Fallout 2

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fallout 2
GeliştiriciBlack Isle Studios Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcıInterplay Entertainment
YönetmenFeargus Urquhart Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YapımcıBlack Isle Studios
TasarımcılarFeargus Urquhart
Matt Norton
ProgramcıChris Jones Bunu Vikiveri'de düzenleyin
BesteciMark Morgan Bunu Vikiveri'de düzenleyin
SeriFallout Bunu Vikiveri'de düzenleyin
MotorFallout Motoru
PlatformlarDOS, Windows, Macintosh
Çıkış30 Eylül 1998
TürKıyamet sonrası dünya
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Fallout 2 yapımcılığı ilk oyundaki gibi Interplay tarafından üstlenilen ve yine Black Isle tarafından geliştirilen rol yapma oyunu. 30 Kasım 1998 tarihinde piyasaya sürülen bilgisayar oyunu takipçisi olduğu Fallout'tan daha çok satmayı başarmış, birçok oyun eleştirmeni tarafından tarihin en iyi rol yapma oyunu seçilmiştir.

Ortam[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun yine ilkinde olduğu gibi büyük bir nükleer savaş sonrası harap olmuş dünyada geçiyor. Amerika'nın batı yakasında geçen oyun, San Fransisco, New Reno, Redding, Klamath Falls gibi gerçek yerleşim birimlerini de içeriyor.

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk oyunda sığınaktan kovulan kahraman kuzeye ilerleyip yanına katılanlarla birlikte büyük vadiler arasında bir köy kuruyor. Bu olaydan seksen yıl sonra, 2241'de, bu köy Arroyo bir kıtlıkla karşı karşıya kalıyor. Köyden seçilen birisi, ki bu da oyuncunun kendisi oluyor, bu kıtlığa karşı GECK adlı cihazı bulması için yollanıyor. Bu cihazın büyük savaş sırasında inşa edilen sığınaklarda saklandığı bilinen, yeni bir şehir yaratmak için gereken her şeyi içeren bir çanta olduğu anlatılıyor. Bu çantayı bulmak için de ilk oyunda kovulduğumuz Vault 13 adlı sığınağı aramak üzere gönderiliyoruz. GECK'i aldıktan sonra köyümüze döndüğümüzde yerinde yeller esiyor. Biraz araştırmadan sonra ENCLAVE'in ari insan ırkı yaratma projesi kapsamında alındıklarını görüyoruz. Ve grubumuzla beraber Arroyo sakinlerini kurtarmak için çabalıyoruz...

Yenilikler[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk oyundaki neredeyse bütün eşyalar korumakla birlikte bunların üzerine bir o kadar daha yeni şeyler ekleyen oyun çarpışma sırasında yapılabilecekleri neredeyse hayal gücüyle sınırlandırmayı başarabilmiştir. Bu daha geniş zırh, silah ve diğer eşya seçeneğinin yanında oyunda etkileşimde bulunabilinecek kişi sayısı da önemli ölçüde artmıştır. Böylece görevlerin artması ve oyun süresinin iki katından fazla artması bir yana, Black Isle oynayanlara ilk kez sonu olmayan bir rol yapma oyunu sunabilmiştir. İlk oyuna göre artan bir diğer unsur ise seviye oldu, ilk oyundaki yirmi birinci seviye sınırlaması genişletilip doksan dokuza kadar çıkarıldı. Böylece oynayanların daha uzun süre zevk alabilmesi sağlandı. Bütün bunlarla birlikte ilk oyunda ciddi, karamsar ve korkutucu hava, popüler kültür referansları ve komik konuşma seçenekleri ile daha eğlenceli hale getirildi. Yanımıza alabildiğimiz kişilerin silah, zırh ve bunları kullanma seçenekleri üzerinde bir hakimiyet hakkı tanımasıyla oyun üzerinde daha çok seçeneceğe sahip olan oyuncular bu kişileri yanlarına alırken ilk oyundakinin aksine karma düzeneği sayesinde kendilerini daha gerçekçi bir ortamda buldular. Karma düzeneğine göre kötü karakterler yalnızca kendileri gibi kötü olan kişilerle birlikte olabilirken, iyi karakterler de aynı şekilde kendileri arasında gruplanabiliyorlar. Böylece aynı gerçek hayattaki gibi önceden yaptığımız seçimlerin karşılığını veya cezasını doğrudan görebiliyoruz. Bu seçeneklere ek olarak ilk oyunda yalnızca görsel olarak var olan arabalardan bir tanesi etkileşimli hale getirebildi ve ana harita üzerinde kullanılabilir oldu. Fallout oynayanların en sevdiği şeylerden biri olan Highwayman rol yapma oyunları arasında bir kült olarak yerini aldı. Oyun ilki gibi yetişkinlere yönelik olmasına rağmen uyuşturucu, fahişelik, argo deyimler ve şiddet daha da arttırıldı. Oyun evlenme, boşanma, mafyaya katılma, şehirler arası siyasi oyunlar düzenleme gibi yeni seçenekler ile neredeyse sınırsız bir özgürlük tanıyabildi.

Gelişme Sistemi[değiştir | kaynağı değiştir]

S.P.E.C.I.A.L. ve on sekiz konudan oluşan beceri sistemi aynen ilk oyundaki gibi korunuyor. Bununla birlikte beceri kısmının sınırı iki yüz yerine üç yüze çıkarılıyor. Perk olarak adlandırılan seviye atladıkça belirli aralıklarda çıkan hediyeler daha çok çeşitleniyor.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]