Fileteado

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Geleneksel bir resim tekniği olan Buenos Aires'te filete porteño
</img>
Bir fileto detayı
Ülke Arjantin
Referans 1069 21 Kasım 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Bölge Buenos Aires
Yazıt geçmişi yazıt 2015 (10. oturum)
Liste Temsilci
Sanat formunun kendine atıfta bulunan bir örneği.

Fileteado ( Spanish pronunciation: [fileteˈaðo] ), tipik olarak Buenos Aires, Arjantin'de kullanılan, stilize edilmiş çizgiler ve çiçekli, tırmanan bitkiler içeren bir sanatsal çizim ve yazı türüdür. Her türlü sevilen nesneyi süslemek için kullanılır: tabelalar, taksiler, kamyonlar ve hatta eski kollektifler, Buenos Aires'in otobüsleri .

Fileteler ( fileteado stilindeki çizgiler) genellikle hem komik hem de kaba, duygusal veya felsefi şiirsel ifadeler, sözler ve aforizmalarla tamamlanan renkli süslemeler ve simetrilerle doludur. 20. yüzyılın başından beri Porteños (Buenos Aires sakinleri) kültürünün bir parçası olmuşlardır.

Fileto basit bir süsleme olarak başladı ve şehrin ikonik sanat formu haline geldi. Kurucuların çoğu, yerel geleneksel sanat stilleriyle karıştığında, bugün bildiğimiz Arjantin sanatının ayırt edici formu haline gelen ve daha sonra Avrupa'dan bazı unsurlar getiren Avrupa'dan gelen göçmenlerdi. Fileteado, 1970 yılındaki ilk halka açık sergisinden bu yana eşsiz bir sanat olarak kabul edilmiştir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Fileteado, 19. yüzyılın sonunda meyve, süt, yiyecek ve ekmek taşıyan atların çektiği gri arabalarda başladı.[1]

Arabaları süsleyen ressamın adı Fileteador idi, çünkü işi "filete yapmak için fırçalar" olarak da adlandırılan uzun dişli boya fırçalarıyla yapıyordu. Bu, "İplik" anlamına gelen Latince "Filum" kelimesinden türetilmiş, ince bir çizgide süs görevi gören sanatı ifade eden bir kelimedir.

Bir araba yapıldıktan sonra, ancak ödeme alınmadan önce yürütülen bir şey olduğundan, hızlı bir şekilde yapılması gereken bir görevdi.

O dönemde Ernesto Magiori ve Pepe Aguado gibi birçok uzman ressam veya Salvador Venturo'nun oğlu Miguel Venturo gibi sanatçılar gelişti. Bu sonuncusu, kendi ülkesinden birçok motifi birleştirerek Fileteado'ya adadığı Buenos Aires'te kurulan İtalya Ticaret Donanması'nın bir kaptanıydı. Miguel resim okudu ve birçok kişi tarafından Filete'yi şekillendiren ressam olarak kabul edilen babasının tekniğini geliştirdi. Motiflerde kuşların, çiçeklerin, elmasların ve ejderhaların tanıtılmasının yanı sıra kamyon kapılarındaki harflerin tasarımı da ona atfedilir. Çok büyük harflere uygulanan bir vergi olduğu için, Miguel daha küçük harfler yaptı, ancak dikkat çekmek için çok renkli ve karmaşık tasarımlarla çevrelendi, uzun süredir ayakta kalan tasarım.

Ana biçimsel özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Antropolog Norberto Cirio, Alfredo Genovese'nin Filete porteño adlı kitabında fileteado'nun ana biçimsel özelliklerini şu şekilde tanımlar:

  1. Yüksek derecede stilizasyon
  2. Canlı renklerin hakimiyeti
  3. Derinlik yanılsaması yaratmak için gölgeleme ve vurgulama kullanımı
  4. Gotik yazı tipi stilinin veya oldukça ayrıntılı harflerin tercih edilen kullanımı
  5. Simetrinin neredeyse saplantılı tekrarı
  6. Bittiğinde her kompozisyonun çerçevelenmesi
  7. Mevcut alanın verimli kullanımı
  8. Temsil edilen birçok imgenin sembolik kavramsallaştırması (şansın sembolü olarak at nalı, gücün sembolü olarak ejderha).

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Learn a true Buenos Aires art form". BBC. 26 Aralık 2012. 13 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]