Faruk Salgar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Faruk Salgar
Doğum7 Ocak 1962
Şanlıurfa, Türkiye
Ölüm28 Haziran 2023
Bodrum, Muğla, Türkiye
MeslekSes Sanatçısı, Koro Şefi

Faruk Salgar (7 Ocak 1962, Şanlıurfa - 28 Haziran 2023, Muğla), Klasik Türk müziği ses sanatçısı, koro şefi.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Küçük yaşlarda aile içindeki musiki icralarından etkilendi ve Türk Müziği'ne ilgi duymaya başladı. Lise öğrenimine devam ederken Süheyla Altmışdört yönetimindeki İstanbul Üniversitesi Türk Müziği Korosu'nun çalışmalarına katıldı. 1980 yılında İstanbul Teknik Ünivesitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Temel Bilimler Bölümü'ne girdi.

1981 yılında TRT'nin açtığı Stajyer Sanatçı sınavında başarılı olarak kurum içindeki kurslara katılmaya hak kazandı.

Konservatuvar ve TRT'deki eğitimi sırasında başta Alâeddin Yavaşca, Bekir Sıdkı Sezgin, Tülûn Korman, Necdet Varol, Ercüment Berker, Abdi Coşkun, Yalçın Tura, Can Etili, Nida Tüfekçi, Yücel Paşmakçı, Demirhan Altuğ, Güher Güney ve Faruk Timurtaş gibi birçok hocadan ders aldı.

1983 yılında Profesör Doktor Nevzad Atlığ yönetimindeki Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'nun konserlerinde misafir sanatçı olarak görev yaptı.

1984 yılında ses sanatçısı unvanıyla TRT İstanbul Radyosu'nda göreve başladı.

2005 yılında TRT İstanbul Radyosu Türk Sanat Müziği Müdürlüğü, TRT Repertuar Kurulu üyeliği ve İstanbul Radyosu İcra Denetleme Kurulu Başkanlığı görevlerine atandı. Aynı yıl İstanbul Teknik Ünivesitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Ses Eğitimi bölümünde repertuvar dersleri vermeye başladı.

TRT Müzik kanalında yayınlanan Radyo Günleri adlı programın sunuculuğunu ve solistliğini yaptı. 2011-2013 yılları arasında TRT Türk Halk Müziği Müdürlüğü ve TRT Çok Sesli Müzikler Müdürlüğü görevlerini üstlendi. 2001 yılında Eyüp Musiki Vakfı Korosu'nu, 2001 yılından 2015 yılına kadar da Bakırköy Musiki Konservatuvarı Vakfı korolarını yönetti.

2018 yılında TRT İstanbul Radyosu'ndan emekli oldu. 2015 yılında Bakırköy Akademik Müzik Çalışmaları Derneği bünyesindeki İcra Heyeti, Fasıl, Bergüzar, Gülizar ve Nevbahar topluluklarında koro şefi ve derneğin yarı zamanlı konservatuvar bölümünde eğitmen olarak göreve başladığı kurumda çalışmalarını sürdürmekte olan Faruk Salgar, evli ve tanbur sanatçısı Merve Salgar'ın babasıdır.

28 Haziran 2023 Çarşamba günü, Kurban Bayramı'nın birinci günü Bodrum'da geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etmiştir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]