun Vietnam'da görev çağrısının ötesindeki eylemler nedeniyle, yalnızca Amerika'ya döndükten ve çoğunlukla travma sonrası stres bozukluğu yüzünden ordudan terhis olduktan sonra Onur Madalyası ile ödüllendirildiği de ortaya çıkar.

Teasle ile çatışmasının başladığı kasabadaki doruk noktasında Rambo, sonunda Özel Kuvvetlerden Albay Sam Trautman ve Teasle tarafından izlenir. Yerel bölge bilgisini kullanan Teasle, Rambo'yu şaşırtmayı başarır ve onu göğsünden vurur, ancak bir dönüş atışıyla midesinden yaralanır. Daha sonra kasabadan kaçmak için son bir girişimde bulunan Rambo'nun peşine düşer. Her iki adam da aslında bu noktada ölür, ancak gurur ve eylemlerini haklı çıkarma arzusuyla hareket ederler. Kendini rahat hissettiği bir yer bulan Rambo, vücuduna bir dinamit çubuğunu patlatarak intihara hazırlanır; ancak daha sonra Teasle'ın izini sürdüğünü görür ve Teasle'a karşı savaşmaya devam etmenin ve öldürülmenin daha onurlu olacağına karar verir.

Rambo, Teasle'a ateş eder ve şaşkınlık ve hayal kırıklığına uğrayarak ona vurur. Bir an için daha düzgün bir ölüm şansını nasıl kaçırdığını düşünür, çünkü şimdi dinamiti patlatmak için fitili yakamayacak kadar zayıf düşmüştür, ama sonra aniden beklediği patlamayı hisseder - ama dinamitin yerleştirildiği yer midede değil, kafasında. Rambo, uygun bir sona ulaştığı için mutlu bir şekilde ölür. Trautman ölmekte olan Teasle'a geri döner ve ona Teasle'ın av tüfeğiyle Rambo'yu öldürdüğünü söyler. Teasle gevşer, Rambo'ya karşı bir anlık sevgi duygusu yaşar ve sonra yaralarına yenik düşerek ölür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ David Morrell. "Rambo". 13 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2012. 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • First Blood by David Morrell (1972). Morrell's 2000 introduction, entitled "Rambo and Me", gives insight on the inspirations and development of the novel, as well as the development of the film adaptation and its first two sequels (pp. vii–xiv).
  • Stiffed by Susan Faludi (1999). Chapter 7 (pp. 359–406) offers a fuller treatment of the genesis and metamorphosis of First Blood from book to theater, including the screenplay's radical and reactionary swings in development and the alternate movie ending.