Faruk eş-Şara

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Faruk el-Şara sayfasından yönlendirildi)
Faruk eş-Şara
Suriye Devlet Başkan Yardımcısı
Görev süresi
21 Şubat 2006 - 19 Temmuz 2014
Yerine geldiği Abdülhalim Haddam
Suriye Dışişleri Bakanı
Görev süresi
Mart 1984 - 21 Şubat 2006
Yerine geldiği Abdülhalim Haddam
Yerine gelen Velid Muallim
Kişisel bilgiler
Doğum 10 Aralık 1938 (85 yaşında)
Şam, Suriye
Partisi Baas Partisi
Dini Sünni İslam

Faruk eş-Şara (d. 10 Aralık 1938), Suriyeli diplomat ve siyasetçi. Esad rejiminin önde gelen simalarından birisidir. 1984-2006 arasında devlet başkan yardımcısı iken dışişleri bakanı olarak görev yapmıştır.

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Suriye'de doğdu. İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunudur. Daha sonra Suriye Havayolları için çalıştı. On yıldan fazla süren bu döneminin çoğunu Avrupa'da geçirdi. 1970'lerde Baas Partisi'ne üye oldu ve diplomat olarak göreve başladı. 1976'dan 1980'e kadar Suriye'nin İtalya büyükelçisi, 1980'den 1984'e kadar dışişleri bakanı vekili olarak görev yaptı. Mart 1984'te dışişleri bakanı oldu. Bir yandan başbakan yardımcılığı görevini yürütürken, diğer yandan Baas Partisi'nde yükselmeye devam etti.

Esad rejiminin destekçisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Şara, daima Esad rejiminin güvenilir bir destekçisi oldu. Suriye'nin ülkelerle ilişkisini geliştirmek için birçok müzakerede bulunmuştur. Bu görüşmelerin çoğu Suriye'nin Lübnan ve İsrail ile olan ilişkileriyle ilgilidir. Şara, İsrail'in 1967 Savaşı ile işgal ettiği Golan Tepeleri'ni geri vermesine dair Suriye'nin politikasını daima savunmaktadır. 1991 ve 2000 yıllarında, İsrail ile yapılan barış görüşmelerinde bulunmuştur.

Başkan yardımcılığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşürken, 16 Nisan 2001.

Hafız Esad'in 2000 yılındaki ölümünden sonra, Beşşar Esad bakanlar kurulunda -uzun süredir görevde olan üyeleri ayıklamak için- birkaç kez değişiklik yaptı. Şara ise görevde kalmaya devam etti ve dünyanın en uzun süre görevde bulunan dışişleri bakanlarından birisi oldu. Öyle sanılmaktadır ki, Lübnan'ın başbakanı Refik Hariri bir suikast sonucu öldürüldüğünde işin içinde Suriye'nin parmağının olup olmadığı hususunu araştıran BM gözlemcilerine yazdığı bilgilendirme mektuplarında yalan bilgi ile kasten yanıltma yaptığı suçlamalarına maruz kaldığı dönemde, başkan tarafından istifa etmeye zorlanabilirdi. Bu suikast olayından bir süre sonra dönemin Suriye içişleri bakanı Gazi Kenan intihar etti, ancak Şara görevinde kalmaya devam etti.

11 Şubat 2006'da, dışişleri bakanlığı görevini bıraktı ve devlet başkan yardımcısı oldu. Daha önce devlet başkan yardımcılığı görevinden önce uzun süre dışişleri bakanlığı görevinde bulunmuş olan Abdülhalim Haddam devlet başkan yardımcılığı görevinden ayrılınca, yerine Şara geçti. Abdülhalim Haddam ayrıldıktan sonra bu makam aylarca boş kalmıştı. Şara'nın bu tercihini, bazı çevreler "kendi rütbesini düşürme" olarak nitelendirdi. Çünkü, bu yeni görevinde Şara'nın birçok diplomatla ve devlet başkanı ile ilişkisi işin gereği olarak sona erdi. Ayrıca, Suriye'de devlet başkan yardımcılığı törensel mevkidedir. Bununla birlikte bazılarına göre Şara, çok daha fazla süre ülkede kaldığı için devletin karar verme hususunda daha etkili olduğunu düşünüyor. Nihayet Şara, yüksek düzeyde dış ziyaretlerde bulunduğu dikkate alınırsa, dünya sahnesinde daha etkili olabileceği bir görevde bulunması maksadıyla devletin önceden düşündüğü bilinçli bir manevrayla bu makama getirilmiş olabilir. Beşşar Esad, herhangi bir sebepten ötürü görevinden ayrılırsa yahut vefat ederse, vekaleten yerine geçecek kişi -başkan yardımcılığı görevinde kaldığı takdirde- Şara'dır.

Refik Hariri suikastı dolayısıyla yürütülen BM incelemesinde kendisiyle bir röportaj yapılmıştır.

2007'nin Eylül'ünde Papa XVI. Benedictus ile bir görüşme yapmıştır. Bu buluşmada Suriye'deki Iraklı Hristiyan mültecilerin durumu, Ortadoğu Barış Süreci ve Kilise'nin Suriye'deki durumu görüşülmüştür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyasi görevi
Önce gelen:
Abdülhalim Haddam
Suriye Devlet Başkan Yardımcısı
2006-
Sonra gelen:
Sonra gelen yoktur.
Önce gelen:
Abdülhalim Haddam
Suriye Dışişleri Bakanı
1984-2006
Sonra gelen:
Velid Muallim