Fiat Marengo

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İkinci Nesil (Regata)
Genel Bakış
Üretim1979–2001
HalefiFiat Stilo Multiwagon (Station Wagon)
Fiat Doblo (Ticari Araç)
Gövde ve Şasi
SınıfVan

Marengo , İtalyan otomobil üreticisi Fiat'ın 1979 yılında "Fiat 131 Marengo" ile başlayan ve Regata, Tempra ve Marea modelleri ile devam eden, station wagon kasa tipine sahip otomobillerinin van türevlerine verdiği bir model adıdır. Marengo modelleri yalnızca iki koltuğa sahiptir ve yalnızca dizel motorlarla donatılmıştır.

Birinci nesil[değiştir | kaynağı değiştir]

Birinci nesil 131 Marengo

İlk versiyon 1979'da tanıtıldı ve Fiat 131'in üç kapılı panelvan versiyonuydu. Sonraki modellerden farklı olarak, 131'in başka hiçbir üç kapılı station versiyonu pazarlanmadığından benzersiz bir kaportaya sahipti. Bu araç "Fiat 131 Marengo" olarak satıldı.

İkinci nesil[değiştir | kaynağı değiştir]

İkinci nesil, temel aldığı yeni Fiat Regata Weekend ile birlikte sunuldu. Ardıllarında olduğu gibi, arkadaki yan camlar karartıldı. Dört motor seçeneği ile normal Regata'nın aksine, Marengo sadece 65 metrik beygir gücü (48 kW) üreten, 1.929 cc hacimli dizel motor kullanıldı. Bu motor 1988-1989 yılları arasında Tofaş Kuş Serisi'nin dizel versiyonlarında da kullanılmıştır.

Üçüncü nesil ( Tempra )
Üçüncü nesil ( Tempra )

Üçüncü nesil[değiştir | kaynağı değiştir]

1990'da Regata Weekend'in yerini Tempra SW aldığından, Marengo Tempra SW'a uygulandı. Motor aynı kaldı, ancak diziye bir turbo dizel motor seçeneği de eklendi. Marengo, Nisan 1993'te, kaza anında katlanan bir direksiyon miline, ayarlanabilir emniyet kemerleri ve isteğe bağlı bir sürücü hava yastığı da dahil olmak üzere bir dizi güvenlik iyileştirmelerine tabii tutuldu.[1]

Dördüncü jenerasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Tempra tabanlı Marengo, 1997'de yeni Marea üzerine inşa edilmiş bir versiyonla değiştirildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "novita' Fiat fra i veicoli commerciali" [News in Fiat's commercial vehicles]. Corriere della Sera (İtalyanca). Milan: 11. 24 Nisan 1993. 3 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012.