Ferrol

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Ferrol, A Coruña sayfasından yönlendirildi)
Ferrol'deki tersanelerden kısmi bir görüntü

Ferrol, Galiçya'daki A Coruña Eyaletinde, kuzeybatı İspanya'da Atlantik kıyısında, Strabon'un Nerium Burnu civarında bir şehirdir. Ülkenin en önemli denizcilik şehri olmasını yanında İspanyol Donanması'nın da en güçlü gemileri şehrin tersanelerindedir. 17. yüzyılda Avrupa'nın en önemli tersaneleri bu bölgedeydi. Şehrin alanı 81,9 km² nüfusu ise 214.000 kişidir. Şehir ayrıca İspanyol General Francisco Franco'nun da doğum yeridir.

Ferrol, kuzeybatı İspanya'da Atlantik kıyısında Galiçya bölgesinde A Coruña eyaletine bağlı bir şehirdir. 2014 nüfus sayımına göre, kent 70.383 nüfusa sahip ve bu özellik Ferrol şehrini Galiçya'daki en büyük 5. yerleşim bölgesi yapıyor. Güneyde Eume ve kuzeyde Ortegal ile Ferrol, toplam 203.444 nüfusu olan Galiçya'nın üçüncü büyük şehri olan Ferrolterra kümelenmesini oluşturuyor.

Ferrol Limanı derinlik, kapasite ve güvenlik özellikleri bakımından Avrupa geneline göre farklılıklar barındırır. Oldukça dar ve kaleler tarafından yönetilen bir girişe sahiptir ve zaman zaman steccado ile bile kapatılabilir.

Duvarlardaki sanatsal çalışmalar

Şehir, eski Bourbon'ların zamanından bu yana, İspanyol Deniz Kuvvetleri Kuzey Denizcilik Dairesi'nin başkenti olan, tarih boyunca önemli bir denizcilik merkezi oldu. Bundan önce, 17. yüzyılda, Ferrol Avrupa’nın en önemli cephanesiydi. Bugün şehir aynı zamanda Navantia'nın ana gemi inşa tersanelerinin bulunduğu yerdir.

Ferrol'deki yapılar

İspanyol diktator Francisco Franco'nun doğum yeri olan Ferrol, 1938'in Eylül ayından 1982 Kasım ayına kadar "El Ferrol del Caudillo" olarak anılmıştır. Ayrıca 1850'de İspanyol Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) kurucusu Pablo Iglesias'ın de doğum yeridir.

Şehir, Camino de Santiago'nun İngiliz Yolunun başlangıç noktalarından biridir. Ferrol, İngiliz Yolunu geçen yolcular için tercih edilen başlangıç noktasıdır. Yolcular 100 kilometrelik yolu yürüyerek tamamladıklarında resmi bir belge alırlar.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu Galiçya kentindeki tarih öncesi insan yerleşimlerinin varlığı; mezar odalarının, megalitik anıtların, Petrogliflerin ve diğer arkeolojik bulguların bolluğu ile desteklenir. Fenikelilerin bu bölgede farklı kurutulmuş ve tuzlanmış morina istasyonları kurdukları ve bu bölgedeki Eski Yunanların varlığı Herodot, Strabo, Pomponius Mela gibi tarihçiler tarafından belgelenmiştir.

Batı Roma İmparatorluğunun yıkılmasından sonra, Ferrol de dahil olmak üzere tüm İber Yarımadası, Vandaller tarafından basıldı ve 411'de Galiçya'nın Suebi Krallığı'na dahil edildi.

Suebi-Vizigot Devleti'nin yıkılmasından sonra, İberya'nın bu Hristiyan bölgeleri Asturias Krallığının bir parçası haline geldi ve MS 750'de Asturias Krallığı'nın bir parçası oldu.

Yüz Yıl Savaşları sırasında stratejik bir güvenli liman olarak görev yapan Ferrol, Kastilya İç Savaşı sırasında Trastamara Evi'nin yanına ve Fernan Perez de Andrade'ya kişisel bir ödül olarak 1371'de HenryII kasabayı güçlü Andrade ailesine verdi.

Limanın girişinde San Felipe Kalesi

1568'de eski Orta Çağ kentini moloz ateşine düşüren bir ateş yakıldı, aynı dönemde Haliç'in girişindeki mevcut tahkimatların bir kısmı yapıldı. Bir deniz üssü olarak o zamanlar şehir Kraliyet Arsenali olarak güvenli bir limandan daha önemli olarak kabul edildi.

Bourbonların 18. yüzyılda gelmesiyle Ferrol, lider bir deniz merkezi haline geldi. Ferrol, Amerika'daki İspanyol Sömürge İmparatorluğunun savunması için Ferdinand VI ve Charles III altında kurulan Kuzey Denizcilik Bölümü'nün Başkenti yapıldı. Özellikle Ensenada Markibinin önderliğinde yapılan hızlı iyileştirmeler yapıldı ve Ferrol'ün konumu, denizden neredeyse kaçınılmaz hale geldi; askerlerin çökmekte olan kıyılarına iniş yapma güçlükleri, yenilenmiş kale ve yeni inşa edilmiş kaleler dahil olmak üzere güçlendi.

1726-1783 yılları arasında inşa edilen A Graña ve Ferrol Kraliyet Tersaneleri, Xubia haddehanelerinin bakır levhalarıyla korunan gemiler üretti. 1772 yılında, İspanya'daki ilk akademi olan Ferrol'ün İspanyol Kraliyet Donanma Mühendisleri Akademisi kuruldu. Limanın en zahmetli eserleri için, limanda altı yüz zorunlu işçi istihdam edildi.

San Francisco Askeri Kilisesi

Napolyon Fransa ile yapılan savaş sona erdiğinde, Güney Amerika'daki kolonilerin çoğu ana ülkelerinden ayrılmayı seçti ve Ferrol tersaneleri sivillerinin, din adamlarının ve askeri nüfusunun çoğunu kaybederek ciddi bir düşüşe uğradı ve bundan dolayı 1824'te Ferrol, denizciler için matematik okulu, pilot okulu ve Guardas Marinaları Akademisi ile sadece 10.000 sivil ve yaklaşık 6.000 askeri personelden oluşan bir nüfusa sahipti.

Ferrol, 1794-1845 yılları arasında sadece iki gemi inşa etti ve yarım yüzyıl boyunca sessiz kaldı. VII. Ferdinand Ancak, Kardinal Alberon'un liderliği sırasında büyük bir tadilat yapıldı ve sadece birkaç yıl içinde on dört büyük savaş gemisi hattı başlatıldı. Yeni faaliyetler başladı ve Ferrol, şu anda tam operasyonda, sürekli olarak dökümhanelerinde 2.000 işçi çalıştırıyordu. İngiltere ve Fransa'da yetişmiş yetkin bir eğitmen kadrosu altında 40 öğrencinin mesleğinin bilimsel ilkelerini öğrendiği bir Deniz Mühendisleri Okulu kuruldu. Dünyanın en gelişmiş teknolojilerini getirmekte çok başarılıydı. İspanya Deniz İşleri Bakanı Marquis de Molina'nın yönetiminde 1858'de Ferrol Kraliyet Tersaneleri, İspanya'nın ilk demir gövdeli ilk buharlı gemisini başlattı.

Ferrol Eş Katedrali

Ferolfo'daki Art Nouveau binası, Rodolfo Ucha tarafından tasarlanmıştır.

Bu dönemde, bugünlerde olduğu gibi ve tıpkı Armada günlerinde olduğu gibi, Ferrol Körfezi her zaman etkiledi ve felaketle veya kaba sularla buluştuktan sonra tamir veya sığınak isteyen sayısız gemiyi cezbediyor. Kötü havalarda Biscay Körfezi'ni geçmeye çalışıyor. Öyle ki, iki Kleopatra İğnesinden birini taşıyan Kleopatra'nın durumu, bugün Londra, İngiltere'deki Thames Setinin üzerinde duruyordu. Bir trajedinin ardından 19 Ekim 1877'de Ferrol'e ulaştı ve beş gün önce Fransa'nın batı sahilini batıyordu. Olayı ve Londra'daki İğne tabanında görülmek üzere ölenlerin anısına bir plaket var.

İspanyol Donanması ve İspanyol gemi yapım endüstrisini restore etmek amacıyla İspanya'nın Küba'yı ve Filipinler, Antonio Maura Hükûmeti'ni kaybettiği İspanya-Amerikan 1898 Savaşı'ndan on yıl sonra büyük yatırımcıları İngiliz-İspanyol-Derneği olan sözleşmeleri alan İspanyol Deniz İnşaatı Derneği'ni kiraladı. Transatlantic Company, Biscay Furnace Company'nin %30'u, Ferrol'deki daha önce devlete ait tüm gemi yapım sahaları, atölyeler, dökümhaneler ve kuru rıhtımlar, en iyi İngiliz gemi yapımcılarının teknik uzmanlığına devredildi.

On altı yıllık bir süre boyunca, tüm teknisyenler tamamen İngilizceydi ve durum, 1925 yılına kadar, İspanyol mühendisler tarafından yönetimin devralınması durumunda, hem yeni bakan hükûmeti hem de bakanları da içeren yeni politikalardan biri olarak değiştirilen durum olarak değişmedi. İngilizlerin gelişi, elektrikle çalışan yerel bir tramvay vagonu hattının inşasına denk geldi (1924–1961).

Rodolfo Ucha tarafından tasarlanan Ferrol'daki Art Nouveau binası

İspanya İç Savaşı’nın patlak verdiğini görünce ve deniz istasyonunda sosyal huzursuzluk korkusu olduğu için, Londra’daki Dışişleri Bakanlığı, tüm İngiliz vatandaşlarını ve 22 Temmuz’da ülkesine geri gönderilen bir gemi düzenledi. 1936 HMS Cadısı (D89) Ferrol'den İngiltere'ye geri döndü. İspanya İç Savaşı’nın (1936–1939) başlamasıyla Ferrol’deki gemi yapımı, atölyeler, dökümhaneler ve kuru rıhtımlar devlet tarafından devralındı ve 1945’te "Bazán" adı altında tamamen kamulaştırıldı, daha sonra "İZAR" olarak değiştirildi. Kasaba, 1938'den 1982'ye kadar resmen El Ferrol del Caudillo olarak tanınan Francisco Franco'nun doğum yeriydi. İspanya Devletinin sona ermesi ve 1978'de demokrasinin gelişi Ferrol'a yardım etmedi. 1982'den 1990'ların başlarına kadar şehir, denizcilik sektöründeki gerileme nedeniyle sayısız sorunla karşı karşıya kaldı. Ancak yeni binyılın başlangıcı, genel olarak bir ekonomik genişleme ve refah zamanı olmuştur. Yeni bir otoyol ve bir dış limaninşa edildi. Çoğu şehir merkezinin dışında Ferrol ve Naron arasında, temelde aynı büyükşehir bölgesi olan ve aileleriyle aynı gençlerin alışveriş yapma eğiliminde olduğu çok sayıdaki çarşı ve alışveriş merkezi inşa edildi. Büyük aile alışverişlerinin yanı sıra hafta sonu günlerinde aile ile birlikte bowling, kafeteryalar, fast-food mağazaları, sinemalar ve spor tesisleri gibi tüm olanaklara dikkat çekti.

Her zamanki gibi eski İspanyol İspanyol Filosu, Deniz gösterilerine katılmayı çok seviyor ve 21. yüzyılın başında Ferrol, Haziran 2008’de büyük NATO Denizcilik Egzersiz Sadık Mariner’ine ev sahipliği yaptı.

Şehrin havadan görünümü (2009)

Lugo’yu Ferrol’e bağlayan Ferrol Terminus tren istasyonu, Madrid’den yakındaki Corunna’ya giden hattan ayrıldı ve Madrid’deki Cortes tarafından 1865’in başlarında yaptırıldı, ancak 1904’teki son açılışına kadar on yıllarca sürdü. aynısı Yüksek Hızlı Demiryolu AVE ile oldu; bu yüzden açılış gününe kadar 2013 gibi geç kaldı.

Eylül 2017'den itibaren Ferrol'un dış limanına (Canelinas-Ferrol konteyner limanı olarak da bilinir) hizmet veren yeni bir yerel demiryolu şubesi ve Ferrol Terminus tren istasyonunun inşa başlaması için yeşil bir ışık verildi. 20. yüzyılın ilk yıllarından itibaren burada faaliyet gösteren benzer bir küçük demiryolu yerel şubesinin olduğu ve aynı zamanda Ferrol’ün ve limanlarının yalnızca Kraliyet Donanması ve tersaneleri için tasarlandığı farkına vardı.

İklim[değiştir | kaynağı değiştir]

Galiçya'nın çoğunda olduğu gibi, Ferrol iklimi, yaz mevsiminde tipik İspanyol Akdeniz ikliminden biraz daha yağışlı olmasına rağmen yıl boyunca ılıman sıcaklıklar, yağışlı kışlar ve nispeten kurak yazlar ile karakterize edilen nemli bir okyanus iklimidir.

Demografi[değiştir | kaynağı değiştir]

1877 yılından itibaren Ferrol'ün popülasyon evriminin histogramı.

Festivaller[değiştir | kaynağı değiştir]

Festival İsmi Günü
Üç Kral Geçit Töreni 6 Ocak
Saint Julian Günü 7 Ocak
Carnival Festival Şubat veya Mart
Saint Josephine Gecesi 18 Mart
Holy Week Celebration Mart veya Nisan
Chamorros Günü Mart veya Nisan
Binicilik Yarışmaları Nisan
Galician Literature Day 17 Mayıs
Corpus Christi Bayramı Mayıs veya Haziran
Aziz John Günü 23 Haziran
Our Lady of Mount Carmel´s Day 16 Haziran
Celtic Music Festival 29 Temmuz
Traditional Horse Events Ağustos
Sörf Şampiyonası Ağustos
Ferrol Yaz Festivali Ağustos
Battle of Mount Brion 25-26 Ağustos
Saint Raymond Günü 31 Ağustos

Önemli İnsanlar[değiştir | kaynağı değiştir]