FC Türkiyemspor

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Türkiyemspor
Tam adFC Türkiyemspor
RenklerYeşil-Beyaz
Kuruluş1 Haziran 1987
Feshediliş24 Şubat 2009
StadyumSportpark Spieringhorn,
Amsterdam

FC Türkiyemspor 1987 - 2009 yıllarında aktif olarak Amsterdam'da kurulmuş Hollanda'da Türk kökenli bir futbol kulübü idi. Kulüp iflas etmiştir.

Oluşumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiyemspor 1 Haziran 1987 tarihinde kuruldu ve Hollanda amatör Liginin en iyi kulüplerinden biri oldu. Takımın renkleri yeşil ve beyazdı. Kulüp Çağlayanspor adıyla ilk nesil grup Türkler tarafından kuruldu ve 1990 yılında bugünkü adı ile değiştirildi. İkinci nesil FC Türkiyemspor Amsterdam, Hollanda'da en üst amatör düzeyde Türk oyuncular tarafından geliştirildi.

Finansal problemler[değiştir | kaynağı değiştir]

Türk iş adamı Nedim İmaç'ın desteği ile Türkiyemspor yılda yaklaşık 2 milyon avroluk bir bütçe ile Hollanda amatör liginin en iyi kulüplerinden biri haline gelmiştir fakat 17 Şubat 2007'de Yönetim Kurulu Başkanı Nedim İmaç Amsterdam'da öldürüldü. İmaç, 16 yıl süreyle Türkiyemspor'un başkanlığını yapmış ve 2006'nın Aralık ayında görevinden ayrılmıştı. Onun ölümü ile Kulüp ana destekçisini kaybetti ve bu nedenle faturalarını ödeyemedi ve borçları artmaya başladı. Sponsorlarda desteklerini çektiler. Oyuncular ayrıca, artık maaş almadıkları için takımdan ayrılmakla tehdit ettiler. Şahin Gerdan, İmaç'ın halefi olarak atandı ve kulübü kurtarma görevi verildi.

Rotterdamlı bir futbolcu olan Gerdan, Türkiyemspor'u tekrar yoluna sokma misyonunu başarıyla başlattı. Kulüp, faturaları ödedi ve maaşları ve primleri düzgün bir şekilde ödeyerek oyuncuların güvenini yeniden kazanmayı başardı ancak sahadaki sonuçlar pek de başarılı değildi. Bütçe küçüldü çünkü sponsorlar ihtiyatlıydı. Ekim 2008'de 100.000 avro'dan fazla bir borcu olduğu açıklandı. Alacaklılardan biri de Kraliyet Hollanda Futbol Federasyonuydu. Bununla beraber bir zamanlar zengin olan Türkiyemspor'un sonu yakın görünüyordu.[1]

Sonunda maddi sıkıntılar doruğa ulaştı. 20 Şubat 2009'da Türkiyemspor iflas başvurusunda bulundu, son maçını 21 Şubat'ta oynadı. 24 Şubat 2009'da Türkiyemspor iflasını açıkladı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]