Febris

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Roma mitolojisinde, Febris ateş tanrıçasıdır. Döneminde çok korkulan bir tanrıça olan Febris'ten insanlar ateşe ve sıtmaya karşı deva bekliyorlardı. Kendine ait bilinen bir efsanesi yoktur.

Febris
Febris yanında iki faun ile, Virgil Solis tarafından 1530-1562 tarihlerinde yapılan baskı
Diğer adlarıDea Febris
Önce gelenFebruus
Cinsiyetikadın
DiniAntik Romen dini
Etnik grubuRomalılar
Kişisel bilgileri
Çocukları
  • Dea Tertiana
  • Dea Quartiana
Karşılıkları
Hinduizm karşılığıJvarasura

Febris'e, sıtmada görülen her üç veya dört günde bir geri gelen üçüncül ve dördüncül ateşlerin tanrıçaları Dea Tertiana ve Dea Quartiana adlı iki kızı veya kız kardeşi eşlik ediyordu.[1][2] Dea Tertiana hakkında bir yazıt Habitancum'da (modern Risingham kasabası, Kuzey İngiltere) keşfedildi. Yazıtın artık kayıp olduğu bilinmektedir.

Tanrıça Febris, belirli bir kötülük üzerinde gücü olan apotropik, belli bir şeye sebep olan ve geri çeviren, tanrılar (Lat. Dii averrunci) grubuna aittir. Febris'in antik Roma'da biri Palatium ve Velabrum arasında bulunan üç tapınağı vardır.[3][4][5][6] İkinci tapınak Esquilino Tepesi'nde, son tapınak ise Vicus Longus'taydı.[7] Febris'in tapınakları ateşlenen insanlar tarafından ziyaret edilirdi. Febris, Febris diva, Febris sancta, Febris magna (Tanrıça Ateş, Kutsal Ateş, Yüce Ateş) sözleri ile çağrılırdı.[8][9]

Roma tanrısı Februus'tan gelmiş olabilir. Lucius Annaeus Seneca'nın Apocolocyntosis'ine göre, kişilik özellikleri arasında kurnazlık ve dürüstlük vardır.[10] Diğer çoğu Roma tanrılarının aksine, Febris'in Yunan mitolojisinde bir karşılığı yoktur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2022. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2022. 
  3. ^ Valerius Maximus, Nine Books of Memorable Deeds and Sayings, 2. 5. 6
  4. ^ Cicero, On The Laws, 2. 11
  5. ^ Cicero, On The Nature of Gods, 3. 25
  6. ^ Claudius Aelianus, Various History, 12. 11
  7. ^ Grimal, 1989.Şablon:Fcn
  8. ^ Singer, Charles (1928). From Magic to Science: Essays on the Scientific Twilight (İngilizce). Nueva York: Boni and Liveright. s. 17. 15 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2017. 
  9. ^ Bell, John (1790). New pantheon, or, Historical dictionary of the gods, demi-gods, heroes, and fabulous personages of antiquity. Londres. s. 309. Erişim tarihi: 14 Eylül 2017. 
  10. ^ Seneca the Younger, Apocolocyntosis, 6

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]