Finansal kriptografi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Finansal kriptografi, mesaj sisteminin altüst olması nedeniyle finansal kayıpların ortaya çıkabileceği uygulamalarda kriptografinin kullanılmasıdır. Finansal kriptografi, kaydedilen tarihin çoğunda, kriptografinin neredeyse tamamen askeri ve diplomatik amaçlarla kullanıldığı için geleneksel kriptografi ile farklı yönleri vardır.

Finansal kriptografi, yeni para biçimlerinin oluşmasına ek olarak, finansal transferlerin korunması için gerekli mekanizmaları ve algoritmaları içermektedir. Emek ispatı ve çeşitli açık artırma protokolleri, finansal kriptografi kapsamındadır. Sistemde Hashcash, hizmet engelleme saldırılarını sınırlandırmak için kullanılmaktadır.

Finansal kriptografi, geniş bir uygulama alanına sahiptir. Ian Grigg'e göre; kriptografi, yazılım mühendisliği, haklar, muhasebe, yönetim, ekonomik değer ve finansal uygulamalar olmak üzere yedi farklı disiplinin birleşimi olarak finansal kriptografi yedi katmandadır. İş başarısızlıklarının nedeni, genellikle bu disiplinlerden birinin veya daha fazlasının bulunmamasına veya bunların kötü uygulanmasına bağlıdır. Finansal kriptografi, disiplinlerarası bir konu olarak özetlenmektedir. Bu durum, finans ve kriptografinin her birinin birden fazla disiplin üzerine inşa edildiğini açıklamaktadır.[1]

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kriptograflar, finansal kriptografi alanının, kör imzayı icat eden Dr. David Chaum'un çalışmasından kaynaklandığını öne sürmektedir. Kör imza, sanal paraların imzalayanın gerçek parayı görmeden imzalanmasına izin veren özel bir elektronik imzadır.[2]

1970'ler ve 1990'larda yaygın olarak kullanılan ve daha önce geliştirilmiş kriptografik mekanizması, öncelikle elektronik fon transferlerinin korunması için kullanılan DES algoritmasını içermektedir. Bununla birlikte, şifreli mesajların gerçek finansal araçlar olması potansiyeli konusunda kriptografi topluluğunu heyecanlandıran şey David Chaum'un çalışmasıydı.

Bir iş modelinin parçası olarak finansal kriptografi, kriptografi kılavuzunu takip etti ve basit fikirler benimsendi. PayPal ve E-altın gibi SSL korunan hesap para sistemleri nispeten başarılıydı, ancak kör imza da dâhil olmak üzere daha yenilikçi mekanizmalar değildi.

Dernekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Finansal kriptografi, her yıl farklı bir yerde, Uluslararası Finansal Kriptografi Derneği'nin yıllık toplantısında düzenlenmektedir.[3]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Financial Cryptography in 7 Layers". 9 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2020. 
  2. ^ "Blind Signatures for Untraceable Payments" (PDF). 3 Haziran 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  3. ^ http://www.ifca.ai/ 20 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Financial Cryptography

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]