Finlandiya pasaportu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Fin pasaportu sayfasından yönlendirildi)
Finlandiya pasaportu
Biyometrik Fin pasaportunun ön kapağı
Belge türüPasaport
AmaçKimlik Doğrulama ve Seyahat
Bitiş süresi5 Yıl

Fin pasaportu, uluslararası seyahat amacıyla Finlandiya vatandaşlarına verilen pasaporttur. 21 Ağustos 2006'dan itibaren Biyometrik pasaport verilmeye başlanmıştır. Finlandiya pasaportu diğer Avrupa Birliği ülkeleri ile standart düzeni ve bordo-kırmızı tasarımı paylaşır.

Her Finlandiya vatandaşı aynı zamanda Avrupa Birliği vatandaşıdır. Pasaport, ulusal kimlik kartı ile birlikte, Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Alanı ve İsviçre'nin herhangi bir eyaletinde serbest dolaşım ve ikamet haklarına izin verir.

Pasaportlar yerel polis ya da yurt dışındaki yetkili Finlandiya diplomatik misyonu tarafından verilir.

30 yaşından küçük ve buna bağlı olarak askerlik hizmeti yapmaya uygun olan ancak askerliğini tamamlamayan erkeklere, yalnızca yükümlülüğün yerine getirilmesi için son yasal başlangıç tarihine kadar son kullanma tarihine kadar bir pasaport verilebilir. 30 yaşından büyük erkekler, askerlik görevini tamamlama durumuna bakılmaksızın normal geçerlilik sürelerine sahip bir pasaport alabilirler.

Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi Nisan 2019 Raporu'na göre Finlandiya vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 188 ülkeye seyahat edebilirler. Bu özelliğiyle Finlandiya vatandaşları seyahat özgürlüğü açısından dünyada 4. sırada yer almaktadır.[1]

Tasarım[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa Birliğinin tasarımı 1996'da kabul etmesinden önce verilen pasaportlar koyu mavi rengindeydi ve "Avrupa Birliği" metinleri içermiyordu ama görünüşte genel olarak benzeridir. 1996'dan itibaren, Finlandiya pasaportları bordo renkli kapaklara sahipti ve standart Avrupa Birliği pasaport düzenini kullanmış, Fin Arması ön kapağın ortasına yerleştirilmiştir. "Avrupa Birliği" anlamına gelen "Euroopan unioni" (Fince) ve "Europeiska unionen" (İsveççe) kelimeleri armanın üzerine yazılmıştır.

Ağustos 2006'dan önce yayınlanan daha eski biyometrik olmayan AB pasaportlarında, kelimeler tamamen büyük harflerle yazılmıştır, ancak mevcut sürümler karışık durum kullanmaktadır. İlk olarak 21 Ağustos 2006'da verilen biyometrik pasaportlarda üstte standart biyometrik sembol bulunmaktadır.

2012'da pasaport yenilenmiştir. Ülke arması genişletildi ve Avrupa Birliği unvanının altına kaydırıldı. Finlandiya pasaportunun iç sayfaları bir geyik çizimlerini içermekte ve sayfaları hızlıca hareket ettirildiğinde ise geyiğin koştuğu görülmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2018. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]