Feridun Öney

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Feridun Öney
Doğum adıAdil Feridun Öney
Doğum21.04.1956
TarzlarTürk Sanat Müziği
MesleklerKanun icracısı, Müzik teorisyeni, Akademisyen,Satranççı
ÇalgılarKanun
Etkin yıllar1973-günümüz

Adil Feridun Öney (d. 1956 - İstanbul, Türkiye), kanun icracısı, müzik teorisyeni, akademisyen.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

21 Nisan 1956'da İstanbul'da doğdu. Babası Mehmet Cahit Öney, annesi Hatice Mediha Öney'dir. İlk ve orta öğretimini İstanbul'da tamamladı. 1984 yılında lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nda, Türk Sanat Müziği alanında tamamladı. Daha sonra aynı üniversite bünyesinde yine Türk Sanat Müziği alanında yüksek lisans ve sanatta yeterliliğini tamamlayan Öney, "Sanatçı Öğretim Görevlisi" olarak ders vermeye başladı. Bugüne kadar TSM Solfej ve Nazariyatı, Ritm Bilgisi, Analitik Solfej, TSM Literatürü ve Müzik Tarihi gibi dersler verdi.

Aynı zamanda satranççı (Fide Master) olan Öney,[1] çeşitli uluslararası satranç turnuvalarında Türkiye'yi başarıyla temsil etti. 1973’te gençlerde Avrupa 3.'sü, Türkiye 1.'si, 1976 yılında Türkiye satranç şampiyonu oldu. 1. Uluslararası Selanik satranç turnuvasında ve 2002'de Almanya'da Freudenstadt'da düzenlenen open satranç turnuvasında 1.'lik ödülü kazandı.

Kendisi gibi satranççı olan Fatmanur Uysal ile yaptığı evlilikten Remel isminde bir kızı vardır.

2021 Nisan ayında sanatçı öğretim görevlisi olarak görev yaptığı İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'ndan yaş haddinden emekli olmuştur.

Halen Maltepe Üniversitesi Konservatuvarı'nda Türk müziği dersleri vermektedir. Eşi Şengül Öney'le birlikte Kocaeli Gölcük'te yaşamaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2011.