Fallout 3

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fallout 3
GeliştiriciBethesda Game Studios Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcıBethesda Softworks
YönetmenTodd Howard Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YapımcıBethesda
TasarımcılarEmil Pagliarulo
Joel Burgess
SanatçıAdam Adamowicz
Istvan Pely
Josh Jones
Mark Lampert Bunu Vikiveri'de düzenleyin
BesteciInon Zur
SeriFallout Bunu Vikiveri'de düzenleyin
MotorGamebryo
PlatformlarPC Windows, Xbox 360, PlayStation 3
Çıkış28 Ekim 2008 ( ABD)
30 Ekim 2008 (Avrupa)
TürlerRPG
aksiyon
bilimkurgu
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Fallout 3, Bethesda Game Studios'un geliştirdiği kıyamet sonrası dünyayı konu eden, bilimkurgu, açık dünya, RPG oyunudur. Ekim 2008 tarihinde Kuzey Amerika, Avrupa ve Avustralya'da Windows, Xbox 360 ve Playstation 3 için piyasaya sürüldü.

Oyun, Fallout 2'den otuz altı, ABD-Çin savaşı sebebiyle başgösteren nükleer felaketten 200 yıl sonra 2277'de geçer. Oyundaki karakter nükleer döküntüden korunmak için kurulan bin kişilik sığınaklardan birinde, Vault 101'de yaşayan biridir. Karakterin babası Vault 101'den bilinmeyen bir sebeple ayrıldıktan sonra Vault'un lideri olan Overseer, (gözetmen) dışarıya, Washington D.C'nin harabelerine kaçmasına engel olmak amacıyla güvenlik güçlerini peşinden gönderir. Karakter ise babasının peşinden "Capital Wasteland" olarak bilinen dünyaya gider.

Fallout 3 diğer Fallout oyunlarının aksine izometrik kamerayla değil, birinci ve üçüncü kişi kameraları ile oynanır. Ayrıca başka bir farklılık olarak oyun Kaliforniya civarında değil, Washington D.C civarında geçmektedir.

Oyunun esnek karakter geliştirme sistemi ve ucu açık sonu övülmüş ve bunlar önemli sayıda yılın oyunu ödülü almasını sağlamıştır.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun karakterin doğumuyla başlar. Bu sırada oyuncu karakteri özelleştirebilir; ırkı, yüz hatları, cinsiyeti belirlenebilir. Oyundaki karakterin alabileceği ana özellikleri; güç, karizma, dayanıklılık, zeka, yetenek gibi, bir çocuk kitabında anlatılır. Seviye atladıkça bu özellikler geliştirilir. Karakter 10 yaşına gelince babası ona Pip-Boy denilen bir bilgisayarlı bileklik verir. Oyuncu buradan haritaya, istatistiklere, görevlere ve notlara bakıp, radyo dinleyebilir.

Oyunda ilerledikçe deneyim puanları kazanılır ve bunlarla seviye atlanır. Seviye atlandıkça karakterin özellikleri geliştirilebilir. Oyuncu iyilik yaptıkça karma kazanır. Karma kazanmak için kayıp kişileri bulmak, insanları kurtarmak gerekir. Eğer oyuncu iyi karakterleri öldürür veya bir şeyler çalarsa karma kaybeder. Karmalarla diğer karakterler daha kolay etkilenebilir. Karma oyunun sonunu da etkiler.

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Karakterin babası James, Vault 101'in doktoru ve bilim adamıdır. Bir gün Vault'tan oğlunu/kızını bırakarak kaçar. Oyun buradan sonra başlar paranoyak Overseer oyuncunun da peşinden güvenlik güçlerini gönderir. Vault anarşi ve kaos içindeyken oyuncu Wasteland'e kaçar ve Megaton'a ulaşır. Burada öğrendiği bilgilerle Galaxy Haber Radyosu (Galaxy News Radio)'ya gider. Burada DJ Three Dog'dan öğrendikleriyle eskiden uçak gemisi olan ancak şimdi bir şehir görevi gören Rivet'e varır. Burada Dr. Li ile tanışır ve babasının yarım kalan Project Purity'i, su filtreleme sistemi projesini tamamlamak için Vault'tan kaçtığını öğrenir. Babasının peşinden Vault 112'ye giden oyuncu burada bir sanal gerçeklik sisteminin içine girerek babasını kurtarır ve Rivet Şehri'ne geri döner. Projenin devam edebilmesi için G.E.C.K. denilen bir parçanın bulunması gerekir. Vault 87'ye giden oyuncu burada kendilerini devlet ilan eden Enclave'lere parçayı kaptırır.

Project Purity'i çalıştırabilmek için G.E.C.K ve parola gereklidir. Enclave'ler ise projenin bulunduğu bölgeyi korumaktadırlar. Bu bölgeye baskın verilir ancak projeyi çalıştırmak için girilmesi gereken odada aşırı radyasyon vardır. Oyuncu burada parolayı isterse kendisi girebilir isterse yanındaki askere girdirebilir. Kim girerse girsin ikisi de odada ölür.

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

IGN'den En İyi Konsol Oyunu, En İyi RPG;[1] GameCritics'ten E3'ün En İyi Gösterisi ve En İyi RPG[2] Game Developers Choice Awards'tan Yılın Oyunu ve En İyi Senaryo[3] ve başka yerlerden 6 tane Yılın Oyunu ödülü kazanmıştır.[4][5][6][7]

2009'un sonunda IGN tarafından son on yılın (2000-2009) en iyi oyunu ödülünü almıştır. G4 tarafından gelmiş geçmiş en iyi 75. oyun seçilmiştir.[8]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "IGN's Overall Best of E3 2008 Awards". 29 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2014. 
  2. ^ "Game Critics 2008 ödülleri". 23 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2014. 
  3. ^ "Game Developers Choice 2008 kazananları". 10 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2014. 
  4. ^ "Gamasutra 2008 yılın oyunu". 11 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2014. 
  5. ^ "GamesRadar Platinium Choice Awards 2008". 11 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2014. 
  6. ^ "UGO 2008 yılın oyunu". 11 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2014. 
  7. ^ Kotaku - Fallout 3 Altın joystick ödülünü kazandı
  8. ^ "G4Tv Tüm zamanların en iyi 100 oyunu". 7 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2014. 

İngilizce Vikipedi