Final Fantasy VII

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Final Fantasy VII
Final Fantasy VII logosu
GeliştiriciSquare
YayımcıSquare
YönetmenYoshinori Kitase
YapımcıHironobu Sakaguchi
ProgramcıKen Narita
Sanatçılar
  • Yusuke Naora
  • Tetsuya Nomura
Senaristler
  • Kazushige Nojima
  • Yoshinori Kitase
BesteciNobuo Uematsu
SeriFinal Fantasy
Platformlar
Çıkış
  • PlayStation
    • JP: 31 Ocak 1997
    • KA: 7 Eylül 1997
    • PAL: 17 Kasım 1997
  • Windows
    • KA: 25 Haziran 1998
    • PAL: 25 Haziran 1998
  • HD Remaster
    • KA: 14 Ağustos 2012
    • PAL: 14 Ağustos 2012
    • JP: 6 Mayıs 2013
  • iOS
    • : 19 Ağustos 2015
  • PlayStation 4
    • : 5 Kasım 2015
  • Android
    • : 7 Temmuz 2016
  • Switch, Xbox One
    • : 26 Mart 2019
TürRol yapma
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Final Fantasy VII (JaponcaファイナルファンタジーVII Fainaru Fantajī Sebun), 1997 yılında Square tarafından geliştirilen rol yapma video oyunudur. Oyun, Final Fantasy serisinin yedinci oyunu olup 31 Ocak 1997 tarihinde Japonya'da, 7 Eylül 1997 tarihinde Kuzey Amerika'da ve 17 Kasım 1997 tarihinde de PAL bölgesinde PlayStation için piyasaya sürüldü.

Oyunun hikâyesi, dünyayı kontrol eden bir megakorporasyonun gezegenin yaşam özünü bir enerji kaynağı olarak kullanmasını engellemek için eko-terör örgütüne katılan bir paralı asker olan Cloud Strife'yi takip etmektedir. Olaylar Cloud ve müttefiklerini, gezegenlerini yok etmeyi amaçlayan insanüstü bir amaç olan Sephiroth'u durmaya çalışmakla geçmektedir. Yolculuk sırasında Cloud, dünyalarını kurtarmanın sırrını elinde tutan Aerith Gainsborough dahil olmak üzere diğer üyeleriyle yakın arkadaşlıklar kurar.

Final Fantasy VII, büyük bir tanıtım kampanyasının desteğiyle yaygın ticari ve kritik başarılar kazandı ve bir dönüm noktası başlığı ve tüm zamanların en iyi video oyunlarından biri haline geldi.[1] Oyun, birçok kez Yılın Oyunu ödülünü kazandı ve PlayStation'un satışlarını arttırmasını ve dünya çapındaki Japon rol yapma oyunlarının popüler haline gelmesinde katkıda bulunduğu kabul edilir. Eleştirmenler, grafiklerini, oynanışını, müziğini ve hikâyesini övdü, ancak bazı eleştiriler İngilizce yerelleştirilmesine yöneldi. Başarısı sayesinde çeşitli platformlarda gelişmiş bağlantı noktalarına, Compilation of Final Fantasy VII adı verilen bir multimedya alt istasyonu ve PlayStation 4 için yüksek çözünürlüklü bir versiyonu piyasaya sürüldü.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Diğer rol yapma oyunlarında olduğu gibi oyuncu, köylerin içinde ve köylerin dışında açık dünyada dolaşabilme imkânına sahiptir. Oynanabilen dokuz karakterin yedisi her şekilde erişilebilirken ikisini bulmak için bazı yan görevleri tamamlamak gerekmektedir. Her karakterin güçlü ve zayıf olduğu alanlara sahip olmasına rağmen oyunda herhangi bir meslek ya da sınıf sistemi mevcut değildir, tüm karakterler fiziksel saldırı ya da sihir alanında geliştirilebilir. Oyuncu, aynı anda üç karakteri savaşa sokabilir. Oyunun büyük bir bölümünde bu üç karakter oyuncu tarafından istediği gibi seçilebilirken bazı yerlerde belli başlı karakterleri kullanmak zorundadır.

Karakterler, materya olarak isimlendirilen cisimlerle güçlenebilir ve ek özellikler kazanabilir. Materyalar, sihir materyası, destek materyası ve yaratık çağırma materyası olarak ayrılır. Sihir materyaları ile karakterler çeşitli sihirler öğrenebilirken yaratık çağırma materyaları, güçlü yaratıkları çağırmak için kullanılırlar. Destek materyaları ise karakterlere pasif yetenekler kazandırma yahut diğer materyalara ek özellik ekleme amaçlarında kullanılabilir. Sihir ve yaratık çağırma materyaları genelde tek bir sihir ya da yaratık için kullanılabiliyor olsa da tüm sihirlerin kullanılabildiği ya da tüm yaratıkların çağrılabildiği materyalar da mevcuttur.

Materyalar, karakterlerin silahlarına ya da zırhlarına eklenebilir. Her silahın ya da zırhın alabildiği materya sayısı farklıdır, bazı silah ve zırhlar aynı zamanda birbirine bağlı materya soketlerine sahiptir. Birbirine bağlı soketlere koyulan destek materyaları, bağlı olduğu soketlerdeki diğer materyaları güçlendirir.

Materyalar, oyuncu savaş kazandıkça aksiyon puanı kazanır ve seviye kazanırlar. Materyanın seviyesi arttıkça yeni özellikler açılır yahut var olan özellikleri güçlenir. Bir materya en yüksek seviyeye ulaştığında o materyanın en düşük seviyede bir kopyası oluşur. Karakterlerin sahip olduğu bazı silahlar ve zırhlar, materyaların gelişme hızına etki edebilir, daha hızlı gelişmesini sağlayabilir yahut tamamen durdurabilir.

Ayrıca oyuncunun ne kadar iyi oynadığı ve karakterlerini ne kadar güçlendirdiği, oyunun son rakibi Sephiroth ile vereceği son savaşın zorluğuna etki etmektedir. Karakterler genelde düşük seviyedeyse savaş da ona göre kolaylaşmaktadır.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunun geçtiği Gaia gezegeni, kısaca Shinra olarak bilinen Shinra Elektrik ve Enerji Şirketi tarafından yönetilmektedir. Shinra şirketinin en iyi bilinen faaliyeti, mako denilen bir maddeden elektrik üretmesidir. Bu muazzam üretim sayesinde Midgar isimli metropol kurulmuş, birçok kişiye iş ve barınma imkânı sağlanmıştır. Fakat bu faaliyet, özellikle gezegenin canlı bir varlık ve makonun aslında gezegenin yaşam enerjisi olduğunu bilen çevreci şahıs ve kuruluşlar bundan rahatsız olmuştur. Bu kuruluşlardan biri olan ve Barret Wallace tarafından yönetilen Avalanche isimli çevreci terörist grubu, Shinra'nın bu faaliyetine son vermeye çabalamaktadır.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Oynanabilen Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Cloud Strife: Ana karakter. Hem sihir, hem de fiziksel saldırıda güçlü, silah olarak kılıç kullanmaktadır. Kendisine yapılan deneyler ve geçirdiği travmalar sonucu hayatını koca bir yalan olarak yaşamaktadır.
  • Barret Wallace: Çevreci terör örgütü Avalanche'ın lideri. Bir kolunun yerinde bir mitralyöz taşımaktadır ve bunu silah olarak kullanmaktadır. Her ne kadar sert bir adam olarak görünse de aslında insani bir yanı da vardır. Kızı Marlene'e düşkündür. Son derece dayanıklıyken sihir alanında zayıftır.
  • Tifa Lockhart: Cloud'un çocukluk arkadaşı. Dövüş sanatları konusunda eğitim sahibidir. Fiziksel saldırı konusunda Cloud'a göre zayıfken sihir konusunda Cloud'dan güçlüdür, fakat son derece hızlı bir karakterdir. Cloud'a aşıktır ve kendisini bulmasında ona yardımcı olacaktır.
  • Aerith Gainsborough: Çevresinde çiçek satması ve kimsesiz çocukların korumasını üstlenmesiyle bilinen Aerith, aslında Kadim Irk diye bilinen Cetra ırkının son bireyidir. Bu yüzden Shinra tarafından aranıyordur. Sephiroth'u durdurmaya çalışırken bizzat Sephiroth tarafından öldürülür, ancak ölümünden sonra bile gezegenin kurtarılmasında çok önemli bir rol oynar. İyileştirme ve destek sihirlerini en etkili şekilde kullanabilen karakterdir.
  • Red XIII: Gerçek ismi Nanaki. Konuşabilen, köpeği andıran nadir bir ırka aittir. Red XIII, yani Kızıl 13 ismi, kendisine Hojo tarafından verilmiştir. Babası hakkında kendisine kötü şeyler anlatılan Nanaki, gerçeği öğrendikten sonra geçmişiyle barışır ve gruba temelli olarak katılır. Astronom Bugenhagen'in manevi torunudur. Sihir alanında en güçlü karakterlerden biridir.
  • Cait Sith: Shinra çalışanı Reeve tarafından kontrol edilen casus bir robottur. Ancak grup tehlikedeyken taraf değiştirir ve grubu kurtarır. En iyi olduğu alan, şansa dayalı saldırılardır.
  • Cid Highwind: Zeplin ve uzay gemisi uzmanı. Shinra'nın uzay projesi iptal olunca işsiz kalmıştır ve projenin başarısız olmasında eski iş arkadaşı olan, ama aslında onu çok seven Shera'yı suçlamaktadır. Sürekli sigara içmekte ve küfür etmektedir. Ancak gerçeği öğrendikten sonra Shera'ya karşı yumuşar ve onu çok sever. Silah olarak mızrak kullanmaktadır ve fiziksel saldırılar, Cid'in güçlü olduğu alandır.
  • Vincent Valentine: Eski bir Shinra çalışanıdır. Lucrecia isminde bir kadına aşık olmuş, fakat karşılığını alamamıştır, zamanla da bir vampire dönüşmüştür. Lucrecia'ya yaptıklarından dolayı Hojo'dan nefret etmektedir. Silah olarak tüfek kullanmaktadır. Zorunlu olmayan iki karakterden biridir.
  • Yuffie Kisaragi: Wutai halkına mensup güçlü aşiret ailelerinden birinin kızıdır. Kendi aşiretini ve ülkesini eski gücüne kavuşturmak ve Shinra'ya karşı savaşmak için materya hırsızlığı yapmaktadır. Gruptan materya çalmaya kalkışırken yakalanır ve gruba katılır. Yuffie, hız ve sihir ağırlıklı bir karakterdir. Zorunlu olmayan ikinci karakterdir.

Diğer Önemli Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Sephiroth: Oyunun asıl kötü adamı. Shinra'da çalıştığı sürece savaş kahramanı olarak tanınır. Daha doğmadan Jenova hücrelerine ve makoya maruz bırakıldığı için meslektaşlarından çok daha güçlüdür. Fakat kendisinin geçmişi hakkında anlatılan yalan yanlış öyküler ve okuduğu yalan yanlış kitaplar aracılığıyla gezegenin asıl hakimi olması gerektiği kanısına varır ve tüm dünyaya düşman olur. Cloud tarafından yaşam kaynağına düşürülür, fakat komaya girmek yerine Jenova hücrelerine sahip herkesi kontrol altına alabilecek kadar güçlü olur. Gerçek babası Hojo, gerçek annesi de Lucrecia'dır, fakar bunu hiçbir zaman öğrenemeyecektir. Gezegene hakim olmak için Kara Materya'yı ele geçirir ve meteor çağırır. Bu sayede gezegeni yaralayacak ve ilah olacaktır. Fakat Cloud ve arkadaşları, Sephiroth'u yenerek planını başarısızlığa uğratır.
  • Jenova: Şekil değiştirebilen ve hücreleri ana bedenden bağımsız çoğalabilen bir uzaylı. Gezegeni istila etmek için gelmiş, sonrasında Cetra halkı tarafından durdurulmuştur. Fakat bu mücadele, Cetra halkında kayıplara sebep olmuştur ve Jenova'nın kendisi de Cetra şekline girebilme gücüne sahip olmuştur. Bundan dolayı Shinra bilimadamları, Jenova'yı da Cetra sanıp çoğaltmaya çalışmakta ve özel deneylerin ve projelerin parçası olan herkese Jenova hücreleri enjekte etmektedir.
  • Başkan Shinra: Shinra Elektrik Şirketi'nin sahibidir ve makodan elektrik üreterek zengin olmuş, aynı zamanda şirketini devlet yapmıştır. Gözünü kırpmadan radikal kararlar verebilecek bir adamdır. Sephiroth tarafından öldürülür.
  • Rufus Shinra: Başkan Shinra'nın oğludur. Babası öldürüldükten sonra şirketin sahipliğini üstlenir ve neredeyse tüm kaynaklarını Sephiroth'u aramak, aynı zamanda Avalanche'ı durdurmak için kullanır.
  • Profesör Hojo: Shinra'nın gözü dönmüş ve etik anlayışından yoksun bilim insanı. Jenova'yı bir Cetra olarak bildiğinden bir sürü varlığa Jenova hücreleri enjekte etmekte ve bu hücrelerin çoğalıp bir yerde toplanması için elinden geleni yapmaktadır. Sebebi de, Vuslat Teorisine göre Cetralar, Vaat Edilmiş Topraklar diye bilinen ve sınırsız mako enerjisine sahip olduğuna inanılan bir mekanda toplanacaktır ve Shinra, bu mekanı arıyordur. Bu amacı için eşi Lucrecia'yı bile deneylerinde kullanmaktan çekinmemiştir.
  • Zack Fair: Eski bir SOLDIER, Sephiroth'un silah arkadaşı ve Aerith'in ilk aşkı. Sephiroth'un kendini kaybettiğine tanık olmuştur. Kendisi üzerinde deneyler yapılırken Cloud ile tanışır, onunla birlikte kaçarlar, fakat yakalanırlar. Zack kurşuna dizilir, Cloud da Zack'in anılarını kendi anılarıymış gibi benimseyip Zack'in mirasını devam ettirir.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Final Fantasy VII Cosplay Görseli

Barret, Midgar'daki mako santrallerini yok etmek için daha önce Shinra'nın SOLDIER diye bilinen özel savaşçılarından biri olup istifa eden ve oyunun ana karakteri olan Cloud Strife'ı kiralar. İlk saldırı başarılı olur, Cloud'un çocukluk arkadaşı Tifa Lockhart'ın ikna etmesiyle Cloud, ikinci saldırıya da katılır, fakat bir kaza sonucu Barret ve Tifa'dan ayrı düşer.

Cloud'u Aerith Gainsborough isimli çiçek satan genç bir kız bulur. Cloud, Aerith'i Shinra'nın adamlarından korur ve Aerith de ona Tifa'nın kaldığı yere nasıl gideceğini gösterir. Fakat Tifa'nın kaçırıldığını gören ikili, Tifa'yı kurtarırken Shinra'nın Avalanche'ın kökünü kurutmak için o bölgeyi komple yok edeceğini öğrenir. Tifa'yı kurtarıp geri döndüklerinde geç kalmışlardır, çünkü Shinra, saldırısını çoktan başlatmıştır ve Avalanche'ın tüm çabalarına rağmen hem planında başarılı olur, hem de uzun zamandır aradıkları Aerith'i de başarıyla kaçırır.

Hayatta kalan Cloud, Tifa ve Barret, Aerith'in annesinden Aerith hakkındaki gerçeği öğrenirler: Aerith, aslında insan değil, Cetra isminde Kadim Irk olarak da bilinen ırkın hayatta kalan son bireyidir. Shinra yetkilileri ise Cetraların yaşadığı Vaat Edilmiş Topraklar'a ulaşmak istiyordur, oradaki sınırsız mako ile durdurulamayacak kadar zengin ve güçlü olacaklardır.

Üçlü, Shinra'nın ana merkezine giriş yaparlar ve Aerith ile birlikte Shinra'da çalışan Profesör Hojo'nun deneylerinde kullanılan, Kızıl 13 diye adlandırılmış konuşan bir hayvan keşfederler. İkisini de kurtardıktan sonra yakalanıp hapse atılan grup, aynı akşam hücrelerini açık bulurlar. Fakat Shinra'nın merkezinden kaçarken merkezde katliam yapıldığını gören grup, izleri takip ederek Shinra'nın sahibi dahil bir sürü kişiyi ölü bulurlar. Cloud, katliamı yapan kişinin kim olduğunu fark etmiştir: Zamanında meslektaşı olan ve öldü diye bilinen Sephiroth. Sephiroth, ayrıca Shinra'da saklanan ve araştırmalarda kullanılan, Jenova diye bilinen bir uzaylıyı çalmış ve kayıplara karışmıştır. Sephiroth'un gezegen için daha büyük bir tehlike oluşturduğunu fark eden grup, Sephiroth'u aramaya karar verir ve Midgar'dan başarıyla kaçar.

Grup, tüm gezegende bir yandan Sephiroth'u ararken öbür yandan da güçlenmekte ve kendi geçmişiyle yüzleşmektedir. Gruba Yuffie isimli genç bir kız, Vincent isimli eski bir Shinra çalışanı, Cid isminde uzay gemisi ve zeplin uzmanı ve Cait Sith isminde bir robot katılır. Yolculukları süresince Sephiroth'u defalarca yakalayan grup, sürekli elinden kaçırır, ancak Sephiroth'un planını da öğrenir: Sephiroth, Jenova hücreleri üzerinde hakimiyet kazanmıştır, bu hücrelere sahip olan herkesi bir araya getirecek, onları kullanarak efsanevi Kara Materya'yı bulacak, bu materya ile bir meteor çağıracak, gezegende dev bir yara açacak ve bu yaradan akan yaşam enerjisini alarak kendisi bir ilah olacaktır. Grup, bunu durdurmak için eski bir Cetra tapınağında saklanan Kara Materya'yı bulur, fakat Sephiroth, Cloud'u kontrol ederek materyayı kendisine alır.

Kara Materya'nın yaratacağı etkiyi engellemek için Aerith, tek başına gezegenle iletişime geçmeye gider, fakat bu sırada Sephiroth tarafından öldürülür. Aerith'in defnedilmesinden sonra son umut olarak Sephiroth'tan Kara Materya'yı alırlar, yolda bir sürü Sephiroth klonu ile karşılaşırlar ve Sephiroth, Cloud'u kullanarak grubu tüm klonlarının buluştuğu yere getirir ve Cloud'un gerçek bir insan olmadığını, başarısız ama yine de işe yarayabilecek bir Sephiroth klonu olduğunu, gerçek Cloud'un çoktan öldüğünü ve kendi anılarının koca bir yalan olduğunu söyledikten sonra Kara Materya'yı vermesi için ikna eder ve meteoru çağırır. Gezegenin savunma mekanizması devreye girer ve bu süreçte oluşan depremde Cloud, yaşam kaynağının içine düşer.

Grup, Cloud'u bir hastanede komaya girmiş bir hâlde bulur. Tifa, Cloud'a refakat etmeyi kabul eder, grubun geri kalanı da gezegenin savunma mekanizmasının vereceği zararları en aza indirmek için mücadele eder, bu mücadeleye Shinra da katılmıştır ve Shinra'ya rağmen durdurulacak gibi görünmüyordur. Oluşan ikinci bir depremle Cloud ve Tifa, yaşam kaynağının içine düşerler.

Cloud'un bilincinde ikisi, neyin gerçek neyin yalan olduğuyla yüzleşirler: Cloud, bir Sephiroth klonu değil, gerçek bir insandır, ancak hiçbir zaman SOLDIER'a alınmamıştır. Kendisi yaşamış gibi anlattığı her şey, aslında Cloud'un arkadaşı, Aerith'in eski sevgilisi ve SOLDIER olan Zack isimli bir adamın yaşadıklarıdır. Ama Cloud ve Sephiroth'un hiçbir zaman savaşmamış olduğu da doğru değildir, çünkü zamanında Sephiroth, Zack ve Tifa'yı yaraladığında Sephiroth'a karşı savaşmış ve onu yaşam kaynağına düşürmeyi başarmıştır. Sonrasında Tifa'yı öğretmeni kurtarmış, fakat Cloud ve Zack, Shinra tarafından alıkonulmuştur. İkisine de Shinra tarafından Jenova hücreleri ve mako enerjisi verilmiştir, Zack dayanmış ve Cloud ile kaçmış, yakalanmış ve kurşuna dizilmiştir, Zack'in anıları ve eşyalarını alan Cloud da kendine Zack'ten özenilmiş bir kişilik yaratmıştır. Gerçeğin ne olduğunu öğrenen Cloud ve Tifa, uyanırlar ve Cloud, Sephiroth'un üzerindeki egemenliği kırıp gruba geri döner.

Grup, Kızıl 13'ün büyükbabası rolünü üstlenmiş kişinin yönlendirmesiyle Aerith'in ölümünde olup biteni incelerler: Aerith, ölmeden önce elindeki Ak Materya'yı başarıyla etkinleştirmiştir, fakat Sephiroth, gezegenin meteora karşılık vermesine engel oluyordur, Sephiroth durdurulunca dünya da kurtulacaktır. Sephiroth'un bulunduğu yeri besleyen ve koruyan enerjiyi grup, Midgar'da bulur, bizzat Hojo bu işi üstlenmiştir. Sebebi olarak da Sephiroth hakkında gerçeği açıklar: Eşi hamileyken bebek üzerinde Jenova hücreleri ve mako ile deneyler yapmış ve insanüstü bir bebek ortaya çıkmıştır, bu bebek, Sephiroth'tan başkası değildir. Çetin bir savaştan sonra Hojo da öldürülür.

Sephiroth'a ulaşan grup, Sephiroth'u vaktinde alt eder, fakat meteor, gezegene fazla yaklaşmıştır. Gezegeni kurtarmak için Aerith, yaşam kaynağını harekete geçirir ve meteoru uzaklaştırır, Ak Materya'nın gücü ile de tamamen etkisiz hâle getirir. Gezegen kurtulmuş, fakat Midgar, yaşanmayacak hâle gelmiştir. Olaylardan 250 sene sonra gruptan hayatta kalan tek şahıs olan Kızıl 13, iki yavrusuna artık doğal yaşamın geri döndüğü Midgar kalıntılarını göstermesiyle oyun biter.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Final Fantasy VII (Greatest Hits)". Allgame. Rovi Corporation. 2 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]