Fedek (televizyon kanalı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Fedek (TV kanalı) sayfasından yönlendirildi)
Fedek (TV kanalı)
Kuruluş 27 Şubat 2011
Sahibi Şeyh Yasir el-Habib
Slogan فدك (Fedek]
Ülke Birleşik Krallık
Genel merkez Londra
Websitesi fadak.tv

Fedek Uydu Kanalı (Arapça : قناة فدك الفضائية), Şii İslam'ı esas olarak Arap ve İslam dünyasına aktarmak amacıyla Birleşik Krallık'ta bir grup Şii Müslüman tarafından kurulmuş bir Şii İslam kanalıdır.

Programlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kanal çeşitli programlar yayınlamaktadır: etik, doktrinsel, tarihsel ve canlanma. Kanalda ayrıca El-Kavaid el-Fıkhiyye (yani fıkıh metodolojisi), İlm ed-Diraye, İlm er-Rivaye, İlm er-Rical (Hadis ilmi ile ilgili çalışmalar) üzerine Hawza dersleri, İslam İlahiyatı da yer almaktadır. Bunun yanı sıra İngilizce, Arapça, Fransızca ve Farsça konuşmacılar tarafından sunulan çeşitli farklı ders dizileri de bulunmaktadır.

Kanalda görünen düzenli bir figür, Kuveytli Şii Müslüman bir akademisyen, Birleşik Krallık'ta yaşayan yazar ve aynı zamanda manevi danışman olan bir öğretim görevlisi Yasir el-Habib'dir.

Tartışma[değiştir | kaynağı değiştir]

Kanal, araştırmaları, tarihsel karakterleri ve inançlar üzerindeki şiddetli etkilerini tartışmaya yönelik tartışmalı yaklaşımıyla ve özellikle de dünya çapında birçok Sünni Müslüman lideri kızdıran Sünni Müslüman inancının tarihsel liderliğini şiddetle eleştirmesiyle tanınıyor. Kanal ayrıca, Şii Müslüman cemaati tarafından Londra'daki Muhassin Camii'nde 10 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. düzenlenen ibadet ritüellerini ve bayram günlerinde yapılan cemaat duaları ve Ebu Bekir, Ömer, Ayşe ve hatta Orta Doğu'daki Arap liderler, örneğin Suudi Arabistan Kralı Abdullah gibi tarihi karakterlerin ölüm yıldönümlerini yayınlamaktadır. Kanal ayrıca Sünni inancının önde gelen bilim adamlarına tartışmalı tarihsel kişilikleri periyodik olarak tartışmaları için açık bir davet sunmaktadır.

Destek[değiştir | kaynağı değiştir]

Fedek Uydu Kanalı, Şeyh Yasir el-Habib'in aynı zamanda dini lider olarak da hizmet ettiği Hüddam el-Mehdi örgütüyle yakından bağlantılıdır.

Kullanılabilirlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Fedek Uydu Kanalı şu anda Hotbird ve Optus D2'de mevcuttur. Kanal ayrıca Roku'da özel bir kanal olarak da mevcuttur (Vanity Erişim Kodu: fadak).

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]