FC Barcelona oyuncuları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Barcelona'da oynayan bütün oyuncular için Kategori:FC Barcelona oyuncuları ile şimdiki kadro için FC Barcelona#Kadro sayfalarına bakınız.
A man, wearing a blue football shirt.
Xavi, Barcelona formasıyla en fazla maça çıkan futbolcu rekorunu elinde bulunduruyor.

FC Barcelona, İspanya'nın Barselona şehrinde yer alan futbol kulübü. 1899 yılında bir grup İsviçreli, İngiliz ve Joan Gamper tarafından kuruldu. Barcelona, La Liga da hiçbir sezon küme düşmedi[1] ve Real Madrid ile birlikte İspanya futbolunun en güçlü üç takımdan biri olarak gösteriliyor. İspanya'da kazandığı 61 kupadan 21'i; La Liga, 25'i; Copa del Rey, 10'u; Supercopa de España, üçü; Copa Eva Duarte ve ikisi; İspanya Lig Kupası'dır. Barcelona, 1955 yılından beri sürekli Avrupa kupalarına katılmaktadır. Ayrıca Barcelona'nın Avrupa kupalarında toplam 12 şampiyonluğu bulunmaktadır.[2]

Joan Gamper, kulübün kurucularından olmasının yanı sıra bir maçta dokuz gol atarak kulüp tarihinde bir maçta en fazla gol atan futbolcu unvanını elinde bulunduruyor.[3] Paulino Alcántara ise, Barcelona formasıyla 357 maçta 357 gol atarak (hazırlık maçlarında attığı goller de dahil olmak üzere) kulüp tarihinde tüm zamanlarda en fazla gol atan futbolcu oldu.[4] Cesár ise,Barcelona formasıyla ligde 195 gol atarak kulüp tarihinde ligde en fazla gol atan futbolcu unvanını elinde bulunduruyor. Cesár ayrıca, resmi maçlarda attığı 235 golle de kulüp tarihinde resmi maçlarda en fazla gol atan futbolcu unvanını elinde bulunduruyor. Xavi ise, Barcelona formasıyla hazırlık maçları da dahil olmak üzere 688 maça çıkarak kulüp tarihinde en fazla maça çıkan futbolcu unvanını elinde bulunduruyor. Xavi ayrıca, 397 lig maçı olma üzere 599 resmi maça çıktı ve kulüp tarihinde resmi turnuvalarda en fazla maça çıkan futbolcu unvanını elinde bulunduruyor.

Barcelona oyuncuları, beş kez FIFA Dünyada Yılın Futbolcusu ve altı kez Ballon d'Or ödüllerini kazanmışlardır. Barcelona ayrıca, FIFA Dünyada Yılın Futbolcusu ödülünü en çok kazanan kulüptür. Barcelona, 2009 yılında 2008-09 La Liga, 2008-09 Copa del Rey, 2009 Supercopa de España, 2008-09 UEFA Şampiyonlar Ligi, 2009 UEFA Süper Kupası ve 2009 FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nı bir sezonda kazanarak erişilmesi çok zor bir rekora imza attı.[5] Ayrıca, 2009 UEFA Yılın Takımı'nda beş Barcelonalı futbolcu ile teknik direktör Josep Guardiola da yer aldı.[6]

Bu liste Barcelona'da oynayan futbolcuları ele almaktadır. Bu listede genellikle Barcelona formasıyla en az 100 lig maçına çıkan futbolcular yer almaktadır. Bu listede efsanevi futbolcular da yer almaktadır ancak Barcelona formasıyla daha az maç yapan bazı futbolcular da yer almaktadır.

Anahtarlar[değiştir | kaynağı değiştir]

* Kulüp rekoru kıranlar
Kariyeri boyunca sadece Barcelona'da oynayanlar
İtalik (oyuncu olarak) Şu an Barcelona'da oynayanlar
İtalik (yıl olarak) La Liga öncesi Barcelona'da başlayanlar/bitirenler
Kalın Kulüpte lig maçı ve lig golü rekoru kıranlar

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Carles Puyol, Barcelona'da bir sezonda üst üste üç kupa sevinci yaşayan ilk İspanyol takım kaptanı oldu.[7]
Ronaldinho, 2004 yılında Barcelona'da 10 numaralı formanın sahibi oldu ve etkili bir performans sergiledi.
Bu listede sadece ligde oynayan oyuncuların istatistikleri verilmiştir. Oyuna sonradan girilerek yapılan maçlar da sayılmaktadır.
9 Aralık 2011 itibarıyla.
Oyuncu Ülke Pozisyon[NB] Barcelona kariyeri Kaptanlık
dönemi[9]
Maç Gol Not(lar) Kaynak(lar)
Gamper, JoanJoan Gamper *  İsviçre Forvet 1899-1903 - - - [A] [3]
Comamala, CarlesCarles Comamala  İspanya Forvet 1903-1912 - - - [10]
Alcántara, PaulinoPaulino Alcántara *  Filipinler
 İspanya
Forvet 1912-1916
1918-1927
1920-1927 - - [B] [11]
Torralba, RamónRamón Torralba  İspanya Orta saha 1913-1928 - - - [12]
Samitier, JosepJosep Samitier *  İspanya Orta saha 1919-1932 1927-1932 28 20 [C] [13]
Piera, VicencVicenc Piera  İspanya Orta saha 1920-1933 - 53 6 [14]
Plattkó, FerencFerenc Plattkó  Macaristan Kaleci 1923-1930 - 17 0 [15]
Nogués, Juan JoséJuan José Nogués  İspanya Kaleci 1930-1942 1933-1942 114 0
Ventolrà, MartíMartí Ventolrà  İspanya Orta saha 1933-1937 - 58 31 [16]
Raich, JosepJosep Raich  İspanya Orta saha 1934-1936
1940-1945
- 140 16
Escolà, JosepJosep Escolà  İspanya Forvet 1934-1949 - 152 86 [17]
Martín, MarianoMariano Martín *  İspanya Forvet 1939-1948 - 112 97 [Pichichi*] [18]
Calvet, FranciscoFrancisco Calvet  İspanya Defans 1939-1952 - 151 7
Bravo, JoséJosé Bravo  İspanya Forvet 1940-1948 - 120 51
Rodrìguez, CésarCésar Rodrìguez *  İspanya Forvet 1942-1955 1946-1955 287 195 [D][Pichichi] [19]
Puig, José PuigJosé Puig Puig  İspanya Defans 1942-1951 - 178 1
Gonzalvo, MariàMarià Gonzalvo  İspanya Orta saha 1942-1956 1955-1956 208 26 [20]
Elías, JaumeJaume Elías  İspanya Defans 1943-1949 - 123 0
Velasco, JuanJuan Velasco  İspanya Kaleci 1943-1954 - 168 0 [Zamora]
Seguer, JosepJosep Seguer  İspanya Orta saha 1943-1957 - 214 38
Gonzalvo, JosepJosep Gonzalvo  İspanya Orta saha 1943-1950 - 146 3
Basora, EstanislaoEstanislao Basora  İspanya Orta saha 1946-1958 - 237 89 [21]
Ramallets, AntoniAntoni Ramallets *  İspanya Kaleci 1946-1961 1956-1961 288 0 [E][Zamora] [22]
Segarra, JoanJoan Segarra  İspanya Defans 1949-1964 ‡ 1961-1964 299 17 [23]
Kubala, LászlóLászló Kubala  Çekoslovakya
 Macaristan
 İspanya
Forvet 1950-1961 - 186 131 [24]
Manchón, EduardoEduardo Manchón  İspanya Orta saha 1950-1957 - 144 57
Biosca, GustauGustau Biosca  İspanya Defans 1950-1958 - 139 3
Gràcia, SígfridSígfrid Gràcia  İspanya Defans 1952-1966 ‡ - 231 5 [25]
Tejada, JustoJusto Tejada  İspanya Forvet 1953-1961 - 149 73
Suárez, LuisLuis Suárez *  İspanya Orta saha 1954-1961 - 122 61 [F][d'Or] [26]
Villaverde, RamónRamón Villaverde  Uruguay Forvet 1954-1963 - 162 53
Martínez, EulogioEulogio Martínez  Paraguay
 İspanya
Forvet 1956-1962 - 111 62 [27]
Gensana, EnricEnric Gensana  İspanya Defans 1956-1964 - 132 13
Vergés, MartíMartí Vergés  İspanya Orta saha 1956-1966 - 188 15
Olivella, FerranFerran Olivella  İspanya Defans 1956-1969 1964-1969 215 1 [28]
Macedo, Evaristo deEvaristo de Macedo  Brezilya Forvet 1957-1962 - 114 78 [29]
Kocsis, SándorSándor Kocsis  Macaristan Forvet 1958-1965 - 75 42 [30]
Pesudo, José ManuelJosé Manuel Pesudo  İspanya Kaleci 1961-1966 - 65 0 [Zamora]
Zaballa, PedroPedro Zaballa  İspanya Orta saha 1961-1967 - 109 28
Benítez, Julio CésarJulio César Benítez  Uruguay Defans 1961-1968 - 123 10
Pereda, Jesús MaríaJesús María Pereda  İspanya Orta saha 1961-1969 - 134 41
Sadurní, SalvadorSalvador Sadurní  İspanya Kaleci 1961-1976 1969-1971 247 0 [Zamora] [31]
Zaldúa, José AntonioJosé Antonio Zaldúa  İspanya Forvet 1961-1971 - 145 61
Re, CayetanoCayetano Ré  Paraguay Forvet 1962-1966 - 84 56 [Pichichi]
Fusté, Josep MariaJosep Maria Fusté  İspanya Orta saha 1962-1972 - 197 47
Silvestre, EladioEladio Silvestre  İspanya Defans 1962-1972 - 226 8
Rifé, JoaquimJoaquim Rifé  İspanya Defans 1964-1976 1971-1973 290 23 [32]
Torres, AntoniAntoni Torres  İspanya Defans 1965-1976 - 269 2 [33]
Gallego, Gallego  İspanya Defans 1965-1975 - 248 17
Rexach, CarlesCarles Rexach  İspanya Forvet 1965-1981 - 328 81 [Pichichi] [34]
Reina, MiguelMiguel Reina  İspanya Kaleci 1966-1973 - 111 0 [Zamora]
Zabalza, Pedro MaríaPedro María Zabalza  İspanya Orta saha 1967-1973 - 149 10
Pérez, Juan CarlosJuan Carlos Pérez  İspanya Orta saha 1968-1975 - 163 18
Pina, MarcialMarcial Pina  İspanya Orta saha 1969-1977 - 210 47
Asensi, Juan ManuelJuan Manuel Asensi  İspanya Forvet 1970-1980 1978-1980 299 73 [35]
Costas, QuiqueQuique Costas  İspanya Defans 1971-1980 - 172 3
de la Cruz, AntonioAntonio de la Cruz  İspanya Defans 1972-1979 - 183 6
Cruyff, JohanJohan Cruyff  Hollanda Forvet 1973-1978 1974-1978 139 47 [d'Or] [36]
Migueli, Migueli  İspanya Defans 1973-1989 - 391 20 [37]
Neeskens, JohanJohan Neeskens  Hollanda Orta saha 1974-1979 - 140 35 [38]
Artola, Pedro MaríaPedro María Artola  İspanya Kaleci 1975-1984 - 186 0 [Zamora]
Sanchez, Jose VicenteJosé Vicente Sánchez  İspanya Orta saha 1975-1986 1983-1984 236 13
Ramos, José AntonioJosé Antonio Ramos  İspanya Defans 1976-1982 - 119 0
Olmo, AntonioAntonio Olmo  İspanya Defans 1976-1984 1980-1982 188 4
Zuviría, RafaelRafael Zuviría  Arjantin Defans 1977-1982 - 119 11
Vigo, EstebanEsteban Vigo  İspanya Orta saha 1977-1987 - 166 18
Carrasco, Francisco JoséFrancisco José Carrasco  İspanya Forvet 1978-1989 - 262 49
Krankl, HansHans Krankl  Avusturya Orta saha 1978-1980 - 46 34 [Pichichi] [39]
Alexanko, José RamónJosé Ramón Alexanko  İspanya Defans 1980-1993 1986-1993 274 26
Quini, Quini  İspanya Forvet 1980-1984 1982-1983 100 54 [Pichichi] [40]
Schuster, BerndBernd Schuster  Almanya Orta saha 1980-1988 1984-1986 170 63 [41]
Moratalla, JosepJosep Moratalla  İspanya Orta saha 1981-1988 - 104 1
Urruticoechea, JavierJavier Urruticoechea  İspanya Kaleci 1981-1988 - 120 0 [Zamora] [42]
Miranda, GerardoGerardo Miranda  İspanya Defans 1981-1988 - 145 5
Muñoz, VíctorVíctor Muñoz  İspanya Orta saha 1981-1988 1988-1993 224 14
Maradona, DiegoDiego Maradona  Arjantin Orta saha 1982-1984 - 36 22 [43]
Peña, Marcos AlonsoMarcos Alonso Peña  İspanya Orta saha 1982-1987 - 124 28
Moreno, Julio AlbertoJulio Alberto Moreno  İspanya Defans 1982-1991 - 200 9
Ortega, UrbanoUrbano Ortega  İspanya Orta saha 1981-1991 - 122 7
Calderé, RamónRamón Calderé  İspanya Forvet 1984-1988 - 110 15
Lineker, GaryGary Lineker  İngiltere Forvet 1986-1989 - 103 42
Fernández, RobertoRoberto Fernández  İspanya Orta saha 1986-1990 - 144 35
Zubizarreta, AndoniAndoni Zubizarreta  İspanya Kaleci 1986-1994 - 301 0 [Zamora] [44]
Amor, GuillermoGuillermo Amor  İspanya Orta saha 1988-1998 - 311 47 [45]
Begiristain, TxikiTxiki Begiristain  İspanya Orta saha 1988-1995 - 223 63 [46]
Serna, RicardoRicardo Serna  İspanya Defans 1988-1992 - 101 2
Goikoetxea, Ion AndoniIon Andoni Goikoetxea  İspanya Orta saha 1988-1994 - 126 6
Salinas, JulioJulio Salinas  İspanya Forvet 1988-1994 - 146 60
Sacristán, EusebioEusebio Sacristán  İspanya Orta saha 1988-1995 - 203 14
Bakero, José MariJosé Mari Bakero  İspanya Orta saha 1988-1996 1993-1996 260 72 [47]
Laudrup, MichaelMichael Laudrup  Danimarka Orta saha 1989-1994 - 167 40 [48]
Koeman, RonaldRonald Koeman  Hollanda Defans 1989-1995 - 192 67 [49]
Ferrer, AlbertAlbert Ferrer  İspanya Defans 1990-1998 - 204 1
Stoichkov, HristoHristo Stoichkov  Bulgaristan Forvet 1990-1995
1996-1998
- 175 83 [d'Or] [50]
Guardiola, JosepJosep Guardiola  İspanya Orta saha 1990-2001 1997-2001 263 6 [51]
Nadal, Miguel ÁngelMiguel Ángel Nadal  İspanya Defans 1991-1999 - 207 12
Barjuán, SergiSergi Barjuán  İspanya Defans 1993-2002 2001-2002 267 6
Romário, Romário *  Brezilya Forvet 1993-1995 - 46 34 [G][FIFA][Pichichi] [52]
Fernández, AbelardoAbelardo Fernández  İspanya Defans 1994-2002 - 178 11
Popescu, GheorgheGheorghe Popescu  Romanya Defans 1995-1997 1996-1997 66 9
Figo, LuísLuís Figo  Portekiz Orta saha 1995-2000 - 172 30
Ronaldo, Ronaldo *  Brezilya Forvet 1996-1997 - 37 34 [H][FIFA][Pichichi] [53]
Luis Enrique, Luis Enrique  İspanya Orta saha 1996-2004 2002-2004 207 73 [54]
Reiziger, MichaelMichael Reiziger  Hollanda Defans 1997-2004 - 173 0
Rivaldo, Rivaldo  Brezilya Orta saha 1997-2002 - 157 86 [FIFA][d'Or] [55]
de Boer, FrankFrank de Boer  Hollanda Defans 1998-2003 - 144 5
Cocu, PhillipPhillip Cocu *  Hollanda Orta saha 1998-2004 - 205 31 [I]
Kluivert, PatrickPatrick Kluivert  Hollanda Forvet 1998-2004 - 182 90
Hernández, XaviXavi Hernández *  İspanya Orta saha 1998- ‡ - 397 42 [J]
García, GabriGabri García  İspanya Orta saha 1999-2006 - 129 7
Puyol, CarlesCarles Puyol *  İspanya Defans 1999- ‡ 2004- 354 8 [K]
Saviola, JavierJavier Saviola  Arjantin Forvet 2001-2004
2006-2007
- 123 49
Presas, OleguerOleguer Presas  İspanya Defans 2001-2008 - 127 1
Valdés, VíctorVíctor Valdés  İspanya Kaleci 2002- ‡ - 310 0 [Zamora]
Iniesta, AndrésAndrés Iniesta  İspanya Orta saha 2002- ‡ - 253 25
Ronaldinho, Ronaldinho  Brezilya Forvet 2003-2008 - 145 69 [FIFA][d'Or] [56]
van Bronckhorst, GiovanniGiovanni van Bronckhorst  Hollanda Defans 2003-2007 - 105 5
Marquez, RafaelRafael Márquez  Meksika Defans 2003-2010 - 163 9
Deco, Deco  Portekiz Orta saha 2004-2008 - 113 11 [57]
Eto'o, SamuelSamuel Eto'o *  Kamerun Forvet 2004-2009 - 144 107 [L][Pichichi] [58]
Messi, LionelLionel Messi *  Arjantin Forvet 2004- ‡ - 192 136 [M][FIFA][d'Or][Pichichi] [N]
Krkić, BojanBojan Krkić  İspanya Forvet 2007-2011 - 104 26
Alves, DanielDaniel Alves  Brezilya Defans 2008- - 112 10
Abidal, ÉricÉric Abidal  Fransa Defans 2007- - 111 0
Keita, SeydouSeydou Keita  Mali Orta saha 2008- - 106 13
Rodríguez, PedroPedro Rodríguez *  İspanya Orta saha 2008- ‡ - 85 26 [N]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

NB  Tam açıklaması için bkz. futbol pozisyonları.

  • d'Or. a b c d e f Barcelona formasıyla Ballon d'Or ödülünü kazananlar.[59]
  • FIFA. a b c d e Barcelona formasıyla FIFA Dünyada Yılın Futbolcusu ödülünü kazananlar.[60]
  • Pichichi.a b c d e f g h i j Barcelona formasıyla ligde gol kralı olduklarında Pichichi Ödülü'nü kazananlar. Martín, Barcelona formasıyla bu ödülü kazanan ilk futbolcu olmuştur.[61]
  • Zamora.a b c d e f g h i Barcelona formasıyla ligde en az gol yiyen kaleci olduklarında Ricardo Zamora Ödülü'nü kazananlar.
  • A.   Gamper, bir maçta dokuz gol atarak rekor kırdı.[3]
  • B.   Alcántara, Barcelona tarihinin en çok gol atan futbolcu unvanını elinde bulunduruyor (215 gol hazırlık maçları, 5 gol İspanya Kral Kupası, 98 gol Katalonya Şampiyonası, 35 gol İspanya Şampiyonası, 3 gol Pyrenees Kupası ve bir gol Barcelona Kupası).[4]
  • C.   Samitier, Barcelona formasıyla İspanya Kral Kupası'nda en çok gol atan futbolcu unvanını elinde bulunduruyor.[13]
  • D.   César, Barcelona formasıyla 195 golle La Liga'da en çok gol atan futbolcu unvanını elinde bulunduruyor.[8] César, Barcelona formasıyla bütün turnuvalar içerisinde 235 gol attı.[8]
  • E.   Ramallets, Barcelona formasıyla Ricardo Zamora ödülünü en çok kazanan kaleci oldu. Ramallets bu ödülü beş kez kazandı.[8]
  • F.   Suárez, Barcelona formasıyla Ballon d'Or ödülünü alan ilk futbolcu oldu. Bu ödülü 1960 yılında aldı.[8]
  • G.   Romário, Barcelona formasıyla FIFA Dünyada Yılın Futbolcusu ödülünü kazanan ilk futbolcu oldu. Bu ödülü 1994 yılında aldı.[8]
  • H.   Ronaldo, Barcelona formasıyla bir sezonda (1996-97 sezonunda) 38 maç yaptı ve 34 gol atarak Messi ile birlikte bu rekoru elinde bulundurmaktadırlar.[8]
  • I.   Cocu, Barcelona formasıyla 292 maça çıkarak kulüpte en fazla maça çıkan yabancı futbolcu oldu.[62]
  • J.   Xavi, Barcelona formasıyla hazırlık maçları da dahil olmak üzere şu ana kadar 688 maça çıktı. Resmi turnuvalarda 599, ligde 397, uluslararası turnuvalarda ise 141 maça çıkarak bu rekorları da elinde bulundurmaktadır.[8]
  • K.   Puyol, Barcelona formasıyla bir sezonda üst üste üç kupa sevinci yaşayan ilk takım kaptanı oldu.[7]
  • L.   Eto'o, Barcelona formasıyla 18 dakikada hat trick yaparak kulüpte en hızlı hat-trick yapan futbolcu oldu.[63]
  • M.   Messi, Barcelona formasıyla "UNICEF iyi niyet elçisi" seçilen ilk futbolcu oldu.[64] Messi, Barcelona formasıyla bir sezonda (2009-10 sezonunda) 38 maç yaptı ve 34 gol atarak Ronaldo ile birlikte bu rekoru elinde bulundurmaktadırlar.[8] Messi, 2010-11 sezonunda tüm turnuvalarda attığı 53 golle kulüp tarihinde bir sezonda tüm turnuvalarda en fazla gol atan futbolcu oldu.[8] Messi, uluslararası turnuvalarda ise 46 gol atarak kulüp tarihinde uluslararası turnuvalarda en fazla gol atan futbolcu oldu.[8]
  • N.   Pedro ve   Messi, Barcelona formalarıyla bütün kupalarda gol atan ilk futbolcular oldular. La Liga, Copa del Rey, Supercopa de España, UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Süper Kupası ve FIFA Kulüpler Dünya Kupası turnuvalarında gol attılar (2009 (Pedro) ve 2011 (Messi)).[8]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Bağlantılar
Genel
  1. ^ Athletic Bilbao. "History of Athletic Bilbao". 7 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2010. 
  2. ^ Union des Associations Européennes de Football (UEFA). "Football Europe: FC Barcelona". Erişim tarihi: 9 Mart 2010. 
  3. ^ a b c FC Barcelona. "Mythical Players - Joan Gamper". 12 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2010. 
  4. ^ a b FC Barcelona. "Mythical Players - Paulino Alcantara". 26 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2010. 
  5. ^ Fédération Internationale de Football Association (FIFA) (23 Aralık 2009). "Kings, queens and a young prince". 26 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2010. 
  6. ^ Union des Associations Européennes de Football (UEFA). "Team of the Year 2009 announced" (PDF). 22 Ekim 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2010. 
  7. ^ a b FC Barcelona. "Barcelona Honours". 24 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2010. 
  8. ^ a b c d e f g h i j k l FC Barcelona. "FC Barcelona individual records". 15 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2011. 
  9. ^ Belenguer, Manuel Tomàs. Capitans del FC Barcelona (Spanish).  Birden fazla |yazar= ve |last= kullanıldı (yardım)
  10. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Comamala". 24 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2010. 
  11. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Alcántara". 26 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2010. 
  12. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Torralba". 23 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2010. 
  13. ^ a b FC Barcelona. "Mythical Players - Samitier". 24 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2010. 
  14. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Piera". 17 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2010. 
  15. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Platko". 23 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2010. 
  16. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Ventolra". Erişim tarihi: 6 Mart 2010. 
  17. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Escola". Erişim tarihi: 6 Mart 2010. 
  18. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Mariano Martin". 6 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2010. 
  19. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Cesar". 24 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2010. 
  20. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Gonzalvo". 6 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2010. 
  21. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Basora". Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  22. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Ramallets". 11 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  23. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Segarra". 17 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2010. 
  24. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Kubala". 24 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  25. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Sígfrid Gràcia". 17 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  26. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Suárez". 2 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  27. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Eulogio Martínez". Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  28. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Olivella". 17 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  29. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Evaristo". Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  30. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Kocsis". 9 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  31. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Sadurní". 2 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  32. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Rifé". 17 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2010. 
  33. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Torres". 17 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2010. 
  34. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Rexach". 9 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  35. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Asensi". Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  36. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Cruyff". 14 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  37. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Migueli". 12 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  38. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Neeskens". Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  39. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Hans Krankl". 2 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2010. 
  40. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Quini". 9 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  41. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Schuster". 27 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  42. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Urruti". 2 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  43. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Maradona". 10 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2010. 
  44. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Zubizarreta". 24 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  45. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Amor". 17 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  46. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Begiristain". Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  47. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Bakero". Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  48. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Laudrup". 27 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  49. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Koeman". 27 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  50. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Stoichkov". 22 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  51. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Guardiola". 28 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  52. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Romario". 11 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2010. 
  53. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Ronaldo". 11 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2010. 
  54. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Luis Enrique". 15 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  55. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Rivaldo". 18 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  56. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Ronaldinho". 3 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  57. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Deco". 30 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  58. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Eto'o". 10 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  59. ^ Moore, Rob; Stokkermans, Karel (11 Aralık 2009). "European Footballer of the Year ("Ballon d'Or")". 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2010.  Birden fazla |yazar= ve |author= kullanıldı (yardım)
  60. ^ Fédération Internationale de Football Association (FIFA). "FIFA World Player". 25 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2010. 
  61. ^ Bravo, Luis Javier (12 June 2009). "Spain - List of Topscorers ("Pichichi")". 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2010.  Birden fazla |yazar= ve |last= kullanıldı (yardım)
  62. ^ Clos, Jordi. "Adiós al octavo extranjero con más partidos". 3 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2011.  Birden fazla |yazar= ve |author= kullanıldı (yardım)
  63. ^ Clos, Jordi. "Eto'o scores fastest hat-trick". 29 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2010.  Birden fazla |yazar= ve |author= kullanıldı (yardım)
  64. ^ FC Barcelona. "Messi becomes UNICEF Ambassador". 15 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2010.