Fasiyal ven

Vikipedi, özgür ansiklopedi
fasiyal ven
Dosya:Gray557.png, Gray1024.png
Baş ve boyunun yüzeyel venleri (fasiyal ven ortada anterior fasial ven olarak gösterilmektedir)
Sağ tükürük bezleri görünecek şekilde yapılan diseksiyonda fasiyal ven right anterior fascial vein olarak gösterilmektedir.
Latince isimvena facialis
Boşalttığı venAngular ven
Boşaldığı veninternal juguler ven
Arterfasiyal arter
Tanımlayıcılar
Microsoft Academic2777926453
TA4817
FMA50874

Anterior fasiyal ven yüzün yüzeyel ve büyük toplar damarlarından biridir. Burun kökünden Angular ven olarak başlar. Aynı gövde ile aşağı ilerler, nazal küçük venler bu seyirde fasiyal vene katılır. Seyri fasiyal arter ile birliktedir fakat arter gibi kıvrımlı seyir izlemez.

Retromandibular ven ile birleşmeden önce eksternal palatin ven ile birleşir. Burada retromandibular ven ile birleşerek ortak fasiyal veni oluşturabilirler ya da direkt olarak internal juguler vene dökülebilir.

Genel bir yanlış bilgi fasiyal venin içerisinde kapak (valf) olmadığı yönündedir. Bu durum son zamanlarda yapılan bir çalışma ile çürütülmüştür.[1]

Seyri[değiştir | kaynağı değiştir]

Burun kökünden angular ven olarak başlar. Aşağı, arkaya oblik şekilde devam eder. Zigomatik arkın arkasına ulaştıktan sonra parotis bezinin yüzeyinden aşağı doğru iner ve mandibulayı çaprazlarak platizma kası ve servikal fasyayı geçerek internal juguler vene dökülür.

Klinik önemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Fasiyal vende oluşabilecek tromboflebit (damar duvarındaki enfeksiyona bağlı pıhtı oluşması durumu) nedeniyle enfeksiyonlar fasiyal venin bağlantılı olduğu superior oftalmik ven ve inferior oftalmik ven ile bağlantıları nedeniyle kavernöz sinuse ulaşabilir ve kavernöz sinus trombozu meydana gelebilir. Ayrıca enfeksiyonların buradan dural venöz sinuslere de yayılma ihtimali vardır. Enfeksiyon dışında fasiyal venin drenaj alanında olan travmalarda, sivilce veya yaraları sıkmakla da enfeksiyon yayılabilir.[2]

Ek resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Zhang, Zhang (Temmuz 2010). "Ophthalmic and facial veins are not valveless". Clinical & experimental ophthalmology. 38 (5). ss. 502-10. doi:10.1111/j.1442-9071.2010.02325.x. PMID 20491800. 
  2. ^ Clinically oriented anatomy (Eighthition bas.). ISBN 9781496347213. 
Sınıflandırma