Fangqi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Urumçi'de Sincan fangqi'sini (新疆方棋 Xīnjiāng fāngqí) oynayan Uygurlar

Fangqi (Çince: 方棋; pinyin: fāngqí; "kare oyunu"), wéiqí (go) oyununa hazırlık olarak geleneksel olarak Kuzey Çin çapında oynanan stratejik bir masa oyunudur. "Diūfāng" (丢方) ve "xiàfāng" (下方) isimleriyle de bilinir. Çin kökenli Müslümanlar (Dunganlar) bu oyunu Kırgızistan ve Kazakistan gibi Orta Asya ülkelerine getirmiştir.

Fangqi oyununun konsepti dokuz taş oyununa benzer. Oyunun kuralları ve oyunu oynamak için kullanılan tahtanın büyüklüğü bölgeden bölgeye değişir ve birçok bölgenin kendisine özgü bir "fangqi" çeşidi vardır;[1] ör. Çinghay fangqi'si (青海方棋), Guanzhong fangqi'si (关中掐方棋), Sincan fangqi'si (新疆方棋), vs. Fangqi özellikle Kuzeydoğu Çin çapındaki tarımsal toplulukların arasında popülerdir ve bazen gerçek bir tahta kullanmanın yerine yerde bir tahta çizilir ve oyun bunun üstünde oynanır.

Ek materyaller[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Shimizu, Yasuji; Miyahara, Shin'ichi; Masukawa, Koichi (2002). "Game Boards in the Longmen Caves and the Game of Fang" (PDF). Board Game Studies (5): 25-37. 2 Haziran 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2016.