FBI Endeksi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Önemli Amerikalı şarkıcı Paul Robeson'un 1970'lerden dizin kartı güncelleme formu

FBI İndeksleri veya İndeks Listesi, bilgisayarlı veri tabanlarının benimsenmesinden önce Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından Amerikan vatandaşlarını ve diğer insanları takip etmek için kullanılan bir sistemdi. Dizin Listesi, ilk olarak FBI direktörü olarak atanmadan önce Soruşturma Bürosunda J. Edgar Hoover tarafından derlenen kağıt dizin kartlarından yapılmıştır. Dizin Listesi, FBI tarafından ulusal güvenlik için tehlikeli olduğuna inanılan ABD vatandaşlarını ve diğerlerini izlemek için kullanıldı ve genellikle konunun temsil ettiği düşünülen farklı tehlike sınıflarına göre derecelendirilen çeşitli bölümlere ayrıldı.

Genel İstihbarat Bölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

1919'da Birinci Kızıl Korku sırasında, Soruşturma Bürosu'ndan William J. Flynn, J. Edgar Hoover'ı[1] Genel İstihbarat Birimi (GID) başkanı olarak atadı. Hoover, Ulusal Arşivlerde bir kütüphane memuru olarak çalışma deneyimini, kapsamlı çapraz referans kullanarak sistemi oluşturmak için kullandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Emergence of a Domestic Intelligence Bureaucracy". Privacy SOS. 3 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2020.